KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Lukijoilta

Lehdistöratkaisusta

Aulis Ruuth
26.8.2009 6.00

Kesäkuussa 1976 kansandemokraattisessa liikkeessä elettiin optimistista ja työntäyteistä aikaa. Syyskuussa 1975 oli pidetty ennenaikaiset eduskuntavaalit, joissa SKDL otti vaalivoiton ja palasi hallitukseen. Toukokuussa 1976 pidettiin silloisen nuorisoliiton (SDNL) liittokokous. Kesäkuun alussa oli vuorossa SKDL:n liittokokous. Kaikkea toimintaa leimasi valmistautuminen lokakuussa 1976 pidettäviin kunnallisvaaleihin. Tavoitteena oli vaalivoitto. Mutta muutakin tekemistä riitti.

Välittömästi SKDL:n kokouksen jälkeen pidettiin kurssikeskus Päiväkummussa Karjalohjalla kutsupohjalta kansandemokraattisen liikkeen kaksipäiväinen lehdistöseminaari.

SKDL:n keskustoimistosta tuli minullekin käsky osallistua. Tuohon aikaan olin
SKDL:n Uudenmaan piirin järjestösihteeri, mutta SKDL:n kaavailuissa oli, että siirryn piirisihteerin tehtävään heti syyskuun alussa, kun silloinen piirisihteeri oli siirtymässä keskustoimistoon. SKDL oli päättänyt valmentaa nuoren miehen myös lehtityön tehtäviin, sillä lehdistöasiat olivat siihen aikaan paljon tiiviimpi osa järjestötoimintaa kuin nykyisin.

Kansandemokraattisessa liikkeessä julkaistiin 32 vuotta sitten seitsemää sanomalehteä:
7-päiväinen Kansan Uutiset (Helsinki), 5-päiväinen Kansan Tahto (Oulu), kolme kertaa viikossa ilmestyvät Hämeen Yhteistyö (Tampere), Kansan Sana (Kuopio), Kansan Ääni (Vaasa) ja Satakunnan Työ (Pori), sekä kerran viikossa ilmestyvä ruotsinkielinen Folktidningen Ny Tid (Helsinki). Hämeen Yhteistyön asema oli muista poikkeava, koska se oli tuolloin puolueopposition hallinnassa ja sen äänitorvi.

Lehdistöseminaarissa tulivat alusta lähtien hyvin kärkevästikin esiin lehtien väliset jännitteet. Osa maakuntalehtien ja piirien edustajista oli suorastaan aggressiivisia Kansan Uutisia kohtaan. SKDL:n ja
SKP:n äänenkannattajaa arvosteltiin siitä, että ”se vie meidän kaikkien rahat”.

Minä olin ylen hämmästynyt. Olinhan kuvitellut, että kaikki kantavat huolta liikkeen päälehdestä, jonka 7-päiväisyyttä pidettiin erityisen tärkeänä. En ymmärtänyt ollenkaan, että joku rinnasti 3-päiväisen lehdykän ”oikeaan” sanomalehteen. Se oli tiedossa, että kaikkien lehtien talous on tiukoilla. Itse en vielä 1976 ymmärtänyt, miten vaikea ja uhanalainen lehtiemme tilanne oli. Se valkeni hieman myöhemmin.

Viestintään ja lehdistöön hyvin perehtynyt nuori Perttu Rastas, joka toimi nuorisoliiton tehtävissä Helsingissä, oli tehnyt vähän aikaisemmin esityksen, että maa jaetaan kahteen levikkialueeseen. Kansan Uutiset toimisi eteläisen alueen lehtenä ja Kansan Tahto pohjoisen. Esitykseen sisältyi, että muut lehdet lopetetaan, mutta kaikki mahdolliset lehdistörahat ja muut resurssit käytettäisiin
KU:n ja KT:n kehittämiseen.

Rastaan esitys sai jäätävän vastaanoton. Selvää oli, että se jäi vain esitykseksi. En muista, johtiko seminaari mihinkään uudistuksiin, mutta kaikki lehdet jatkoivat kuten ennenkin.

Perttu Rastas puhui siitäkin, mitä mahdollisuuksia uusi tekniikka antaa lehdille ja käytti esimerkkeinä joitakin ratkaisuja, joita ulkomailla on tehty. Ei mennyt perille sekään. Uudet menetelmät olisivat edellyttäneet lehdiltä hieman toimituksellista yhteistyötäkin, mutta se oli kertakaikkisen ylivoimaista.

Yli 30 vuoden takaiset tapahtumat palailivat muistin pintaan, kun Kansan Uutisten hallitus teki päätöksen lehtiuudistuksesta. Muistin palautumista vauhdittivat erityisesti ne puheenvuorot, joissa arvosteltiin lehden päätöstä. En ole huomannut, että kriitikot olisivat esittäneet vaihtoehtoista ratkaisua. Siinä tapauksessa jatkettaisiin ennallaan. Sen tien päässä olisi lehden kaatuminen.

Lehtikysymys on vasemmistolaisessa liikkeessä myös päätöksenteon ja päättämättömyyden historiaa. Ei tehty mitään 1976. Sen jälkeen on silloin tällöin tehty jotain pakon edessä. Ainoa poikkeus on Viikkolehti, huolellisen kehitystyön loistava tulos. Nyt, 2009, ollaan melkein siinä tilanteessa, mitä Perttu Rastas esitti 32 vuotta sitten. Mutta kun tähän on tultu ajelehtimalla, KU ja KT ovat Viikkolehden kanssa nelipäiväinen paketti, ST + Viikkolehti kaksipäiväinen. Näilläkö kilpaillaan modernin tarjonnan kanssa?

Olen näiden vuosikymmenten aikana usein jossitellut sitä, millainen lehtien tilanne olisi nyt, jos aikanaan olisi tehty Perttu Rastaan esityksen mukaan. Jos todella olisi kaikki resurssit keskitetty 7-päiväiseen ja 5-päiväiseen lehteen, millaiset kilpailuedellytykset niillä olisivat olleet? Mahdollista on, että jossakin vaiheessa olisi siirrytty yhden lehden malliin, mutta se olisi todennäköisesti 7-päiväinen. Niin tai näin, sen uskallan väittää, että Rastaan esityksen toteuttamisella vasemmistolehdistön tilanne olisi nyt parempi kuin se tällä hetkellä on.

Olen itsekin paperilehden ystävä, vaikka luen päivittäin monen lehden nettiversioita. Kun on vuosikymmenten mittaan tottunut printtilehteen, ei siitä pääse irti.

Mutta elääkseen lehti tarvitsee levikkiä ja ilmoittajia. Moniko lehtipäätöksen arvostelija hankkii uusia tilauksia? Kuinka monessa puolueosastossa valitaan lehtivastaava? Nouseeko puolueorganisaatiosta uusia lehtiasiamiehiä? Puoluelehden yksi peruskivi on se, että väki myös toimii oman lehden puolesta. Onko näin nykyisin?

Vasemmistolehtien tarina osoittaa vääjäämättä sen, että päätöksiä on tehtävä silloin, kun on päätöksenteon aika.

Kun ei tehdä päätöksiä, lykätään niitä tai tehdään näennäisiä ratkaisuja, silloin luiskahdetaan ajelehtivaan tilaan ja ollaan kasvavassa määrin ulkopuolisten armoilla.

Perttu Rastas esitti käytännössä neljän lehden lopettamista (Ny Tid olisi jatkanut), mutta sitä ajatusta vastustettiin. Silti lehdistä on kolme kaatunut.

En minä väitä, että nyt tehty ratkaisu on paras mahdollinen, mutta ei minulla ole esittää muutakaan vaihtoehtoa. Sen takia oli oikein, että lehden hallintoon valitut päättäjät kantoivat vastuunsa ja tekivät tärkeän päätöksen.

Ei päättäjillä ole mitään virkaa, elleivät he vaikeassa tilanteessa rohkene tehdä ratkaisuja.

