KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Li Andersson keksi keinon irtautua politiikasta: ”Aina kun alan kaivata töihin, menen Twitteriin” – kasvanut vaalihäirintä huolestuttaa vasemmistoliiton puheenjohtajaa

Jos ihmisiltä kysytään esimerkiksi sitä, pitäisikö pääomaverotusta korottaa, jotta vanhuspalveluihin voidaan ohjata lisärahaa, olen valmis väittämään, että hyvin suuri enemmistö suomalaisista kannattaisi sitä, Li Andersson sanoo.

Jos ihmisiltä kysytään esimerkiksi sitä, pitäisikö pääomaverotusta korottaa, jotta vanhuspalveluihin voidaan ohjata lisärahaa, olen valmis väittämään, että hyvin suuri enemmistö suomalaisista kannattaisi sitä, Li Andersson sanoo. Kuva: Antti Yrjönen

Li Andersson harmittelee, että keskustelu kuntavaalien alla on pyörinyt veroissa eikä palveluissa. Verorahoilla rahoitettavat palvelut ovat vasemmistolle itseisarvo, eivät verot sinänsä.

Jussi Virkkunen
11.6.2021 9.15

Vasemmistoliitto numeroina

Vasemmistoliitolla on 3 010 kuntavaaliehdokasta

42,8 prosenttia ehdokkaista on naisia

Ehdokkaiden keski-ikä 50,7. Miesten on 52,9 ja naisten 47,8 vuotta.

Vasemmistoliiton ehdokkaiden mediaanitulotaso on eduskuntapuolueista heikoin (25 100 euroa)

Lähde: Tilastokeskuksen tausta-analyysi

Kuntavaaleissa on loppukirin aika. Siihen vasemmistoliiton puheenjohtajalla Li Anderssonilla on yksinkertainen vinkki.

– Joka päivä materiaalia someen (sosiaaliseen mediaan) ja joka päivä ulos jakamaan esitteitä. Ei sen ihmeellisempää, Andersson tiivistää.

Tosin oman kampanjansa osalta Anderssonilla on sanojensa mukaan ”suutarin lapsella ei ole kenkiä” -olo. Esitteet tulivat esimerkiksi painosta vasta kesäkuun puolella.

– Olen nyt päässyt jakamaan niitä muutaman päivän aikana.

Kun koronaluvut ovat koko maassa laskeneet nopeasti, ovat ehdokkaat päässeet koko maassa ulos kampanjoimaan. Se on Anderssonin mukaan lisännyt kampanjoinnin mielekkyyttä. Sosiaalisella medialla on roolinsa, mutta äänestäjien tapaaminen naamatusten on Anderssonille äärimmäisen tärkeää.

– Kasvotusten kampanjoimista ei voi korvata millään. Teema, joka siellä jatkuvasti nousee ja josta olen käynyt useamman keskustelun, on vanhustenhuolto. Eri tavalla huomaa, mitkä asiat mietityttävät ihmisiä ja joista halutaan tulla puhumaan, hän sanoo.

Palvelut, eivät verot

Koronakriisi on sotkenut niin vaalien ajankohdat, kampanjat kuin myös yleisemmin vaalikeskustelut. Andersson sanoo, että nyt ei ole nähty mitään isoa teemaa, joka olisi värittänyt vaaleja voimakkaasti.

– Korona ja elpymisväline veivät ison osan poliittisesta mediajulkisuudesta alkuun, vaikka ne eivät liity suoraan kuntien tehtäviin, Andersson sanoo.

Andersson huomauttaa, että palveluiden sijaan keskustelu on pyörinyt enemmän veroissa kuin siinä, miksi veroratkaisusta pitää keskustella.

– Siksi koska meillä on resurssipulaa muun muassa vanhustenhuollossa ja terveydenhuollossa. Pitäisi lähteä siitä, mitä palveluille halutaan tehdä ja minkälaisia ratkaisuja kannatetaan.

