Amnesty vaatii Yhdysvaltojen tulevaa presidenttiä Barack Obamaa muuttamaan teoiksi lupauksensa lopettaa Yhdysvaltain ihmisoikeusloukkaukset terrorismin vastaisissa toimissa. Järjestö haluaa Obaman perustavan riippumattoman tutkintalautakunnan selvittämään ihmisoikeusloukkaukset, joihin George W. Bushin hallinto on syyllistynyt. Noin 250 vankia pidetään edelleen Guantánamossa. Osa heistä on ollut vangittuna yli kuusi vuotta.
Kauhujen kirja
Oikeustieteen opiskelija, afganistanilaistaustainen amerikkalaisnainen Mahvish Rukshana Khan kiinnostui Guantánamosta 2005. Otettuaan yhteyttä Center for Constitutional Rights -ihmisoikeusjärjestöön hän pääsi leirille tulkiksi.
Guantánamon vankileirillä työskennellessään hänelle selvisi, että monet afgaanit olivat joutuneet leirille maksettujen tai tekaistujen ilmiantojen takia.
Näkemästään ja kokemastaan Khan kirjoitti kirjan, Guantánamon päiväkirja (Minerva 2008).
Tammikuussa 2006 vankileirillä oli yli 700 vankia, joita nöyryytettiin ja kohdeltiin muutenkin epäinhimillisesti.
Joukossa oli niin lääkäreitä, vuohipaimenia kuin vanhuksiakin, ja heitä kaikkia syytettiin vihollistaistelijoiksi. Vankeja yhdistävänä tekijänä toimi kuitenkin mielivaltainen kohtelu ja kidutus; Yhdysvaltain hallitus tosin oli asiasta toista mieltä.
– Nämä vangit on koulutettu valehtelemaan, heidät on koulutettu väittämään, että heitä on kidutettu, sanoi Yhdysvaltain entinen puolustusministeri Donald Rumsfeld vuonna 2005.
Todisteita kidutuksesta on kuitenkin erittäin paljon. Lukemattomat vangit, avustustyöntekijät ja jopa Yhdysvaltain armeijan sotilaat ovat kuvailleet samantyyppistä kidutusta, seksuaalista nöyryyttämistä ja uskonnollista halventamista.
Matka Guantánamoon
Huhtikuussa 2000 sudanilainen Sami al-Haji vastasi uutistoimisto Al-Jazeeran työpaikkailmoitukseen. Pian hän pääsi aloittamaan työt freelance-toimittajana, ja vuotta myöhemmin hän tarttui tilaisuuteen näyttää taitonsa kameramiehenä Afganistanin sotatoimialueilla.
Joulukuussa 2001 Pakistanin poliisi pysäytti kuvausmatkalla olleen Al-Jazeeran ryhmän ja pidätti al-Hajin. Kolme viikkoa myöhemmin hänet luovutettiin Yhdysvaltain joukoille. Aluksi al-Haji kuljetettiin Bagramiin ilmavoimien tukikohtaan. Seuraavien kuudentoista päivän aikana hänen kimppuunsa usutettiin koiria, hän joutui olemaan jääkylmässä häkissä ja sai syötäväkseen jäistä ruokaa.
Tämän jälkeen hänet siirrettiin pimeään, rottia vilisevään vankilaan Kandahariin. Siellä Sami al-Haji alistettiin toistuviin ruumiinonteloiden tutkimuksiin, häntä pidettiin sidottuna luonnottomissa asennoissa ja pakotettiin olemaan pitkiä aikoja polvillaan betonilattialla. Säännöllisin väliajoin häntä hakattiin armottomasti.
Amnesty International raportoi lisäksi, että al-Hajin parta oli kynitty. Hänen ei ollut sallittu peseytyä kuukausiin ja hän oli täynnä syöpäläisiä, tämän lisäksi häntä oli uhkailtu raiskauksilla.
Kesäkuussa 2002 al-Haji siirrettiin Guantánamon vankileirille. Siellä häneltä evättiin lääkehoito sairastamaansa kurkkusyöpään sekä nivelreumaan. Hän vietti vähintään kaksikymmentäkaksi tuntia vuorokaudessa äärimmäisen pienessä, kylmässä ja ikkunattomassa sellissä.
Vuosien piina
Vankeutensa viidentenä vuosipäivänä Sami al-Haji aloitti nälkälakon protestoidakseen mielivaltaista kohtelua, joka ei noudattanut Geneven sopimuksia eikä uskonnonvapautta. Lisäksi hänen tapaustaan ei käsitelty asianmukaisesti oikeusprosessissa.
Pakkosyöttö nenän kautta aloitettiin varsin pian, sen oli tarkoitus tehdä vangin olo mahdollisimman epämukavaksi ja saada lopettamaan lakko.
– He paiskaavat vangin tuoliin. Kiristävät hihnat niin tiukalle, että ne painuvat ihon sisään. He aloittavat jaloista, sitten on vyötärön vuoro. Kumpaakin pohjetta varten on yksi hihna. Yksi kumpaankin ranteeseen. Yksi kumpaankin kyynärpäähän. Yksi alas kummaltakin olkapäältä. Kolme päälaelle, ettei pää pääse liikkumaan. Nilkat kahlehditaan tuolissa olevaan reikään. Varsinkin ranteet kiristetään erittäin kireälle. Suu päälle he asettavat naamarin, kai siksi, ettei vanki pystyisi sylkemään, kuvailee al-Haji Guantánamon syöttötuolia.
Al-Haji oli Guantánamossa vankina yli viisi vuotta salaisten todisteiden perusteella. Lopulta armeijan lautakuntien istunnoissa häntä syytettiin muun muassa terroritoimintaan tähtäävän internetsivuston ylläpitämisestä, Afganistanin rajan laittomasta ylittämisestä, Osama bin Ladenin haastattelemisesta sekä aseiden ja varojen toimittamisesta tšetšeeneille. Kerta toisensa jälkeen armeijan syytökset osoittautuivat perättömiksi.
– Ei ole todisteita, että hän olisi syyllistynyt mihinkään. Ja Yhdysvallat on selkeästi todistanut sen, koska häntä ei koskaan kuulusteltu oletetun syyllisyytensä vuoksi – ennen kuin hän itse rukoili sitä, totesi al-Hajin asianajaja Stafford Smith.
Smithin mukaan armeija teki al-Hajille erittäin selväksi, mitä se oikeasti halusi. Hänen haluttiin ryhtyvän vakoojaksi ja toimittavan tietoja Al-Jazeerasta. Al-Haji kieltäytyi.
Ei ole mikään salaisuus, ettei Washington pidä Al-Jazeerasta. Yhtiö suututti amerikkalaiset virkailijat kaunistelemattomalla lähestymistavallaan taisteluiden raportointiin. Al-Jazeera kuvasi niin kuolleita yhdysvaltalaissotilaita kuin valtaisaa määrää siviiliuhrejakin.
Al-Jazeeran tv-kanavalla on miljoonia katsojia Lähi-idässä, ja se tuli tunnetuksi julkaistuaan al-Qaidan ja Osama bin Ladenin sille toimittamat videonauhat. Tämän seurauksena amerikkalaiset ovat alkaneet epäillä, yhtiön avustavan terroristeja – huolimatta siitä, että samat videot pyörivät yleensä myöhemmin myös Yhdysvaltain kanavilla.
Vuosien vankeuden jälkeen Sami al-Haji vapautettiin ilman syytteitä toukokuussa 2008.
Vastuun aika
Amnesty vaatii Obamalta riippumatonta tutkintalautakuntaa, jotta Yhdysvaltain ihmisoikeusloukkaukset osana ”terrorismin vastaista sotaa” selvitetään ja loukkauksiin syyllistyneet saatetaan vastuuseen teoistaan.Tämä toimisi osaltaan selkeänä viestinä Yhdysvaltojen linjan muutoksesta terrorisminvastaisissa toimissa.
Yhdysvaltain puolustusministeri Robert Gates on pyytänyt alaisiaan laatimaan suunnitelman Guantánamon sulkemiselle. Amnesty vaatii, että sulkemissuunnitelman tulee sisältää selkeä ja kattava selvitys siitä, mitä vangeille tapahtuu leirin lakkauttamisen jälkeen. Guantánamon sulkemiseen tähtäävien suunnitelmien pitäisi myös sisältää sotilaskomissio-oikeudenkäyntien välitön lopettaminen. Kaikki tulevat syytteet tulisi nostaa yhdysvaltalaisissa tuomioistuimissa.