Kirjoittaja on Vasemmistoliiton kunnallissihteeri, joka on toiminut useissa eri tehtävissä niin Vasemmistoliitossa kuin sitä ennen SKDL:ssä.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suurin syy perussuomalaisten vaalitappioon oli puheenjohtaja Purra

Hyvinvointialueiden päättäjillä ja johdolla on vastuu potilasturvallisuudesta – säästöjen vaikutuksia pidettävä silmällä

Lukijalta: Suomella on edessään valinta – Seurata Britannian tietä tai pitää luonnonvarat julkisessa omistuksessa

Kirjoittajan mukaan yksityistämisen lisääminen on verhottu julkisen terveydenhuollon kalleuteen.

Mielipide: Kuinka pitkään alistumme julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen romuttamiseen?

Uusimmat

Eläintuotannon tukeminen ei tue ilmastotyötä.

Kansanedustaja esittää: Eläintuotannon maataloustuista pitää luopua

Nuorten käytös heijastaa ympäröivää yhteiskuntaa.

Lapset homottelevat – Aikuisten tulee katsoa peiliin

Yhä useampi vanhus on taloudellisesti ahtaalla.

Vanhusten asunnottomuus lähti kasvuun – Yhä useampi turvautuu toimeentulotukeen

EU:n suosio on korkealla kansalaisten keskuudessa.

Suomalaiset mieltävät itsensä EU-kansalaisiksi – ovat EU-myönteisempiä kuin eurooppalaiset keskimäärin

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Kansanedustaja ihmettelee ammattikoulun arkea: ”Ammattikoululaisellani on lyhyempiä koulupäiviä kuin alakoulussa olevalla sisaruksellaan”

 
02

Hallitus uudistaa sosiaaliturvaa: Jopa sata tuhatta uutta ihmistä toimeentulotuen varaan

 
03

Tyhmien yhteiskunnassa lukutaito käy turhaksi – miksi opetella lukemaan ja kirjoittamaan, kun ajattelusta ei todellakaan palkita?

 
04

Ammatillisen koulutuksen leikkaukset ovat luokkapolitiikkaa, sanoo vasemmistoliiton Minja Koskela

 
05

Koko maailman silmien edessä suoritetaan kansanmurhaa: ”Passiivisuudella tuemme Israelin sotarikoksia”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Hiljaisuus käännytyslain ympärillä pelottaa: ”Synkkä tahra”

28.05.2025

Ikäystävällisyys vetonaulaksi? Eläkeläiset ovat vakaita veronmaksajia

28.05.2025

Käännytyslain voimassaoloa jatketaan: ”Ei uskottavia perusteluja”

27.05.2025

Paperittomien hoitoa rajataan: ”Surullista, että kokoomus tanssii tässäkin asiassa persujen pillin mukaan”

27.05.2025

Kansanedustaja ihmettelee ammattikoulun arkea: ”Ammattikoululaisellani on lyhyempiä koulupäiviä kuin alakoulussa olevalla sisaruksellaan”

27.05.2025

Kabulilaisen kellarin suojissa toimii naisten ravintola

27.05.2025

Tekoja eriarvoisuuden vähentämiseksi – Vasemmistoliitolta ratkaisuja poikien ja miesten haasteisiin

27.05.2025

Ammatillisen koulutuksen leikkaukset ovat luokkapolitiikkaa, sanoo vasemmistoliiton Minja Koskela

26.05.2025

Afrikka sijoittaa terveydenhoitoon alle puolet tarvittavista varoista

26.05.2025

Tyhmien yhteiskunnassa lukutaito käy turhaksi – miksi opetella lukemaan ja kirjoittamaan, kun ajattelusta ei todellakaan palkita?

26.05.2025

Christian Rönnbackan neljännessä Henna Björkissä ”Hydra” kirjan mittainen takaa-ajo huipentuu Raatteentiellä

25.05.2025

Tulvat ja kuivuudet ovat saman kriisin kaksi puolta

25.05.2025

Tansanian kullankaivajanaiset hakevat tasavertaisuutta miesten hallitsemalla alalla

25.05.2025

Intian suosituinta rantakohdetta reunustaa geologinen harvinaisuus – Asiantuntijat vaativat suojelua, paikalliset kannattavat turismia

24.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään