Euroopan unioni ei vakuuta suomalaisia työläisiä. Vain kaksi viidestä on sitä mieltä, että EU voi vaikuttaa palkansaajien asioihin, kertoo toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n TNS gallupilla teettämä tutkimus.
STTK aloitti maanantaina kampanjakiertueensa, jolla yritetään saada suomalaiset äänestämään kesäkuun eurovaaleissa.
Puheenjohtaja Mikko Mäenpään mielestä kyselyn tulos kertoo siitä, miten EU:ta on rakennettu.
– Yhteistä Eurooppaa on kehitetty markkinoiden ja yhteisen valuutan pohjalta. Sitä ei ole kehitetty riittävästi kansalaisten ja palkansaajien Eurooppana, Mäenpää totesi järjestönsä seminaarissa.
Hänen mielestään kilpailukykyisen yhteisön rinnalle tarvitaan sosiaalista Eurooppaa.
– Perussopimuksen aikaansaaminen auttaisi matkalla kansalaislähtöisempään Eurooppaan.
Paneelissa
kiisteltiin työajasta
EU:n yhteiseen minimipalkkaan, EU-tasoisiin työehtosopimuksiin ja jäsenmaiden yhteiseen sosiaali- ja terveyspolitiikkaan suomalaiset eivät usko.
Mäenpään mielestä selitys löytyy siitä, että EU-maiden elintaso vaihtelee suuresti.
– Yhteinen minimipalkka ei ole nyt realismia. EU ei saa kilpailla itseään hengiltä alenevin huudoin heikolla palkalla. Yhteistä säveltä on lähdettävä etsimään esimerkiksi yhdenmukaisempien palkkojen kautta, Mäenpää esitti.
STTK:n seminaarissa kolme eurovaaliehdokasta sai kertoa kantansa työaikadirektiivistä, joka kaatui parlamentin ja Euroopan neuvoston väittelyssä. Keskustelussa pohdittiin myös, olisiko 60-tuntinen työviikko oikein.
Demareiden Pilvi Torstin mielestä työaikadirektiivin vieminen sovitteluun kertoo, että EU:ssa halutan säädellä työaikojen pituutta.
– Sovittelu kertoo, että Euroopan parlamentti on palkansaajan paras kaveri, Torsti totesi.
Keskustan Esa Härmälä kannatti työntekijöiden maksimityöaikaa, mutta ei yhteisiä työaikasäädöksiä.
– Köyhillä mailla pitää olla oikeus myös pitempiin työaikoihin. Suomessakin oli sotien jälkeen kuusipäiväinen työviikko, jotta pääsimme nousuun.
Kokoomuksen Risto E.J. Penttilän mielestä työaikadirektiivi ei ole EU:n ongelma. Tärkeämpää on työn ja muun elämän yhteensovittaminen.
– Ei EU:n tasolla voida säädellä Suomen ja Euroopan pirstoutuvaa työaikaa, Penttilä totesi.
Kysymykseen pitäisikö Euroopassa hyväksyä 60 tunnin viikkotyöaika, Torsti totesi, että ei. Myös Härmälän mielestä se on liikaa.
– 60 tuntia sopii, kun siitä sovitaan tiukassa tilanteessa paikallisesti, Penttilä sanoi.
STTK järjestää
kampanjakiertueen
STTK avasi maanantaina Helsingissä eurovaalikampanjansa ”Eurooppa Menestyy”. Helsingin jälkeen kampanja kiertää vielä Hämeenlinnassa, Mikkelissä, Seinäjoella ja Kemijärvellä.
Muut palkansaajakeskusjärjestöt eivät järjestä vastaavia kiertueita.