KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Miljoonilta viety äänioikeus Yhdysvaltain vaaleissa

Ennakkoäänestys meneillään Potomacissa Marylandin osavaltiossa toissa viikolla.

Ennakkoäänestys meneillään Potomacissa Marylandin osavaltiossa toissa viikolla. Kuva: Lehtikuva/Brendan Smialowski

Ennen Yhdysvaltain tänään tiistaina pidettäviä välivaaleja on jälleen kamppailtu siitä, ketkä pääsevät äänestämään.

Arto Huovinen
6.11.2018 7.30

Sivistysvaltioissa pidetään yleensä suotavana, että äänestysprosentti olisi mahdollisimman korkea. Toisin on Yhdysvalloissa, jossa erityisesti republikaanit pyrkivät johtamissaan osavaltioissa pitämään mahdollisimman suuren joukon ”vääränlaisia” äänestäjiä poissa uurnilta.

Käytännössä äänestäminen tehdään mahdollisimman vaikeaksi mustille, latinalaisamerikkalaisille, opiskelijoille ja kaikille sellaisille ryhmille, jotka kannattavat keskimääräistä vähemmän republikaaneja.

Kysymys ei ole aivan pienestä asiasta. Tutkiva toimittaja Greg Palast on arvioinut, että kahden viime vuoden aikana on jopa 14 miljoonaa amerikkalaista estetty äänestämästä – tämä tarkoittaisi yli kymmentä prosenttia aktiivisesta äänestäjäkunnasta.

ILMOITUS
ILMOITUS

Vaikea rekisteröinti

Suomessa täysi-ikäinen kansalainen saa ennen vaaleja postitse automaattisesti ilmoituksen äänioikeudestaan.

Yhdysvalloissa puliveivaamisen mahdollistaa se, ettei keskitettyä väestökirjanpitoa ole. Äänestäjäksi täytyy erikseen rekisteröityä, joko pitemmäksi ajaksi tai jokaiseen vaaliin erikseen.

Jokaisella osavaltiolla on omat vaalilakinsa. Rekisteröityminen tai itse äänestäminen voidaan tehdä niin vaikeaksi, että moni jättää sen väliin.

Rajoituksia puolustellaan sillä, että on tarpeen estää vaalivilppi. Kuitenkin tutkimukset osoittavat, että vilpillisellä identiteetillä äänestäminen on äärimmäisen harvinaista – jopa ihmeen harvinaista järjestelmän sekavuuteen nähden.

Monissa osavaltioissa rekisteröidytään ajokortilla. Sen puuttuessa saattavat vaihtoehtoiset dokumentit ääritapauksissa olla saatavilla muutaman tunnin ajan kuukaudessa keskellä työpäivää koko osavaltiossa vain yhdestä paikasta, jonne julkisen liikenteen puuttuessa on mahdoton päästä ilman autoa.

Suojalaki kumoon

Äänioikeuden rajoittamisella on rasistinen tausta. Useiden osavaltioiden niin sanotut Jim Crow -lait (crow tarkoittaa varista ja tällä viitattiin mustiin) asettivat äänioikeuden käyttämisen ehdoksi esimerkiksi lukutaidon tai henkiveron maksamisen. Mustien lisäksi ehdot purivat köyhiin valkoisiin.

Vuonna 1965 säädettiin kansalaisoikeustaistelun tuloksena äänioikeuslaki, jolla kiellettiin tällaiset rajoitukset. Varsinkin etelävaltioissa keksittiin kiertoteitä, ja lakia täsmennettiin useaan otteeseen.

Vuonna 2013 korkein oikeus kumosi äänestyspäätöksellä äänioikeuslain. Tästä alkoi uudelleen villi meininki.

Vuoden 2016 vaaleihin mennessä oli 14 osavaltiota säätänyt uusia äänestämistä vaikeuttavia lakeja. Viime vuonna näin teki vielä kolme osavaltiota.

Esimerkiksi Pohjois-Carolinassa lakkautettiin 158 äänestyspaikkaa piirikunnissa, joissa on paljon mustia.

