Maahanmuuttoasioista vastaavalle ministeri Astrid Thorsille luovutettiin tiistaina eduskunnassa järjestetyn paneelikeskustelun yhteydessä vetoomus, jossa vaaditaan, että esityksestä uudeksi ulkomaalaislaiksi jätetään pois turvapaikanhakijoiden työnteko-oikeutta rajoittava kohta.
Nykykäytännössä turvapaikanhakijalla on työnteko-oikeus ulkomaalaislain mukaisesti kolmen kuukauden jälkeen maahantulosta. Sisäasiainministeriö esittää lakiin muutosta, joka hyväksytyksi tullessaan johtaisi siihen, että valtaosa turvapaikanhakijoista saisi oikeuden työntekoon vasta oltuaan maassa 12 kuukautta.
Oikeuden työntekoon saisi vain ulkomaalainen, joka kansainvälistä suojelua hakiessaan ei ole antanut vääriä tietoja henkilöllisyydestään ja jonka henkilöllisyys on selvitetty, tai jonka henkilöllisyyttä ei ole kyetty selvittämään hänestä riippumattomasta syystä.
Sodan melskeessä ei papereita saa
Vetoomuksen allekirjoittajien mukaan yli 80 prosentilla turvapaikanhakijoista ei ole esittää henkilö- tai matkustusasiakirjaa hakiessaan kansainvälistä suojelua.
Lakiesityksen puolustajat perustelevat muutoksen tarvetta sillä, että tänne pyrkivät hävittävät henkilökohtaiset asiakirjansa.
Vetoomuksen käynnistäneen Vasemmistonuorten puheenjohtaja Dan Koivulaakso kehottaa katsomaan minkälaisista maista suurin osa turvapaikanhakijoista tänne pyrkii.
– He tulevat sodan melskeestä, ja väitän, ettei tuollaisessa tilanteessa olevassa maassa ei mitään papereita pysty hakemaan. Ei niitä aikakaan henkilökohtaisen vainon kohteeksi joutunut voi saada. Ja sellaisia ihmisiähän tänne hakeutuu.
Koivulaakson mielestä työnteko-oikeuden rajoittaminen 12 kuukauteen uhkaa vesittää koko turvapaikanhakujärjestelmän.
– Esitys ulkomaalaislain muuttamiseksi luo Suomeen paperittomien siirtolaisten työmarkkinat. Niinhän on muualla Euroopassa jo. tapahtunut. Se ohjaa turvapaikanhakijoita harmaan talouden piiriin ja tekisi Suomesta harmaan talouden vyöhykkeen.
Suomiko liian houkutteleva?
Koivulaakso näkee lakimuutoksen takana olevan halun yksinkertaisesti vähentää tänne tulemisen houkuttelevuutta.
Lakiesitys uhkaa tuhota useamman vuoden työn, jota on tehty nykyistä järkevämmän suomalaisen maahanmuuttopolitiikan ja siirtolaisten oikeuksien edistämisen puolesta.
Kolmen kuukauden käytännössä ei vetoomuksen allekirjoittajien mielestä ole ilmennyt erityisiä ongelmia, joiden vuoksi olisi syytä rajoittaa turvapaikanhakijoiden työnteko-oikeutta. Asiasta ei ole myöskään tehty tutkimuksia, jotka puoltaisivat työnteko-oikeuden rajoittamista.
– Työnteon kieltäminen ei hyödytä ketään, sanoo Koivulaakso, jonka mielestä työoikeuden voisi saada nopeamminkin kuin kolmen kuukauden oleskelun jälkeen.
Vetoomuksen allekirjoittajat muistuttavat, ettei ole kenenkään edun mukaista käännyttää työhaluisia, työssäkäyviä ihmisiä.Valtaosa näistä työskentelee aloilla, joille on vaikeaa saada palkattua työntekijöitä. Työn kautta saatavan toimeentulon rajoittaminen tulee kalliiksi niin yksilölle kuin yhteiskunnalle.
Laki tulee eduskunnan käsittelyyn vielä kuluvana vuonna.