Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) ja palkansaajakeskusjärjestö SAK korostavat kumpikin, että eläkeasioissa on rauha maassa.
Alkutalvella käyty eläkekiista leimahti viikonvaihteessa uudestaan, kun EK:n toimitusjohtaja Leif Fagernäs väläytteli puheessaan torstaina vanhuuseläkerajan nostoa nykyisestä 63 vuodesta 67:ään.
Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n edunvalvontajohtaja Markku Salomaa ehti viikonloppuna luonnehtia Fagernäsin esiintuloa sodanjulistukseksi.
EK:n lakiasiainjohtaja Lasse Laatunen huomauttaa, että Fagernäsin esiintulo oli enemmän yleistä pohdintaa kuin varsinainen esitys.
– Minun tietojeni mukaan puheenvuorossaan Leif Fagernäs oli eritellyt eri pohjoismaiden eläkeikiä. Tämä 67 vuotta on joissain pohjoismaissa käytössä. Se on käytössä ainakin Norjassa, Islannissa ja Tanskassa. Näistä luvuista ei kannattaisi kenenkään kauheasti pillastua, Laatunen sanoo.
Hänen mielestään STTK:n puheet eläkesodasta liittyvät järjestöpolitiikkaan.
– Minä kuvittelisin, että STTK:n tarttuminen tähän 67 ikävuoteen liittyy enemmän heidän tulevaan liittokokoukseensa kuin siihen, että he pelkäisivät, että yleinen vanhuuseläke nousee 67:ään, Laatunen jatkaa.
Lyly ottaa rauhallisesti
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly suhtautuu Fagernäsin esiintuloon rauhallisen vakavasti.
– Tämä kertoo, että osapuolet ovat monessa asiassa kaukana toisistaan. Palkansaajapuoli hakee, että työurien pidentäminen mahdollistettaisiin muilla toimilla kuin pakkotoimilla. Työnantajapuolella taas korostetaan pakkotoimia ja rajojen siirtelyä, Lyly toteaa.
Hän huomauttaa, että eläkeiän nostamiseen tähtäävät neuvottelut ovat vasta pääsemässä vauhtiin. Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) avauksen synnyttämän eläkekiistan jälkeen työmarkkinaosapuolet sopivat kevättalvella, että ne tekevät Eläketurvakeskuksen toimitusjohtajan Jukka Rantalan johdolla omat esityksensä eläkeiän nostosta tämän vuoden loppuun mennessä.
– Neuvottelut ovat aivan alkutekijöissään. Vielä en heittelisi kiviä mihinkään suuntaan, Lyly sanoo.
Neuvottelupaine alkaa pikkuhiljaa nousta.
– Olemme työn siinä vaiheessa, että asettelemme konkreettisia tavoitteita pöytään ja neuvottelut ovat alkamassa. Tähän asti on ollut selvittelyvaihetta ja nyt aletaan etsiä, mistä kohtaa ratkaisut syntyvät.
Suunniteltu provokaatio?
STTK:n Markku Salomaa korostaa, että hänen mielestään Leif Fagernäsin esitys 67 ikävuodesta ei ollut vain akateemista pohdintaa, vaan provokaatio.
– Tässä on pitkin syksyä tullut EK:lta erilaisia avauksia eläkkeisiin, ja ne kaikki ovat olleet tavalla tai toisella eläkkeitä leikkaavia. Nyt kun viime torstaina EK esitti, että eläkeikä pitäisi nostaa 67:ään, niin siinä kohtaa oli selvää, että olemme törmäyskurssilla. Ei palkansaajapuoli lähde tällaisesta edes neuvottelemaan, Salomaa selittää ulostulonsa motiiveja.