KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Nykyaikainen sosialismi on demokratian laajentamista

Vasemmistoliiton kannatus on saatava nousuun. Puolueen on lopetettava sosialistisen menneisyytensä häpeileminen ja anteeksipyytely.

Vasemmistoliiton kannatus on saatava nousuun. Puolueen on lopetettava sosialistisen menneisyytensä häpeileminen ja anteeksipyytely. Kuva: Jarmo Lintunen

Jan Koskimies
5.4.2009 20.49

Vasemmistoliiton kolme traumaa uudistumisen esteinä

Vasemmistoliiton valtakunnallisen kannatuksen ja yhteiskunnallisen vaikutusvallan väheneminen on jatkunut tasaisena jo toistakymmentä vuotta. Onneksi puolueessa on herätty aktiivisesti hakemaan tarvittavaa muutosta. Uudistusten keskeisinä esteinä ovat kuitenkin Vasemmistoliiton ideologiaan ja puolueen sisäiseen toimintaan liittyvät traumat. Nähdäkseni ainakin kolme keskeistä traumaa on löydettävissä.

Ensimmäinen trauma on ns. reaalisosialismin kaatumisen aiheuttama ideologinen tyhjiö, mikä näkyy Vasemmistoliitossa aivan sen alkutaipaleesta lähtien. Asetelman tekee kummalliseksi se, että Vasemmistoliiton edeltäjä SKDL suhtautui erittäin kriittisesti Neuvostoliittoon, eikä se koskaan esittänyt Suomen kopioivan neuvostomallista sosialismia. Tavoite oli demokraattinen sosialismi ja yhteiskunnan markkinavetoisuuden vähentäminen. Keskeisiä keinoja olivat maksuttomat julkiset palvelut ja köyhyyden poistaminen perusturvaa kohentamalla.

Sosialismi aatteena syntyi puolustamaan ihmisten demokraattisia oikeuksia teollistuneen yhteiskunnan eriarvoistavaa ja sortavaa vallankäyttöä vastaan. Monet liikkeen tavoitteista ovat sittemmin Suomessa toteutuneet. Vaurastuneessa nyky-Suomessa työolot ovat parantuneet ja ihmiset ovat keskiluokkaistuneet.

Suuri osa keskeisistä ongelmista on kuitenkin ratkaisematta: työstä vieraantuminen, työelämän paineet ja työsuhteen epävarmuus sekä lisääntyvä pahoinvointi ja juurettomuus ovat entisellään. Tuotannon ja talouden jatkuva kasvu on aiheuttanut luonnon saastumisen ja sen seurauksena ilmaston lämpeneminen uhkaa koko ihmiskunnan olemassaoloa.

Nykyaikaisessa sosialismissa olennaista ei ole tilipussin kasvattaminen, vaan kaikille yhtäläiset mahdollisuudet perustarpeiden tyydyttämiseen ja yhteiskunnalliseen ja taloudelliseen vaikuttamiseen. Myös ympäristönsuojelun on oltava kaiken päätöksenteon lähtökohtana.

Nykyaikaista sosialismia toteutetaan ennen kaikkea demokratiaa laajentamalla. Se tapahtuu lopettamalla politiikan ja talouden keinotekoinen erottaminen toisistaan, uudistamalla vaalijärjestelmää, suoraa demokratiaa ja kansanäänestyksiä lisäämällä sekä kansalaisjärjestöjä tukemalla.

Talouselämän demokraattisen valvonnan, maksuttomien julkisten palveluiden ja työpaikkojen tasa-arvoisen päätöksenteon kautta demokratiaa laajennetaan myös talouselämään. Perustulon käyttöönotto ja viikoittaisen työajan lyhentäminen vapauttavat ihmisiä harrastuksiin, sivistykseen ja yhteiskunnalliseen osallistumiseen. Luontoa tuhoavan ja ihmiselämän pelkäksi kuluttamiseksi latistaman talousjärjestelmän tilalle rakentuu vähitellen jotain kauniimpaa.

Vasemmistoliiton valitsema punavihreys on hyvä valinta. Myös sosialismin vanhat ihanteet tasa-arvosta ja palkkatyön ikeestä vapautumisesta ovat ajankohtaisempia kuin koskaan, ne on vain löydettävä uudelleen. Suomalainen palkkatyötä tekevä keskiluokkainen omistusasuja voi kannattaa hyvinkin vasemmistolaisia arvoja, mutta ei koe Vasemmistoliittoa omakseen. Saadakseen kannatusta on Vasemmistoliiton kyettävä esittämään asiansa konkreettisina vaatimuksina.

Toinen puoluetta koetteleva trauma koskee sen sisäistä toimintakulttuuria. Vasemmistoliiton edeltäjän SKDL:n sisällä vuosikymmeniä jatkuneen kahtiajakautumisen aikana käydyn katkeran valtapelin seuraukset ovat edelleen vahvasti läsnä. Järjestökaappausten pelossa puolueessa ollaan edelleen kitsaita antamaan valtaa alaspäin. Puoluekoneisto on halvaantunut ja valta on keskittynyt muutamille harvoille. Jäsenkunta vanhenee ja uudet, innokkaat ja tekemisen tarmoa täynnä olevat ihmiset jäävät sivuun päätöksenteosta.

Poliittinen työväenliike syntyi vastauksena ylhäältä alas -vallankäytölle. Ihmiset kokoontuivat työväentaloille ja toreille keskustelemaan ja löytämään vastauksia, joita virallinen yhteiskunta ei kyennyt heille antamaan. Työväentalojen sijaan nykyajan ihmiset hakevat tietonsa mediasta ja keskustelu tapahtuu entistä enemmän internetissä. Vasemmistoliiton on mentävä aktiivisesti mukaan tähän muutokseen.

Nykyajan politiikka on henkilökeskeistä ja käydään pitkälti median kautta. Puolueen julkisuuskuva on siksi tärkeä. Siinä pelissä oikeistolla on suurimmat resurssit ja mediajulkisuus tukee oikeistolaisia arvoja. Imagogallupit myös hämäävät helposti, koska oikeiston silmissä vasemmistolla on aina huono imago. Kuvaa puolueesta pitääkin parantaa etupäässä omille potentiaalisille kannattajille, ja samalla terävöittää viestiä oikeiston suuntaan.

Se ei kuitenkaan riitä. On saatava aikaan aitoja muutoksia myös puolueen toimintatavoissa. Vasemmistoliiton on palattava liikkeen juurille, vaikuttamiseen ihmiseltä ihmiselle ja alhaalta ylöspäin. Suoran demokratian ja sitovien jäsenäänestysten käyttöönotto antaisi ihmisille todellista voiman ja vaikuttamisen tunnetta ja toisi puolueen kymmenentuhannen jäsenen henkisen potentiaalin nykyistä paremmin puolueen käyttöön.

Vasemmistoliitosta tulee tehdä taas aito kansanliike, Suomen demokraattisin puolue, joka vetää mukaansa aivan tavallisia kansalaisia, aktivisteja, ammattiyhdistystoimijoita, taitelijoita, tutkijoita, ajattelijoita ja sosialisteja. Pitkään mukana olleiden tovereiden on myös luotettava uusiin innokkaisiin ihmisiin ja valtaa on jaettava aidosti. Uusien ihmisten mukaantulo tuo myös uusia ideoita ja uutta toimintaa. Moderni imago ei synny itsestään mainostoimistoissa. Se syntyy puolueen sisäisen muutoksen ja jäsenistön uudenlaisen aktivoitumisen myötä.

Kolmas Vasemmistoliiton trauma on 1990-luvun lama-ajan hallitustoiminta. Tuolloin sateenkaarihallitukseen mentiin hyvässä uskossa ja saatiin aikaan paljon hyvää, mutta huomaamatta myös menetettiin paljon. Yhteistyökykyisyyden ja tunnustuksen hakeminen johti oman politiikan terävimpien kärkien tylsymiseen.

Vasemmistoliitto voi rohkealla ja aatteellisella oppositiopolitiikalla kasvaa jälleen koko yhteiskuntaa vasemmalle johtavaksi liikkeeksi. Tämä perinteinen roolimme on arvokkaampi kuin yksi ministerinpaikka ja pahimmillaan surkastuminen oikeistolaisen hallituksen apupuolueeksi. Hallitukseen tulee jatkossakin pyrkiä, mutta ei mihin hintaan tahansa. Kun kannatus saadaan nousuun, pitää tavoitteenamme olla asema yhtenä punavihreän hallituksen päähallituspuolueena.

Vasemmistoliiton kannatus on saatava nousuun. Puolueen on lopetettava sosialistisen menneisyytensä häpeileminen ja anteeksipyytely.

Voimme olla ylpeitä liikkeen vanhoista ja edelleen erittäin ajankohtaisista ihanteista ja tavoitteista. Moderni sosialismi on ennen kaikkea demokratian lisäämistä ja laajentamista. Demokratisointi on aloitettava ennakkoluulottomasti omasta puolueesta. Vain siten saadaan riittävästi uusia ihmisiä ja ideoita luomaan vaihtoehtoista politiikkaa. Ensimmäinen askel olisi puolueen seuraavan puheenjohtajan valinta jäsenäänestyksellä.

Kirjoittaja on Vasemmistolinkin aktiivi.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Noora Kotilainen on sotaa, militarismia, kriisejä ja kärsimystä työssään käsittelevä valtiotieteilijä ja historian tutkija, joka käsittelee kolumneissaan aikaamme leimaavia synkkiä ja väkivaltaisia ilmiöitä.

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

Eduskunta keskusteli valtioneuvoston puolustusselonteosta täysistunnossa Helsingissä 18. kesäkuuta 2025.

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

Uusimmat

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Zimbabwelainen pienviljelijä Migren Matanga hirssipellollaan.

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
02

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

 
05

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

25.06.2025

Pääkirjoitus: Kyse on kokonaisturvallisuudesta – Kuolleella planeetalla ei tehdä mitään ohjuksilla, miljardiomaisuudella ja velattomalla julkisella taloudella

25.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään