KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Musiikki

Heikki Sarmanto on kotipesällä improvisoidessaan

Heikki Sarmanto toimi kymmenen vuotta sitten Umon taiteellisena johtajana. Hän pitää Umoa yhtenä maailman merkittävimmistä isoista orkestereista.

Heikki Sarmanto toimi kymmenen vuotta sitten Umon taiteellisena johtajana. Hän pitää Umoa yhtenä maailman merkittävimmistä isoista orkestereista. Kuva: LEHTIKUVA

PAULI SAARINEN
21.6.2009 15.55

Maanantaina 70 vuotta täyttävä viidakkomies tuntee nuottien virtauksen sydämestä lyijykynään

– Sävellän edelleen kynällä ja paperilla. Minusta on mahtava tunne, kun nuotit virtaavat suoraan sydämestä käsivartta pitkin sormenpäihin ja sieltä lyijykynään. Olen viidakkomies. En halua joutua liiallisen teknologian ja markkinahumun jalkoihin.

– On hyvä muistaa, että elämässä, taiteessa, missä tahansa myös pieni voi olla samalla suurta ja kaunista. Aina ei tarvita suuria massoja ja hysteriaa, eloisa Heikki Sarmanto sanoo.

Heikki Sarmanto (s. 22.6.1939) on aito stadilainen – Krunikan kundi. Perheeseen syntyi neljä musikaalista soittajaveljestä, josta kolmanneksi vanhin – se keskimmäinen – oli Heikki ja kuopus Pekka.

ILMOITUS
ILMOITUS

– Kaksi vanhinta veljeäni, Auvo ja Matti olivat musiikillisia johtotähtiä ja inspiroivia meille nuoremmille. Pikkupojasta lähtien olen musisoinut paljon veljieni kanssa. Äitini oli myös hyvin musikaalinen. Maakuntalaulut, virret ja hengelliset laulut tulivat tutuiksi. Näitä lauluja perheemme esitti moniäänisesti.

– Ensimmäinen instrumenttini oli es-alttotorvi. Liityin 10–11-vuotiaana Suomi Pojat -soittokuntaan, jossa opin nuottien alkeet. Kävin Norssissa koulua, jossa myös musisoin paljon. Muistan ikuisesti, kun opettajani Olavi Pesonen toi musiikkitunnille Modern Jazz Quartetin levyn kuunneltavaksi. Tästä saimme lisää virikkeitä. Perustimme koulubändin, jolla voitimme teinibändien Suomen mestaruuskilpailut. Innostuin entistä enemmän jazzmusiikista, Heikki Sarmanto muistelee.

Omat metodit
ovat tärkeitä

Heikki Sarmanto kirjoitti 16-vuotiaana ensimmäisen jazzsävellyksensä – salaa. Sittemmin kyseinen bluesvariaatiotutkielma julkaistiin kolme vuosikymmentä myöhemmin Taina Lehdon laulamalle Sarmanto-levylle Scene from a Trance. Alkuaikojen sävellys sai nimeksi Freak.

– Olen pitkälti itseoppinut säveltäjä, joka kirjoittaa musiikkia omalla tavallaan. Musiikillisen persoonan kehittymiseen vaikuttaa suuresti myös omaehtoinen musiikintutkistelu ja omat metodit, joita ei välttämättä löydy oppikirjoista, Sarmanto sanoo.

Heikki Sarmanto opiskeli Sibelius-Akatemiassa muun muassa Joonas Kokkosen ja Osmo Lindemanin johdolla.

– Opiskeluni lopahtivat. Turhauduin, koska Sibiksessä ei siihen aikaan ollut jazz-musiikin opetusta. Miellyin moderniin jazziin, joka oli minulle kuumempaa kamaa. En ollut varsinaisesti Duke Ellingtonin, George Gerhswinin tai Cole Porterin fani, vaikka soittelin mielelläni näiden ja monien muiden mestareiden biisejä, Heikki Sarmanto kertoo.

Jazzin ohella Heikki Sarmanto soitti myös tanssibändeissä. Sarmanto keikkaili pianistina muun muassa Katri-Helenan kanssa Puhelinlangat Laulaa -hitin aikoihin.

– 1960-luvun alussa soitin myös muutaman mieleenpainuvan keikan legendaarisen laulajamestari Olavi Virran yhtyeessä. Ola lauloi upeasti ja oli mukava mies, joka maksoi hyvän palkan nuorelle tyhjätaskujazzarille, Sarmanto muistaa.

Jazz otti
selkävoiton

1960-luvun vuosina Sarmannolla oli toiminnassa useita jazz-yhtyeitä, kuten muun muassa kvintetti Henrik-Otto Donnerin ja edesmenneen Christian Schwindtin kanssa.

– Jazz-nuotteja ei silloinkaan ollut paljon saatavilla, joten muusikot kuuntelivat totutusti ”korvat hörössä” jazz-levyjä. Näin kopsailtiin mielibiisejä nuottipaperille ja matkittiin. Legendaarisessa Mäyränkolossa kävin joskus myös soittelemassa, vaikka pohjimmiltani minun täytyy tunnustaa, että en ole jamihenkinen muusikko.

– En ole halunnut yhdistää alkoholin käyttöä ja jazz-musiikkia. Vielä tänäänkin jatsi ja kalja liitetään liikaa toisiinsa. Minua yököttää suuresti, että monista jazz-festivaaleistakin on tullut kaljanjuontitapahtumia, ärähtää Heikki Sarmanto.

