Yliopistouudistus astui voimaan vuodenvaihteessa, mutta käytännöt ontuvat alkuunsa. Kaksi yliopistoista on laittomassa tilassa, sillä niissä ei ole työntekijöiden valitsemia työsuojeluvaltuutettuja.
Joensuun ja Kuopion yliopistot koonnut Itä-Suomen yliopisto ja Helsingin yliopisto aloittivat työnsä, vaikka lakisääteiset työsuojeluvaalit syksyllä jäivät pitämättä ja työvaltuutettuja ei ole. Niissä ei ole työsuojelutoimikuntiakaan.
– Tilannetta voisi kutsua laittomaksi. Työsuojelun valvontalaki edellyttää, että työsuojeluorganisaatio on olemassa, Yliopistojen ja tutkimusalan henkilöstöliiton YHL:n puheenjohtaja Kerttu Pellinen sanoo.
Muissa yliopistoissa valinnoista on Pellisen mukaan päästy yhteisymmärrykseen paikallisesti. Osassa yliopistoja jatkaa edelliseksi kaudeksi valittu työsuojeluvaltuutettu, kunnes varsinaiset vaalit saadaan pidettyä.
Riitatilanne päällä
Itä-Suomen ja Helsingin yliopistoissa on käyty erimielisyysneuvottelut. Työntekijäpuolen mukaan on tapahtunut sopimusrikkomus, sillä työnantaja ei esittänyt uutta mallia sopimuspohjaksi, kuten yt-sopimuksessa vaaditaan.
– Tässä on selvä riitatilanne, Pellinen sanoo.
Entä, jos jotain vakavaa tapahtuu?
– Työnantajan velvoite on valvoa työsuojelua. Käsittääkseni kummassakin näissä on edelleen työsuojelupäällikkö. Jos jotain sattuu, se on heidän ja työsuojelupiirin varassa.
Liioin akateemista ylipistoväkeä edustavassa Jukossa ei olla tyytyväisiä tilanteeseen.
– Olisi uusi yliopisto voitu käynnistää tyylikkäämminkin. Tilanne on varsin omituinen, yliopistojaoston puheenjohtaja Jorma Virkkala toteaa.
Hänen mukaansa Helsingin yliopistossa erimielisyyksiä on työsuojeluvaltuutettujen lukumäärästä, tehtävistä, palkasta ja työstä vapautuksesta.
Työehtoneuvottelut jumittavat
Ongelma syntyi, koska uutta työsuojelun raamisopimusta ei saatu ajoissa aikaiseksi. Työnantajapuoli eli Suomen yliopistojen työnantajayhdistys irtisanoi edellisen sopimuksen samalla, kun se siirtyi yksityiselle työnantajasektorille.
– Työnantaja perusteli, että työsuojelun raamisopimukset perustuivat valtion järjestelmiin ja valtion työsuojelun yhteistoimintasopimukseen, Pellinen kertoo.
Työnantaja on esittänyt, että vasta runkosopimuksen valmistuttua voidaan tehdä paikalliset työsuojelun yhteistoimintasopimukset. Runkosopimuksesta ei puolestaan ole päästy edes keskustelemaan, koska sen teko on kiinni työehtoneuvotteluista. Ne ovat yhä kesken.
Seuraava neuvottelu on keskiviikkona 13. tammikuuta.
Jakomalli kelpaa vai ei kelpaa?
Yliopistojen työehtoneuvottelujen piti olla selvät vuodenvaihteeseen mennessä, mutta vanhan sopimuksen mukainen kahden prosenttiyksikön korotus on venyttänyt neuvotteluja. Muutoin neuvottelut koskevat valtion virka- ja työehtosopimusten muuttamista yksityissektorin työehtosopimuksiksi.
YHL:n Kerttu Pellinen ja Jukon Jorma Virkkala kertovat, että korotuksen jakomallista sovittiin kirjallisesti jo syyskuussa. Sitten työnantaja siirsi neuvotteluoikeudet Yksityisen opetusalan liitolle. Se ilmoitti joulukuussa, ettei jakomalli käy.
– Kun on jotain sovittu, siitä pitää pitää kiinni, Virkkala sanoo.
Pellisen ja Virkkalan mukaan kaikki osapuolet pyrkivät saamaan uuden työehtosopimuksen valmiiksi tammikuun loppuun mennessä.