Keskustelun pyöriminen verojen ympärillä on saattanut Anderssonin mukaan luoda kuvan, että verot itsessään ovat vasemmistolle jonkinlainen itseisarvo. Näin ei ole.

– Totta kai oikeudenmukainen tulonjako on, mutta me haluamme puhua tuloratkaisuista, koska joidenkin arvioiden mukaan meiltä puuttuu miljardi vanhustenhuollosta Ruotsiin verrattuna. Suomi laittaa vähiten terveydenhuoltoon muihin Pohjoismaihin verrattuna, hän toteaa.

Valtio on koronakriisin aikana tukenut kuntia yli miljardilla, minkä seurauksena moni kunta on tehnyt positiivisen tuloksen. Koronatuilla ei kuitenkaan ratkaista kuntien talousongelmia.

– Käytännön valinnat, joiden edessä kunnissa saatetaan olla, ovat ne, nipistetäänkö koulutuksesta vai sosiaali- ja terveydenhuollosta vai ollaanko valmiita tekemään maltillisia veronkorotuksia, Andersson muotoilee.

”Kaikki haluavat parempia palveluita ilman, että niistä joutuu maksamaan enemmän.”

Vasemmistoliitto on myös esitellyt ohjelman, jolla kerättäisiin yli miljardi euroa lisää kunnille. Siihen vaadittaisiin suurempia muutoksia valtion verotukseen.

Etenkin kuntien veronkorotuksia vastustetaan usein sillä, että monissa kunnissa väestöpohja ei mahdollista lisätulojen keräämistä. Vaikka verotusta nostettaisiin, ei se toisi lisärahaa kunnalle.

– Niillä paikkakunnilla oleellisimmat asiat ovat pidemmän aikavälin rakenteelliset päätökset, joita ollaan tekemässä. Yhtäältä sote-uudistus ja sitten toisaalta, mitä kunnallisesti voidaan tehdä paikallisen työllisyyden eteen, Andersson sanoo.

Koulutukseen ja osaamiseen panostamisen lisäksi Andersson nostaa esiin sen, että osaavaa työvoimaa tulisi olla saatavilla tasapuolisesti eri puolilla maata. Etenkin ennen koronakriisiä monilla paikkakunnilla kärsittiin työvoimapulasta, kun osaavaa työvoimaa ei ollut.

– Ja että meidän infra on kunnossa, jotta sekä työmatkat että tavara kulkevat sujuvasti. Resursseja tarvitaan niihinkin. Siinäkin mielessä on vähän hassua asettaa vero- ja työllisyyspolitiikkaa vastakkain.

Väestöennusteiden valossa Suomen eriytyminen on kuitenkin jatkumassa. Viimeksi aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI julkaisi väestöennusteen, jonka ydinsanoma oli selvä. Väestön keskittyminen muutamille kasvuseuduille jatkuu.

– Meillä on edessä tulevaisuus, jossa poliittisesti joudutaan pohtimaan, miten kuntien erilaistuminen huomioidaan poliittisesti. Kunnat joutuvat miettimään, tehdäänkö vielä enemmän yhteistyötä kuntarajojen yli vai tehdäänkö kuntaliitoksia vai mitä, Andersson sanoo.

Kenttä kiittänyt

Viime kuntavaalit vuonna 2017 olivat Anderssonille ensimmäiset vasemmistoliiton puheenjohtajana. Niissä tuloksena oli vaalivoitto, kun vasemmisto keräsi 8,8 prosentin valtakunnallisen kannatuksen. Suuremmissa kaupungeissa puolueen kannatus nousi lähes jokaisessa.

Nyt gallupit ennakoivat hieman heikompaa valtakunnallista tulosta.

– Olemme aika lähellä viime eduskuntavaalien (8,2 prosenttia) tulosta. Se on minusta ihan ok-tulos, Andersson sanoo.

