Naisten Linja on vapaaehtoisvoimin pyörivä auttava puhelin parisuhdeväkivallasta kärsiville naisille. Linjalle soittavista naisista kaksikymmentä prosenttia on elänyt väkivaltaisessa suhteessa yli kymmenen vuotta. Kymmenen prosenttia yhteydenotoista tulee ensimmäisen fyysisen väkivallanteon jälkeen.
Rauni Kortesalmi on ollut mukana toiminnassa vuodesta 2000. Hän on toiminut puhelinpäivystäjien mentorina ja kouluttajana Lisäksi hän ohjaa jo seitsemättä vuotta väkivaltaa kokeneiden naisten avointa vertaistukiryhmää.
– Vertaistukiryhmissä pääosassa on naisten kokema parisuhdeväkivalta. Naiset jakavat kokemuksiaan kokemastaan väkivallasta, toisten kertomusten kautta peilataan itseä. Monille on helpotus tietää, että muillakin on samankaltaisia kokemuksia. Kaikille yhteistä on, että väkivalta on alkanut sitoutumisen jälkeen, Kortesalmi sanoo.
– Henkinen väkivalta vie itsetunnon, nujertaa ja uuvuttaa. Usein kotona pahoinpitelevä mies voi olla muiden edessä miellyttävä, kohtelias, korrekti ja rakastava. Kahden kesken julma ja väkivaltainen.
Suurimpana yhdistävänä asiana Kortesalmi pitää väkivallan sykliä. Väkivallanteon jälkeen seuraa useimmiten hyvittelyä – lahjoja, matkoja ja anteeksipyyntöjä. Väkivallanteko saatetaan myös mitätöidä tai siitä syytetään naisen omia toimia.
Yhtenä ryhmänä Kortesalmi nostaa esiin vanhat naiset, jotka elävät parisuhteessa miehensä kanssa. Osalla näistä naisista väkivalta on jatkunut kymmeniä vuosia, mutta joissakin tapauksissa väkivalta on alkanut vasta eläköitymisen jälkeen.
– Ryhmässä olen nähnyt, miten nainen voi uskaltautua tekemään rikosilmoituksen ja päästä ulos väkivaltaisesta parisuhteesta.
Kuuntelua ja
ymmärrystä
– Tällä hetkellä Naisten Linjalla työskentelee noin 60 vapaaehtoista naista, jotka haluavat tukea muita naisia. Päivystäjät saavat 50 tuntia kestävän koulutuksen ja osallistuvat työnohjauksiin, kertoo Naisten Linjan toiminnanjohtaja Pirjo Pehkonen.
Suurin osa puheluista, noin seitsemänkymmentä prosenttia, liittyy parisuhdeväkivaltaan. Linjan tehtävänä on kuunnella väkivaltaa kokevia naisia ja neuvoa heitä eteenpäin tilanteessaan.
– Haluamme antaa naisille kokemuksen siitä, että häntä kuunnellaan, uskotaan ja ymmärretään. Tarjoamme niin sanotun matalan kynnyksen palvelua, meille voi soittaa nimettömänä ja se on maksutonta, Pehkonen toteaa.
Avun hakeminen on vaikeaa pienillä paikkakunnilla, joissa kaikki ihmiset tuntevat toisensa. Apua ei uskalla hakea esimerkiksi siksi, kun oma mies on poliisi. Naisten Linja avaa tämän vuoden aikana myös internetissä toimivan online-palvelun.
– Joillekin netin käyttäminen on helpompaa. Etenkin kun puhelin on auki arkisin 16–20, jolloin mies ja lapset saattavat olla kotona.
Ensi vuonna Naisten Linja kampanjoi myös irc-galleriassa tytöille.