Puu- ja erityisalojen liiton puheenjohtajan Sakari Lepolan mielestä mekaanisen metsäteollisuuden tulevaisuus Suomessa näyttää pitkällä aikavälillä hyvältä. Hän arvioi, että alalla on jopa kasvuvaraa.
– Se tässä huolettaa, missä laajuudessa ala voi kasvaa. Kun kysyntä lähtee liikkeelle, pitäisi olla kapasiteettia vastata siihen, Lepola viittasi tiistaina UPM:n viimeviikkoisiin sahojen ja vaneritehtaiden lopettamisiin.
UPM Kymmene ilmoitti lakkauttavansa Kaukaan ja Heinolan vaneritehtaat, Parkanon jalostetehtaan sekä sahan Heinolassa. Työttömäksi on joutumassa liki 900 ihmistä.
Lepolan mukaan asiakkaat haluavat puuta. Kysyntää on sekä vanerille että sahatavaralle.
– Meillä on ollut sellainen paradoksi jo pitkään, että sahatavarasta on ollut jopa puutetta. Sitähän tuodaan meille Venäjältä, samoin kuin vaneriakin.
Lepolan mukaan metsäteollisuuden lähitulevaisuuden haaste on myös löytää uudenlaisia tuotteita.
– Jos meidän pitäisi vielä innovoida nämä tuotteetkin, siinä olisi ammattiliitolle liikaa tehtävää.
Mekaaninen ollut paperin kylkiäinen
Lepola ihmettelee UPM:n lopettamispäätöksiä, koska yhtiön osavuosikatsaus näytti ”aika hyvältä olosuhteisiin nähden”.
UPM ilmoitti useiden laitosten lopetusten yhteydessä satsaavansa jatkossa Savonlinnan tehtaaseensa. Sinne suunnitellaan maailman tehokkainta koivuvaneriyksikköä.
– En usko, että Savonlinnaan investoitaisiin niin paljon, että sillä pystyttäisiin hoitamaan kaikkien lopetettujen vaneritehtaiden kapasiteetti, Lepola totesi.
Hänen mielestään mekaanisen metsäteollisuuden ongelmana on ollut myös se, että sitä on pidetty vain paperinteon kylkiäisenä.
– Paperiteollisuus on ohjannut puukauppaa, metsän kasvatusta ja käytännössä kaikkea. Samaan aikaan suurten konsernien ulkopuoliset sahat ovat kuitenkin pärjänneet ihan hyvin.
Usean prosentin korotustavoite
Puuliitto neuvottelee parhaillaan Metsäteollisuuden kanssa uusista työehtosopimuksista. Seuraavan kerran sopimusta yritetään keskiviikkona ”kovalla rytinällä”.
Sopimus meni umpeen syyskuun lopussa, mutta sen jälkeen neuvottelurintamalla on ollut aika hiljaista.
– Lokakuun alussa neuvottelukunnat tapasivat. Sen jälkeen on keskusteltu lähinnä toimistojen kesken. Aktiivisuus on ollut meidän puolella, Lepola kertoi.
Työnantajat eivät ole olleet halukkaita palkankorotuksiin.
– Meidän tavoitteemme on, että saamme turvattua ostovoiman. Näissä oloissa se vaatisi useiden prosenttien palkankorotuksia.