Musikaalinen
perhe

1970-luvulla oli kokeellisen freejazzin vuoro. Heikki Sarmannon kokoonpanoissa soitti useita erinomaisia jenkkimuusikoita. Levytyksien määrä ja maine kasvoi.

Valovoimaisen Sarmannon ympärille muodostui joukko muusikkokollegoita, joiden kanssa laajaa arvostusta saanut jazz-säveltäjä alkoi tehdä hedelmällistä yhteistyötä useissa produktioissa. Uurastus on jatkunut aina näihin päiviin.

– Juhani ”Junnu” Aaltonen on yksi merkittävimmistä muusikoista ja pitkäaikaisemmista työtovereistani. Junnun kanssa minulla on ollut suuri ilo tehdä yhteistyötä 60-luvulta lähtien.

– Multi-instrumentalisti Juhani Aaltonen on ainutlaatuinen, yliherkkä ja luova yksilö, jolla on kontakti korkeampiin, luoviin voimakenttiin. Näistä spirituaalisista voimista Junnu saa energiaa ainutlaatuiseen ilmaisuunsa.

– Aaltosen Junnun ohella veljeni, kontrabasisti Pekka ”Pekkis” Sarmanto, laulaja Maija Hapuoja ja lyömäsoittaja Matti Koskiala ovat minun pieni, musiikillinen perheeni. Näiden, läheisten ystävieni ja vaikuttajieni kanssa minulla on helppoa ja selkeää työskennellä, Heikki Sarmanto kiittää.

Aihiot
nauhalle

Heikki Sarmannon ammatillinen ura on kestänyt jo yli neljä vuosikymmentä. Sympaattinen, olemukseltaan avoin ikinuori, peruspositiivinen jazz-säveltäjä on hämmästyttävän ahkera ja tuottelias.

1980-luku, siitä 1990-luvulle ja aina näihin päiviin tuotteliaisuus on jatkunut entistä laaja-alaisempana: musiikkia on syntynyt mitä erilaisimmille kokoonpanoille, kuoroille, lauluproduktioille.

Mikä on pysähdyttävin voima, tunnetila, joka saa sävelkynän tuottamaan musiikkia, uusia nuotteja, orkestrointeja?

– Musiikissa melodia on minulle hurjan tärkeä – melodia, jossa on tarina, joka vie johonkin. Rytmi saa melodian elämään. Sävellykseni muodostuvat useimmiten improvisaatioista. Minussa, Junnussa ja Pekkiksessä yhdistyy tämä sama piirre. Emme rakenna musiikillisia juttujamme pelkästään kirjoitettujen nuottien varaan.

– Elektroniset kosketinsoittimet ja niiden loputtomat, kiehtovat soundit antavat minulle myös valtavasti ärsykkeitä toisenlaisiin teemoihin ja harmonioihin kuin istuessani flyygelin ääreen. Usein nauhoitan talteen kaikki nopeat soitannolliset ja laululliset improvisointini. Näin saatan muutamassa päivässä tehdä jopa puolisen sataa biisiä. Myöhemmin kuuntelen äänitykseni ja poimin jyvät akanoista.

– Olen improvisoinut jo kolme neljä vuosikymmentä. Improvisoinnista on tullut osa minua. Se on ihmeellistä, mutta totta, jazz-säveltäjä kertoilee.

Tyylit
taipuvat

Pitkälti Heikki Sarmannon aloitteesta maahamme perustettiin Uuden Musiikin Orkesteri UMO, joka vuosien saatossa laajentui ammattimaiseksi big bändiksi. Sarmanto kutsuttiin Umon taiteelliseksi johtajaksi vuoden 1998 syksyllä, jossa hän toimi kaksi vuotta.

– Tavoitteeni oli pitää yllä hyvää fiilinkiä, antaa uusia ajatuksia ja tarjota Umon soittajille kyllin haastavia produktioita. Umossa, kaikki ovat huippuluokan muusikoita, solistisia improvisoijia ja erittäin kreatiivisia persoonia, jotka eivät pelkästään tuijota nuotteja.

– Umo on yksi maailman merkittävimpiä isoja orkestereita. Umo on big band, joka kykenee soittamaan mitä vaan: jenkkiklassikoita ja myös omaa materiaalia läpi jazzin tyylisuuntien. Mitä enemmän Umo saa soittaa omasta elämästään, sitä enemmän se vain paranee, Heikki Sarmanto sanoo.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Jere kuvailisi Dragsvikin musiikkia ”The Mob meets the Chameleons”, Sirkku puhuisi brittianarkosta.

Avoimen poliittinen poppibändi – Dragsvik on kyllästynyt hyssyttelyyn

La Traviatan intiimeissä kohtauksissa häly ja loistokkuus häivytetään taka-alalle ja katse kohdistetaan solisteihin, heidän tunteidensa tulkintaan ja laulamisen taikaan.

Verdin kohtalokas La Traviata liikuttaa yli aikain rajain

Kissa osoittaa Apinalinna-levyllä hallitsevansa suvereenisti eri tyylilajit

Jytää ja purkkaa yhdistelevä Kissa on uudella levyllään vähemmän läpällä ja enemmän tosissaan

Laineen Kasperi palasi lavoille heti, kun se oli mahdollista.

Laineen Kasperi: ”Ennen laulettiin että mä rakastan sua, nykyään että sä rakastat mua”

Uusimmat

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Bellincatin Sofia Kärkisen pakomatka ei jännitä tarkoitetulla tavalla Taavi Soininvaaran Mustassa legendassa

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
05

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään