Vasemmistoliiton puoluehallitus vaatii työharjoittelijoiden työn väärinkäytön lopettamista. Se toteaa palkatonta työharjoittelua käytettävän laajasti työsuhteiden korvaamiseen. Seurauksena on se, että harjoitteluun tarkoitettu työssä oppiminen jää hoitamatta. Sen mielestä nykyisellään käytäntö riistää monia työharjoittelijoita ja aiheuttaa työttömyyttä.
Puoluehallitus kokoontui keskiviikkona Helsingissä. Se keskusteli laajasti myös kauppojen aukiolon laajentamisesta, joka tullee voimaan joulukuun alusta.
– Sunnuntaiaukiolo herätti puoluehallituksessa arvioita, että se saattaa johtaa tilanteeseen, jossa aletaan ajaa voimallisesti työntekijöiden sunnuntaikorvausten poistamista, puolueen puheenjohtaja Paavo Arhinmäki sanoo.
– Sunnuntaityön ongelma nähdään meillä laajemmin kuin vain kaupan alaa koskevana.
Eduskunta kävi tiistaina keskustelun kaupan aukioloajoista. Se äänestää asiasta ensi viikon keskiviikkona.
Perustellusti tuohtuneita
Työharjoitteluun puoluehallitus otti kantaa, koska työttömyyden raju lisääntyminen on sen arvion mukaan luonut työnantajien markkinat, joilla työttömät joutuvat ottamaan vastaan mitä tahansa palkatonta työtä turvatakseen toimeentulon ja ylläpitääkseen kiinnostusta työvoimaansa.
– Tämä on asia, joka nousee jatkuvasti esille. Ihmiset ovat perustellusti tuohtuneita siitä, että tekevät oikeita töitä, mutta eivät saa palkkaa samaan aikaan, kun työnantaja voi saada ammattitaitoista työvoimaa ilman velvoitteita jopa yli vuoden ajaksi., Arhinmäki toteaa.
– Heikoin tilanne lienee työttömillä työharjoittelijoilla, jotka joutuvat töihin kahdeksan euron ylläpitokorvausta vastaan. Se ei välttämättä riitä edes työssäkäynnin aiheuttamiin kuluihin. Ja jos he kieltäytyvät työllistämistoimenpiteestä, he joutuvat karenssiin ja menettävät toimeentulonsa.
– Lisäksi harjoittelun väärinkäyttö näyttää lisääntyvän.
Vasemmistoliitto vaatiikin harjoitteluun remonttia, jolla nostetaan työharjoittelun laatua ja estetään ihmisten hyväksikäyttö. Se korostaa, että työharjoittelusta pitää maksaa kunnollista palkkaa, mikäli harjoittelusta on merkittävää taloudellista hyötyä työnantajalle.
Erikseen ovat ne työharjoittelijat joilla harjoittelu kuuluu esimerkiksi opintoihin ja he saavat sen aikana asianmukaista ohjausta.
– Emme tietenkään ole lopettamassa työharjoittelua. Parhaimmillaan siitä on hyötyä niin harjoittelupaikan tarjoavalle työnantajalle kuin työntekijälle, Arhinmäki sanoo.
Satoja tuhansia palkattomia
Puoluehallitus toteaa, että laajamittainen työharjoittelijoiden käyttö aiheuttaa työttömyyttä. Nyt työharjoittelijoita toimii tuotannon liukuhihnatöistä aina ulkomailla suoritettaviin korkeaa osaamista vaativiin asiantuntijatehtäviin. Puoluehallitusta epäilyttää erityisesti se, että Työharjoittelijat ovat usein ilman työharjoitteluun kuuluvaa ohjausta samoissa tehtävissä kuin varsinaisissa työsuhteissa olevat työntekijät.
Puoluehallitus näkee lisäksi, että työharjoittelijoiden hyväksikäyttö aiheuttaa kilpailun vääristymistä. Järjestelmää väärinkäyttävät yritykset saavat kilpailuetua suhteessa reilusti toimiviin. Työharjoittelijoille ei tarvitse maksaa palkkaa ja kulut maksetaan verovaroista.
Puoluehallitus ihmettelee sitä, että edes työ- ja elinkeinoministeriö ei tiedä työharjoittelijoiden määrää. Ministeriöllä ei ole käsitystä myöskään siitä, mikä järjestelmän vaikuttavuus on. Vasemmistoliitto arvioikin pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) hallituksen toimivan vastuuttomasti, kun se tukee jopa satojen tuhansien palkattomien työntekijöiden markkinoita massatyöttömyyden oloissa.