Inarin ratkennut Nellimin-metsäkiista ja edelleen kytevät kiistat neljällä muulla alueella Inarissa eivät ole ainoita metsäkiistoja Lapissa. Niitä on ollut myös Keski-Lapissa, jota myös Metsä-Lapiksi kutsutaan.
Metsähallitus neuvottelee nyt kuntakohtaisesti metsätalouden piiriin kuuluvista kiistakysymyksistä paikallisten poromiesten ja luontojärjestöjen kanssa.
Ensimmäisestä sopimuksesta on päästy periaatteelliseen yksimielisyyteen lokakuun puolivälissä. Se on neuvoteltu Kittilässä. Neuvottelutulos koskee Pohjois-Kittilän Puljun erämaan läheisyydessä sijaitsevia talousmetsiä.
Luonteeltaan neuvottelutulos on samanlainen, joka saatiin aikaan Nellimin alueella. Siinä Metsähallitus sitoutuu sovitulla tavalla pitäytymään hakkuista tai muista metsänhoidollisista toimenpiteistä tietyksi ajaksi tietyllä alueella. Uusista suojelualueista ei ole kyse.
Neuvottelut käynnistetty
Metsähallituksen Rovaniemelle sijoitetun yhteyspäällikkö Kristiina Vuopala mukaan kuntakohtaiset neuvottelut on käynnistetty kaikissa Länsi- ja Itä-Lapin alueen kunnissa, joissa on metsänkäyttöä koskevia ratkaisemattomia kysymyksiä. Käytännössä kiistoja on Kittilän, Sodankylän, Savukosken ja Sallan alueilla.
Vuopalan mukaan kiistojen ratkaisuyritys on osa Metsähallituksen luonnonvarasuunnitelman viisivuotistarkistusta.
Yleisradio uutisoi (Yle 14.10.) Vuopalan mukaan Puljun alueen sopimuksesta ennenaikaisesti viime viikolla. Sopimukseen ei nimittäin olla vielä päästy. Nyt on vasta aikaan saatu ensimmäinen neuvottelutulos yhden kunnan alueella.
Vuopala sanoo, että kaikkien neljän kunnan alueella olevien kiistojen neuvottelutulokset viedään erityisen ohjausryhmän käsiteltäväksi. Ohjausryhmän puheenjohtaja on Lapin liiton johtaja Esko Lotvonen. Hänen varamiehenään on Lapin ympäristökeskuksen johtaja Matti Hepola. Neuvottelupöydässä ovat kaikki kiistojen kannalta merkittävät tahot.
– Vasta ohjausryhmässä ratkeaa, hyväksytäänkö neuvotteluratkaisut. Ne käsitellään yhtenä kokonaisuutena, hyväksytään tai hylätään, Vuopala sanoo.
Greenpeace ja poro-
miehet yhteistyössä
Keski-Lapin alueella Greenpeace on ollut samalla tavalla kuin Inarissa paikallisten poromiesten apuna, kun metsäkiistoja on nostettu julkisuuteen ja niistä on neuvoteltu.
Kittilän Puljun erämaa-alueiden viereisistä metsistä aikaan saatu neuvottelutulos rajaa metsätalouden ulkopuolelle ensisijaisesti Kyrön paliskunnan laidunmetsiä.
Kyrön paliskunnan poroisäntä Olli Autto on korostanut (Yle 14.10.), että sopimuksen syntymisen edellytys oli se, että Greenpeace osallistui asioiden valmisteluun poromiesten puolella.
Auton mukaan niin sanotut Raakevuoman metsät otettiin metsätalouden piiristä luontojärjestöjen linjausten mukaan. Aivan kaikkia vaatimuksia he eivät saaneet läpi.
Aiheesta enemmän Viikkolehdessä 23.10.2009