Ennen vaalipäivää voi hyvin vielä tapahtua paljon. Ja kuten kulunut sanonta menee, kuntavaalit ovat oikeastaan erilliset vaalit jokaisessa kunnassa. Andersson huomauttaakin, että paikalliset kysymykset voivat vaikuttaa vielä aika paljon lopputulokseen.

Puolueen puheenjohtaja jakaa samalla kiitosta vasemmistoliiton kampanjakoneistolle. Hän kiittelee puoluetoimistoa isosta työstä, jolla ehdokkaita on tuettu.

– Meillä on ollut todella paljon koulutus- ja keskustelutilaisuuksia verkossa eri aiheista ja enemmän kampanjointiin liittyviä koulutuksia. Sitten on ollut ihan tsemppaustilaisuuksia. Siitä on tullut paljon kiitosta kentältä, Andersson sanoo.

Etätapahtumat ovat asia, joka Anderssonin mukaan kannattaa säilyttää koronakriisin jälkeenkin.

– On todella helppoa järjestää tällaista tukea sähköisesti ehdokkaille verrattuna siihen, että meillä on aina tilaisuuksia, joihin pitää matkustaa ja tulla paikan päälle. Se paitsi maksaa enemmän, se on myös hankalampi järjestää.

Huolestuttava viesti

Kuntavaalien alla ehdokkaiden häirintä on lisääntynyt. Vaalimainosten tärvelyn lisäksi ehdokkaiden päälle on muun muassa syljetty ja heitä on tönitty.

– Tämä kertoo jotain äärimmäisen huolestuttavaa meidän poliittisesta kentästä. Polarisoituminen johtaa tilanteeseen, jossa ei olla valmiita kunnioittamaan ehdolle asettuneen ihmisen fyysistä koskemattomuutta tai heidän oikeuttaan olla perustellusti eri mieltä asioista.

Andersson peräänkuuluttaa kaikkien puolueiden ja laajemmin koko yhteiskunnan keskustelua, miten häirintä voidaan kitkeä.

– Jos ihmiset eivät jatkossa halua asettua ehdolle, me olemme pulassa.

– Poliittisesti vahva on se, joka pystyy asia-argumentein perustelemaan, miksi toinen on väärässä, eikä repimällä julisteita tai huutamalla toisia hiljaiseksi.

Auttava Twitter

Andersson jäi joulukuussa äitiysvapaalle. Talven ja kevään hän on hoitanut tammikuun alussa syntynyttä lastaan, tosin välillä käynyt eduskunnassa.

Miten olet onnistunut pysyttelemään erossa politiikasta?

– Aina kun alan kaivata töihin, menen Twitteriin, Andersson vastaa.

Vasemmistoliitto numeroina

Vasemmistoliitolla on 3 010 kuntavaaliehdokasta

42,8 prosenttia ehdokkaista on naisia

Ehdokkaiden keski-ikä 50,7. Miesten on 52,9 ja naisten 47,8 vuotta.

Vasemmistoliiton ehdokkaiden mediaanitulotaso on eduskuntapuolueista heikoin (25 100 euroa)

Lähde: Tilastokeskuksen tausta-analyysi

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Noora Kotilainen on sotaa, militarismia, kriisejä ja kärsimystä työssään käsittelevä valtiotieteilijä ja historian tutkija, joka käsittelee kolumneissaan aikaamme leimaavia synkkiä ja väkivaltaisia ilmiöitä.

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

Eduskunta keskusteli valtioneuvoston puolustusselonteosta täysistunnossa Helsingissä 18. kesäkuuta 2025.

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

Uusimmat

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Zimbabwelainen pienviljelijä Migren Matanga hirssipellollaan.

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
02

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

 
05

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

25.06.2025

Pääkirjoitus: Kyse on kokonaisturvallisuudesta – Kuolleella planeetalla ei tehdä mitään ohjuksilla, miljardiomaisuudella ja velattomalla julkisella taloudella

25.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään