Islam-asiantuntija painottaa reaalipoliittista ratkaisua:
– Gazassa on pattitilanne. Tilanteen rauhoittamiseksi pitäisi löytää sellainen sovittelija, joka pystyisi pureutumaan uskottavasti tähän hetkeen, että väkivaltaisuudet saataisiin ensiksi loppumaan, Lapin yliopiston yliopistolehtori YTT Aini Linjakumpu sanoo.
Poliittisen islamin asiantuntija Linjakumpu arvioi, että väkivaltaiseen tilanteeseen jumiutuneessa kriisissä ei niinkään ole kysymys islamiin liittyvistä poliittisista latauksista vaan palestiinalaisten ja Israelin valtion pitkään jatkuneesta tulehtuneesta konfliktista.
– Molemmat osapuolet pyrkivät nyt pitämään kiinni omista tavoitteistaan ja saatavistaan. Molemmat pyrkivät rikkomaan toisen toimintaa.
Ahtisaari-tyyppiset salaisetneuvottelut mahdollisuus
– Vaikka näissä väkivaltaisuuksissa toisena osapuolena on islamilainen ääriorganisaatio Hamas, kyseessä on kuitenkin ensisijaisesti reaalipoliittinen konflikti eikä mikään ideologinen kiista.
Tätä tulkintaa tukee osa Israelin ja Hamasin esittämistä sodan syistä ja tavoitteista.
Sovittelu erittäin
hankalaa
Linjakumpu sanoo, että Gazan-konflikti on erittäin vaikea soviteltavaksi. Osapuolet ovat sotilaallisilta kyvyiltään hyvin epäsuhtaiset eikä kumpikaan halua antaa tuumaakaan periksi.
Kansainvälisissä yhteyksissä on jo jonkin aikaa yhtenä sovittelijamahdollisuutena pidetty Egyptiä.
Linjakumpu ei kuitenkaan pidä Egyptin mahdollisuuksia kovin hyvinä, kun se ei tunnusta Hamasia lailliseksi osapuoleksi vaan pitää sitä terroristiorganisaationa.
– Egypti pelkää omia ääriaineksiaan. Oman maan tilanne ääriainesten osalta on nyt rauhallinen. Hamasin tunnustaminen osapuoleksi saattaisi avata Egyptissä niiden oman pandoran lippaan.
Linjakummun mukaan pitäisi saada sellainen sovittelija, joka ei pelaisi ketään ulos.
– Jos rauhaa halutaan, niin pitää kyetä toimimaan kaikkien kanssa.
– Pitäisi löytää sellainen sovittelija, jolla olisi auktoriteettia. Sovittelijan pitäisi kyetä purkamaan tilanteesta kaikki ideologinen painolasti. Konflikti pitäisi kyetä palauttamaan reaalipolitiikan tasolle tähän ja nyt. Että saataisiin aikaan edes tulitauko, pitäisi neuvotella vain tästä hetkestä. Pitäisi unohtaa vähäksi aikaa menneet eikä katsoa liian pitkälle tulevaisuuteenkaan. Vain sillä tavalla päästäisiin alkuun.
Arabimaista Linjakumpu heittää yhdeksi sovittelijamahdollisuudeksi Syyrian.
– Se on tavallaan riittävän etäällä tästä kiistasta ja sillä saattaisi olla halua tulla kansainvälisesti legitiimiksi toimijaksi.
EU:ta Linjakumpu pitää myös yhtenä mahdollisuutena – vaikka epäilee sen kykyä yhtenäisenä toimijana. Enemmänkin Linjakumpu uskoo, että EU:n puolelta saattaisi löytyä joku yksittäinen toimija, jolla olisi halua ja auktoriteettia vaikuttaa tilanteeseen.
Niminä tulee esiin jo nyt eräänlaisena Lähi-idän erityislähettiläänä toimiva Iso-Britannian entinen pääministeri Tony Blair ja Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy. Heillä on on ollut aktiviteetteja alueella.
Yhtenä mahdollisuutena Linjakumpu pitää Ahtisaari-tyyppistä salaista neuvottelutaktiikkaa.
Israel on
liian vahva
Gazan-konfliktin ratkaiseminen ulkopuolisin voimin on tosi pulmallista siksi, että Israelille ei kukaan tunnu voivan mitään.
– Israelille ei käytännössä voi mitään. Sillä on sellainen asema, että sitä ei voi horjuttaa.
– Yhdysvalloilla on Lähi-idässä omat intressinsä ja se tukee Israelia. Jos Yhdysvallat ei halua Israelin toimivan toisin, sille ei kukaan mahda mitään.
Israelin ja palestiinalaisten vuosikymmenet jatkuneessa konfliktissa on Linjakummun mukaan nyt sinänsä Israelin mieleinen asetelma:
– El Fatah hallitsee Länsirantaa ja Hamas Gazaa. Israel haluaa ylläpitää pitää tilannetta, kahden vallan Palestiinaa.
Kansainvälisten rauhanturva- tai kriisinhallintajoukkojen väliintulo näyttää Linjakummun mukaan erittäin epätodennäköiseltä.
– Kun Israel ja Yhdysvallat eivät ulkopuolisia joukkoja halua, ulkopuolinen sotilaallinen rauhoittaminen on mahdotonta.
Kiistan osapuolten kaikinpuolinen epäsuhtaisuus myös vaikeuttaisi väliintuloa. Israelin sotavoimat on kyllä helppo hahmottaa, mutta Hamas on soluttautunut sissien tavoin kaikkialle Gazan tiheästi asuttuun yhteisöön.
Gazan-kriisin lohduttomuutta lisää se, että ääriainekset saavat siitä uutta intoa ja motiivia. Se näkyy muuallakin kuin Lähi-idässä.
– Kyllähän tämä kriisi on traumatisoinut lisää islamilaisia toimijoita. Se aiheuttaa toiminnan aktivoitumispiikin ääri-islamilaisessa maailmassa.