Johtajat ja päättäjät ympäri maailmaa ovat reagoineet Yhdysvaltojen viimeöisiin mellakoihin. Yksi kovimmin mellakoihin kantaa ottaneista on kenties Venäjä, jossa ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova sanoi, että Yhdysvaltojen ”arkaainen” eli vanhanaikainen vaalijärjestelmä ei vastaa demokratian laatuvaatimuksia.
Zaharova kertoi venäläisille tiedotusvälineille, että järjestelmä mahdollistaa useat erilaiset rikkomukset. Hänen mukaansa viimeöiset mellakat ovat Yhdysvaltojen sisäisiä asioita, ja syypää niihin löytyy maan järjestelmästä.
Lisäksi Zaharova sanoi yhdysvaltalaisten medioiden olevan nykyään poliittisen kamppailun välineitä. Tämä on hänen mukaansa suurin syy Yhdysvaltojen yhteiskunnalliseen jakautumiseen.
Boris Johnson: Yhdysvallat edustaa demokratiaa ympäri maailman, ja nyt on ratkaisevan tärkeää, että vallanvaihto olisi rauhallinen ja järjestelmällinen.
Venäjän parlamentin ylähuoneen edustaja Konstantin Kosatshjev puolestaan sanoi Facebookissa Yhdysvaltojen demokratian ”ontuvan molemmilla jaloillaan”.– Demokratian juhlinta on päättynyt. Valitettavasti se on uponnut pohjamutiin, ja sanon tämän ilman vahingoniloa.
Duuman eli alahuoneen edustaja Leonid Slutski puolestaan kertoi tiedotusvälineille, että Yhdysvallat ei enää voi esittää olevansa ”demokratian johtotähti”. Slutski kuvaili öisiä mellakoita vastareaktioksi ”värivallankumousten”, kuten Ukrainan kansannousun puolustamiselle.
– Värivallankumousten bumerangi on palaamassa Yhdysvaltoihin.
Sanomalehti Moscow Timesin mukaan presidentti Vladimir Putin ei kommentoinut keskiviikkona Yhdysvaltojen mellakoita, kun hän puhui lyhyesti medialle.
”Trump on osasyyllinen”
Saksan liittokansleri Angela Merkel kertoi olevansa ”raivoissaan ja surullinen” Yhdysvaltojen viimeöisistä tapahtumista.
Merkel sanoi myös, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on osasyyllinen tapahtumiin. Merkelin mukaan marraskuisten presidentinvaalien tuloksen kyseenalaistaminen johti osaltaan viimeöisiin mellakoihin.
– Pahoittelen syvästi, ettei presidentti Trump ole hyväksynyt tappiotaan marraskuusta lähtien, Merkel sanoi.
Yhdysvaltojen valtionvarainministeri Steven Mnuchin ja Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ovat tuominneet yhdessä viimeöiset mellakat Yhdysvalloissa.
Mnuchinin mukaan mellakoita ”ei voi hyväksyä ja niiden täytyy loppua”. Netanjahu puolestaan kutsui mellakoita ”häpeällisiksi” ja kehotti tuomitsemaan ne voimakkaasti.
Mnuchin on matkustanut Israeliin, jossa hän ja Netanjahu tapaavat tänään Jerusalemissa.
Ihmisoikeuksien rikkojien riemupäivä
Kiinassa puolestaan on syytetty Yhdysvaltoja kaksinaismoralismista viimeöisten mellakoiden takia.
Maan ulkoministeriö ja valtiollinen sanomalehti Global Times vertasivat tapahtunutta Hongkongin demokratian puolesta järjestettyihin mielenosoituksiin. Ministeriön edustajan mukaan Yhdysvalloissa esimerkiksi monien medioiden reaktiot tapahtumiin ovat poikenneet täysin toisistaan.
Kiinan kommunistisen puolueen nuorisojärjestö kuvaili levottomuuksia ”kauniiksi näyksi” some-kanava Weibossa. Kommentti on viittaus Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin aiempaan kommenttiin Hongkongin mielenosoituksista.
Iranin presidentti Hasan Ruhanin mukaan Washingtonin mellakat toivat ennen kaikkea esille sen, kuinka hauras ja haavoittuva länsimaalainen demokratia on. Ruhani kommentoi asiaa tv-puheessaan.
– Näimme, miten maaperä on altis populismille, huolimatta tieteen ja teollisuuden edistymisistä. Populisti saapui paikalle ja hän on johtanut maataan kohti katastrofia viimeiset neljä vuotta, Ruhani sanoi viitaten presidentti Trumpiin.
”Häpeällistä”
Britannian pääministeri Boris Johnson kutsui keskiviikkona Twitter-tilillään Yhdysvaltain kongressin tapahtumia häpeällisiksi.
– Yhdysvallat edustaa demokratiaa ympäri maailman, ja nyt on ratkaisevan tärkeää, että vallanvaihto olisi rauhallinen ja järjestelmällinen, Johnson kirjoittaa.
EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen puolestaan painotti luottamustaan Yhdysvaltojen instituutioihin ja demokratiaan.
– Joe Biden voitti vaalit. Odotan innolla työskentelyä hänen kanssaan seuraavana Yhdysvaltain presidenttinä, von der Leyen kirjoitti Twitterissä.
Myös Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel ilmaisi järkytyksensä kongressin tapahtumista, mutta kirjoitti kuitenkin luottavansa vallan siirtyvän Bidenille rauhallisesti.