Ohiossa saatiin vuoteen 2016 mennessä puhdistettua yli 2 miljoonaa äänestäjää listoilta. Texasissa saatiin käännytettyä 900 000 äänestäjää pois vääränlaisen henkilöllisyystodistuksen vuoksi, Wisconsinissa 300 000.

Luettelon puhdistus

Ennen ensi tiistaina pidettäviä välivaaleja yksi taistelupaikoista on ollut Georgian osavaltio. Siellä kovan linjan trumpilainen republikaani Brian Kemp kamppailee kuvernöörin paikasta demokraattien Stacey Abramsin kanssa. Abramsista tulisi voittaessaan Yhdysvaltain ensimmäinen musta nainen kuvernöörinä.

Kemp on nyt osavaltion vaaliluetteloista vastaava valtiosihteeri. Hän poisti viime vuonna yli puoli miljoonaa ihmistä vaaliluetteloista. Syynä oli esimerkiksi se, ettei ollut äänestänyt edellisissä vaaleissa.

Äänioikeuden rajoittamisella on rasistinen historia.

Tänä syksynä Kemp poisti vielä 53 000 nimeä juuri ennen rekisteröitymisen päättymistä vedoten henkilötodistusten epäselvyyksiin. Tuomari määräsi toissa viikolla antamaan poistetuille valitusmahdollisuuden.

Rolling Stone -lehden saamalla ääninauhalla Kemp sanoo, että hän pelkää kärsivänsä tappion, ”jos kaikki pääsevät käyttämään äänioikeuttaan”.

Yhdysvaltain korkein oikeus hyväksyi lokakuussa Pohjois-Dakotan lain, jossa rekisteröitymiseen vaaditaan osoite. Tämä vie äänioikeuden monilta intiaaneilta, joilla on reservaateissa vain postilokero-osoite.

Missourissa republikaaninen valtiosihteeri julkaisi tiedotteen, jossa valheellisesti väitettiin, että äänestämiseen tarvittaisiin kuvallinen henkilötodistus.

Vangin ongelma

Florida on yksi niistä osavaltioista, joissa vangeilla ei ole äänioikeutta edes vapautumisen jälkeen. Näin on poistettu äänioikeus yli puoleltatoista miljoonalta floridalaiselta – ennen kaikkea mustalta, koska mustat joutuvat paljon helpommin vankilaan.

Vapautunut vanki voi Floridassa anoa äänioikeuden palauttamista. Tiistain vaalien yhteydessä järjestetään kansanäänestys siitä, palautuisiko oikeus automaattisesti.

Kaksipuoluejärjestelmä alentaa jo itsessään äänestysaktiivisuutta. Monet vaalipiirit ovat niin sanotusti varmoja jommallekummalle puolueelle, jolloin toisen kannattajat eivät välttämättä viitsi äänestää. Tilannetta pahentaa vielä ”gerrymandering” eli se, että valtaa pitävä puolue muotoilee äänestysalueet itselleen edullisiksi.

Jonotusajat vaalipaikoilla voivat olla todella pitkät, ja kun äänestyspaikkoja on poistettu tarkoitushakuisesti, oli viime vaaleissa mustien jonotusaika keskimäärin 200 prosenttia ja latinoiden 150 prosenttia verrattuna valkoisiin.

Eri tekijöiden yhteisvaikutuksena viime välivaalien eli vuoden 2014 vaalien äänestysprosentti oli 36,4, alhaisin sitten toisen maailmansodan.

Presidentinvaalivuonna äänestysprosentti on yleensä korkeampi. Vuonna 2016 edustajainhuoneen vaalien äänestysprosentti oli 54,7.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Noora Kotilainen on sotaa, militarismia, kriisejä ja kärsimystä työssään käsittelevä valtiotieteilijä ja historian tutkija, joka käsittelee kolumneissaan aikaamme leimaavia synkkiä ja väkivaltaisia ilmiöitä.

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

Uusimmat

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Bellincatin Sofia Kärkisen pakomatka ei jännitä tarkoitetulla tavalla Taavi Soininvaaran Mustassa legendassa

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
05

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään