Vasemmistoliitto ottaa pääosin tyytyväisenä vastaan vaalirahauudistuksen, josta hallituspuolueet lopulta torstaina pääsivät sopimukseen.
– Nyt päätettiin merkittävistä asioista puolueiden rahoituksen läpinäkyvyyden ja avoimuuden lisäämiseksi, puoluesihteeri Sirpa Puhakka sanoo.
Hän kiittää siitä, että puolueiden saamat tuet tulevat julkiseen rekisteriin, ja siitäkin, että lahjoituksille säädetään 30 000 euron katto. Vasemmistoliiton mielestä tosin 15 000 olisi riittänyt.
– Hallituspuolueet hakivat sopua ja niin kokoomus ja RKP ostettiin mukaan nostamalla lahjoituskattoa, Puhakka arvioi.
Kampanjakatto olisi tarvittu
Suurin pettymys on se, että kampanjakattoja ei saada.
– Ihmettelen suuresti oikeusministeri Tuija Braxin toimintaa. Hänen puolueensahan on ajanut kampanjakattoa.
Puhakan mielestä kampanjakatolla olisi kyetty leikkaamaan kampanjakuluja pitkällä aikavälillä.
– Nyt säädettävät asiat eivät hillitse kuluja samalla lailla, hän sanoo.
– Demokratia häviää, kun raha on jatkossakin merkittävässä asemassa kampanjoinnissa. Kokoomus ja RKP saivat hallituksessa selkävoiton.
Toinen pettymys on se, että nyt ei säädetä puolueille pakollista ennakkoilmoitusta vaalirahoituksesta.
– Vasemmistoliitto kuitenkin ilmoittaa kampanjakulunsa verkkosivuillaan ennakkoon. Ohjeistamme myös ehdokkaamme ilmoittamaan omat kulunsa.
Lahjoitusten Ilmoitusvelvollisuus kohdallaan
Lisää hyvääkin löytyy: Yksittäisten lahjoitusten ilmoitusvelvollisuutta laskettiin 1 500 euroon, kun se vielä asiaa valmistelleen Tarastin työryhmän jäljiltä oli 2 000 euroa. Myös se on Puhakan mielestä merkittävää, että puolueiden tilinpäätöksiltä ja tilintarkastuksilta vaaditaan aiempaa suurempaa valvontaan.
Erikoisista yksityiskohdista Puhakka velvollisuuden kertoa yksittäisen vaali-ilmoituksen maksaja.
– Siitä varmaan saadaan mediaan juttuja. On kuitenkin mielenkiintoista nähdä, miten se muuten toimii.
Tuskin usko tällä palautuu
Vaalirahoitusuudistuksen takana on pari vuotta vellonut vaalirahoitussotku. Uudistuksen on toivottu palauttavan kansalaisten uskoa politiikkaan. Puhakka ei kuitenkaan usko sen korjaantuvan näin helposti.
– En usko, että tällä yksittäisellä lailla kyetään palauttamaan uskoa, kun jopa ikänsä äänestäneet ovat alkaneet epäröidä, äänestääkö vai ei.