KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Horisontti

Verotus paratiisissa ja veroparatiisissa

Sijoittajat voivat nostaa osinkonsa ja myyntivoittonsa joko nollaverolla tai halvimman veroparatiisin taksan mukaan.

Sijoittajat voivat nostaa osinkonsa ja myyntivoittonsa joko nollaverolla tai halvimman veroparatiisin taksan mukaan. Kuva: Lehtikuva/ CHRIS HONDROS

Erkki Laukkanen
5.9.2009 6.00

Yksi hyvin toimivan verojärjestelmän tunnusmerkki on se, että se on oikeudenmukainen ja läpinäkyvä. Se kohtelee kaikkia tulonsaajia samalla tavalla. Tulojen piilottelua se ei salli ja ammattimaisesti toimivia piilottelijoita se rokottaa rankalla kädellä.

Tällaista olisi ilmeisesti verotus paratiisissa, jossakin globaalin reaalikapitalismin tuolla puolen.

Mutta globaalissa reaalikapitalismissa oikeudenmukainen ja läpinäkyvä verotus ei ole mikään kilpailuvaltti. Pikemminkin päinvastoin. Globaalitaloudessa tuotannontekijätulot virtaavat vuolaana yli kansallisten rajojen, mutta verovalvonta pysähtyy pääsääntöisesti rajalle.

Se, mitä tästä ristiriidasta seuraa verotukselle, ei ole kovin vaikeaa kuvitella. Verotuksen ulkopuolelle joko kokonaan tai osittain jäävän tulon määrä kasvaa. Ja erityisen selvästi se kasvaa rajat ylittävässä sijoitustoiminnassa, jossa raja ylitetään valon nopeudella ja sähköisesti.

Jos tililläsi siis sattuisi olemaan pari miljoonaa ylimääräistä, olisi ”epäoptimaalista” sijoittaa pääoma siten, että Suomen verottaja siitä kansallisessa verolainsäädännössä säädetyn siivun saisi. Tuotot maksimoidaan sijoittamalla rahat jonkin bulvaanin välityksellä siten, ettei verottajalla ole enää kykyä identifioida edunsaajaa.

Tätä toimintaa varten on aina ollut niin sanottuja veroparatiiseja, maita tai niiden osia, joiden pankkilait käytännössä kieltävät tietojen luovuttamisen esimerkiksi verottajalle tai poliisille. Tällaisia maita ovat olleet muun muassa Luxemburg ja Liechtenstein, eräät Englannin kanaalin saaret, eräät Keski-Amerikan pikkuvaltiot, kuten Panama, sekä Singapore ja Hongkong.

Mutta globaalitalouden aikana, 1990-luvulta lähtien, veroparatiisimaisia käytäntöjä ovat omaksuneet monet muutkin maat, kuten Suomi. Myös Suomi on halunnut siivunsa finanssipääomasta, jonka määräksi vuonna 2007 on arvioitu noin 200 triljoonaa USA:n dollaria, nelinkertainen määrä koko maailman bruttokansantuotteeseen verrattuna.

Yksi täky on vuonna 1991 voimaan astunut laki suomalaisten pörssiyhtiöiden osakeomistusten ”hallintarekisteröinnistä”. Se mahdollisti nimettömän omistamisen tavalla, jota sittemmin on ihmetelty. Toinen on vuonna 2005 käyttöönotettu hallintarekisteröityjen omistusten ”yhtenäinen verokohtelu”, joka teki lailliseksi ainakin puolta pienemmät pidätysprosentit kuin Suomen laki edellytti. Kolmas on eduskunnalle nyt annettu esitys suomalaisten sijoitusrahasto-osuuksien ”hallintarekisteröinnistä”.

Näistä lakimuutoksista seuraa, että sijoittajat – keitä sitten ovatkin – voivat nostaa osinkonsa ja myyntivoittonsa joko nollaverolla tai halvimman veroparatiisin taksan mukaan. Viime vuonna tehdyn selvityksen mukaan etävälittäjät vastasivat noin puolesta Helsingin pörssissä tehdyistä kaupoista, mutta vain yksi 50 välittäjästä oli tehnyt toiminnastaan säädetyn vuosi-ilmoituksen. Muut eivät tehneet, kun mitään sanktiota ei tekemättä jättämisestä muistettu säätää. Eikä sanktiopykäliin vieläkään ole tulossa täsmennystä, vaikka veromenetykset varmasti kasvavat.

Lehtien mielipidesivuilla nämä ongelmat ovat nousseet taas kerran pintaan, ja hyvin perinteisellä tavalla. Yhtäällä ovat verotuksen oikeudenmukaisuutta ja läpinäkyvyyttä painottavat tahot, kuten harmaan talouden vastainen Viranomaisyhteistyön Kehittämisprojekti (VIRKE) ja SAK, ja toisaalla Suomen rahoitusalan kilpailukykyä alleviivaavat tahot, kuten Valtiovarainministeriö ja Finanssialan keskusliitto. SAK:n huolena on muun muassa se, että verottamatta jäänyt pääomatulo johtaa korotuksiin ansiotulojen verotuksessa.

Poliitikot eivät juuri ole tähän keskusteluun osallistuneet, muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Viimeinen laajempi poliittinen keskustelu tästä asiasta käytiin vihreiden harmaata taloutta koskevan välikysymyksen yhteydessä vuonna 2002.

Vastaajan paikalle joutui silloinen toinen valtiovarainministeri Suvi-Anne Siimes, joka puolusti valtiovarainministeriön ”yrittämistä tukevaa” linjaa. Ja sillä linjalla ovat sittemmin jatkaneet kaikki hallitukset, ilman uusia välikysymyksiä tai muita valittua linjaa kyseenalaistavia toimia.

Tilaus ongelman politisoinnille on kuitenkin olemassa, kiitos finanssivetoisen lamamme. Keväällä G20-maat julistivat Lontoossa, että ”pankkisalaisuuden aika on ohi”. Mielenkiintoista tässä on se, että julistuksen antoi nimenomaan G20, eikä esimerkiksi kestävän kehityksen retoriikkaan erikoistunut EU, jolle aloitteellisuus asiassa olisi uskottavuutta tuonut.

G20:n lisäksi nimettömän sijoittamisen purkamista ovat vaatineet teollistuneiden maiden yhteistyöjärjestö OECD, rahanpesusta seikkaperäisiä maaraportteja julkaiseva FATF (Financial Action Task Force) sekä eräiden maiden, kuten Norjan ja Tanskan, rahoittama hanke sijoitustoiminnan läpinäkyvyyden lisäämiseksi (Task Force for Financial Integrity and Economic Development).

Lontoon prosessin toinen havainto on se, että salailu ja väärinkäytökset eivät liity ainoastaan pääomatuloilla keinotteluun, vaan maailmankauppaan laajemminkin. Valtaosa maailmankaupasta käydään ylikansallisten yritysten sisällä, ja noin puolet rahavirroista kulkee veroparatiisialueiden kautta.

Ongelmaksi on havaittu siirtohinnoilla keinottelu siten, että esimerkiksi banaanikilon hinnaksi voi yritysten sisäisessä tilinpidossa tulla melkein mitä vaan. Esimerkkeinä tästä ongelmasta ovat otsikoihin nousseet kirjanpitoskandaalit, kuten Enron tai WorldCom. Suomalaisena innovaationa tähän ongelmaan on niin sanottu kaksoiskuittikikkailu Venäjän kaupassa.

Millaisiin veromenetyksiin väärinkäytökset yritysten sisäisessä kaupassa ovat johtaneet, on asia, jota ei tiettävästi vielä pystytä edes haarukoimaan. Se kuitenkin tiedetään, että ilman veroparatiiseja ja niiden olemassaoloon perustuvaa mukautuvaa lainsäädäntöä veromenetykset olisivat pienemmät ja arvioitavissa.

Mutta tie veroparatiiseista vapaaseen maailmaan on varmasti pitkä ja kivinen, ainakin kahdesta syystä. Yksi on nimeltään Luxemburg, veroparatiisi EU:n sisällä. Se toimii erittäin kielteisenä verrokkina kaikille muille EU-maille. Nimenomaan Luxemburgin olemassaoloon perustuen Suomikin on veroparatiisimaista lainsäädäntöä säätänyt. On sanottu, että jos näin ei tehdä, kaikki raha menee Luxemburgiin.

Toinen jarru on vanhentunut ja vääristynyt Suomikuva. Sen mukaan me olemme maailman vähiten korruptoitunein maa, eivätkä tässä kuvatut ongelmat siten voi oikeasti Suomea koskea. Minusta tämä on se perusongelma harmaan talouden vastaisessa toiminnassa, ja siksi siitä pari sanaa artikkelini lopuksi.

Ainoa kattava tutkimus harmaan talouden laajuudesta Suomessa on tehty vuoden 1992 aineistolla. Silloin harmaan talouden laajuudeksi mitattiin 4,2 prosenttia bruttokansantuotteesta. Sen jälkeen mittausta ei ole tehty. Kuinka me siis voimme tietää, mikä Suomen paikka suhteessa muihin maihin nykyään on? En olisi siten kovin yllättynyt, jos lähempi tarkastelu tuottaisi meille yllättäviä tuloksia, kun keinot vain valitaan yhtä neuvokkaasti kuin esimerkiksi Saksassa.

Saksan tiedustelupalvelu osti ”laittomasti hankittuja” tietoja saksalaisten piilottamasta varallisuudesta liechtensteiniläiseen LGT-pankkiin. Haaviin jäivät muun muassa Deutsche Bankin pääjohtaja, Postin pääjohtaja sekä koko joukko muita suurituloisimpiin kuuluvia saksalaisia. Listoilta löytyi myös suomalaisia, joita pelkän matemaattisen todennäköisyyden mukaan täytyy siten olla veropakolaisina muissakin paratiiseissa.

Epäsuorasti tämän mahdollisuuden myönsi myös Jyrki Katainen MOT-ohjelmassa 31.8. Hänhän lausui, että suomalaisten ökyrikkaiden huikea tulokehitys ei voi johtua pelkästään siitä, että progressiivisesti verotettuja ansiotuloja on otettu ulos vaatimattomalla pääomaverolla. Todelliseksi syyksi tähän hän arvioi pääomamarkkinoiden vapauttamisen tarjoamat mahdollisuudet.

Mihin muuhun ministeri Katainen saattoi viitata kuin ketkuiluun tässä kuvatulla nimettömällä ja siten verottamatta jääneellä sijoittamisella?

ILMOITUS
ILMOITUS

Kirjoittaja on SAK:n ekonomisti.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomessakin talouspolitiikan valmistelu nojaa taloustieteen mikroperustaiseen pohjaan, jossa talouden toimijat työnhakijoista kuluttajiin ja yrityksiin reagoivat valtiovallan säätämiin kannustimiin, arvioi Timo Harjuniemi.

Vasemmisto on laiminlyönyt taloudellisen asiantuntijatyön, vaikka ekonomistit hallitsevat maailmaa

Veikka Lahtinen.

Rasismikeskustelu teki meistä jankkaajia – Rasismi on yhteiskunnan käytännöissä, viranomaisohjeissa ja koulutusjärjestelmässä, kirjoittaa KU:n kirjoittajavieras

Kun kone pysähtyy

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

Uusimmat

Henna Björk -sarjasta on keskinkertaisen alun jälkeen tullut toimintajännärin huipputuote.

Christian Rönnbackan neljännessä Henna Björkissä ”Hydra” kirjan mittainen takaa-ajo huipentuu Raatteentiellä

Harmaahaikarat etsivät ruokaa matalasta ruovikosta. Kosteikot säätelevät veden virtausta ja tarjoavat elinympäristön lukuisille kasvi- ja eläinlajeille.

Tulvat ja kuivuudet ovat saman kriisin kaksi puolta

Naispuoliset kullankaivajat taistelevat oikeuksistaan. Vahvasti miesvaltaisella sektorilla naisten on vaikea rekisteröidä valtauksiaan ja saada rahoitusta esimerkiksi laitehankintoihin.

Tansanian kullankaivajanaiset hakevat tasavertaisuutta miesten hallitsemalla alalla

Papanasamin ranta pohjoisjyrkänteeltä kuvattuna.

Intian suosituinta rantakohdetta reunustaa geologinen harvinaisuus – Asiantuntijat vaativat suojelua, paikalliset kannattavat turismia

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Hallitus uudistaa sosiaaliturvaa: Jopa sata tuhatta uutta ihmistä toimeentulotuen varaan

 
02

Teollisuusliiton Lehtonen: ”Jos hallitus repii järjestelmää rikki, me emme voi olla se osapuoli, joka yksin pitää pöytää pystyssä”

 
03

Sukupuuttoon kuolleeksi luultu Cheljoen käärmeenpääkala teki yllättävän paluun

 
04

Emme ole valmiita fasismin paluuseen

 
05

SEY: Hallitus yrittää palauttaa porsaiden kastroinnin – ”Yksi kivuliaimmista eläimille tehtävistä toimenpiteistä”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Maamiinakiellosta luopumisen ei pitäisi olla läpihuutojuttu

24.05.2025

Gazan kansanmurha tapahtuu suorassa lähetyksessä, mutta nykyajan länsijohtajat ovat vielä heikompia kuin Neville Chamberlain

24.05.2025

Ruksharin tarina – Kun Afganistanin kaikki perhekeskukset lopetettiin

23.05.2025

OECD:n karu viesti Suomelle: Osaamistasoa nostettava, maahanmuuttoa helpotettava – tulevaisuus uhkaa valua ohi

23.05.2025

Palestiinan tunnustaminen on ajan kysymys – ”Mutta minkä ajan?”

23.05.2025

Entinen ammattiurheilija perää urheilun arvoja: ”Israel on suljettava kansainvälisestä urheilusta”

23.05.2025

Murentaako Orpon hallitus kansanvaltaa? ”Esitys on täysin tarpeeton”

23.05.2025

Tämä jäi medialta huomaamatta: Hallitus on taas rajoittamassa lakko-oikeutta

23.05.2025

Koko maailman silmien edessä suoritetaan kansanmurhaa: ”Passiivisuudella tuemme Israelin sotarikoksia”

22.05.2025

Voitto ruokaläheteille: Ei yrittäjiä vaan työntekijöitä

22.05.2025

Hallitus jakaantui ennen Gaza-keskustelua: KD ja Perussuomalaiset omalla linjallaan

22.05.2025

Liittojäsenmaksujen verovähennyksellä vankka tuki: Alle kolmannes vastustaa

22.05.2025

Hallituksen koulutusvedätys jatkuu: ”Nyt on selvinnyt ettei luvattua 100 miljoonan rahoitusta ole missään”

21.05.2025

SEY: Hallitus yrittää palauttaa porsaiden kastroinnin – ”Yksi kivuliaimmista eläimille tehtävistä toimenpiteistä”

21.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään