Palkansaajajärjestö Pardian puheenjohtajana vuodesta 2005 toiminut Palola peräänkuuluttaa vahvan ja hyvän valtionhallinnon puolestapuhujaa.
– Meillä on Suomessa toimiva valtionhallinto, jossa työskentelee hyvät virkamiehet ja työntekijät. Kansainvälisissä vertailuissa Suomen julkinen palvelutuotanto pärjää hyvin, sillä palvelut tuotetaan tehokkaasti ja niiden vaikuttavuus on hyvä.
Nykyinen hallitus on jatkanut edellisen hallituksen aloittamaa valtionhallinnon uudistamista ja toimintojen uudelleen järjestämistä ripeällä vauhdilla.
– Tärkein asia henkilöstöjärjestön kannalta on, kuinka pystytään tässä vauhdissa turvaamaan henkilöstön asema.
Vaikka hallitus on antanut toistuvasti lupauksia, että henkilöstön asema ja palvelussuhteiden ehdot eivät uudistuksissa heikkene, on Palolan mielestä isoja haasteita esimerkiksi aluehallinto- ja yliopistouudistuksen toteuttamisessa.
– Henkilöstön palvelussuhteen ehtojen turvaamiseksi on lailla säädettävä, että nykyisiä palvelussuhteen ehtoja noudatetaan uusissa virastoissa siihen saakka, kunnes henkilöstöjärjestöjen kanssa on toisin sovittu.
Tällä hetkellä näyttää siltä, että henkilöstö siirtyisi sekä aluehallintouudistuksessa että yliopistouudistuksessa tehtäviinsä euromääräisillä palkoilla.
Viiden vuoden
irtisanomissuoja
Monissa julkisen hallinnon liikelaitostamis-, ulkoistamis- ja yhtiöittämishankkeissa on määritelty henkilöstölle siirtymäkauden irtisanomissuoja.
Pitkää irtisanomissuojaa on käytetty muun muassa julkisella sektorilla kunta- ja palvelusektorin uudistuksessa sekä puolustusvoimien maavoimien materiaalin kunnossapidon ulkoistamisessa.
– Vaadimme yliopistojen ja aluehallintouudistuksen kohteena olevalle henkilöstölle viiden vuoden irtisanomissuojan. Julkisen sektorin henkilöstöä tulee kohdella yhdenvertaisesti.
Myös valtion tuottavuusohjelmasta tulevat henkilöstön rajut vähentämisvaateet esimerkiksi aluehallintouudistuksessa arveluttavat Palolaa.
– Ihmettelen, jos henkilöstön leikkaaminen 20 prosentilla ei herättäisi kysymyksiä aluehallinnon kyvystä selvitä tehtävistä. Kyse on myös ihmisten jaksamisesta.
Elämään kuuluu
muutakin kuin työtä
Palolan mielestä elämään kuuluu muutakin mukavaa tekemistä kuin työtä.
– Uskon, että kun ihminen on kohtuullisessa fyysisessä kunnossa hän jaksaa myös henkisesti paremmin. Minulle vastapainoa työlle tuo lenkkeily, hiihto ja golf.
Alueellistamisohjelma hajasijoittaa työpaikkoja pääkaupunkiseudulta maakuntakeskuksiin. Toisaalta valtion henkilöstön vähentämisohjelma eli tuottavuusohjelma ja aluehallinnon uudelleenjärjestäminen vähentää maakunnista alueelle luontaisia työpaikkoja.
– Lopputulos on se, että maakunnissa asuvien ihmisten palvelut heikkenevät. Kun jossain Lapin kunnassa laitetaan poliisilaitoksen ovelle lappu luukulle, niin kyllä se näkyy ihmisten arjessa välittömästi.
Palola haluaa osaltaan taistella myös sen puolesta, että valtion hallinto säilyy maaseudulla ja asutuskeskusten ulkopuolella..