Kaupunkivalaistusta kehittämällä on Jyväskylässä onnistuttu lisäämään asukkaiden viihtyisyyttä sekä turvallisuuden tunnetta.
Jyväskylää on jo useamman vuoden ajan kehitetty Valon kaupunkina. Yhteistyökumppaneiden ja kaupungin yhteistyönä Jyväskylässä on toteutettu uudenlaisia valaistusratkaisuja, joista kaupunki on saanut jopa kansainvälistäkin tunnustusta.
Urbaanin taajamavalaistuksen tavoitteena on ollut tarjota kaupunkilaisille ja siellä vieraileville myös pimeän aikaan turvallisuutta, viihtyisyyttä ja elämyksiä. Tuore kyselytutkimus kertoo, että tavoitteissa on myös onnistuttu.
Asukaskyselyn mukaan peräti 90 prosenttia jyväskyläläisistä pitää arkkitehtuurin, taiteen, siltojen, puiden ynnä muiden yksittäisten kohteiden valaisemisesta. Lähes yhtä monelle on tärkeää, että oma arkiympäristö on pimeällä kauniisti valaistu.
Jyväskyläläiset kokevat viime vuosina toteutettujen valaistuskohteiden lisänneen kaupungin viihtyisyyttä sekä asukkaiden kokemaa yleistä turvallisuuden tunnetta.
Vain yhdeksän prosenttia kyselyyn vastanneista koki valaisemisen turhana energiantuhlauksena ja vielä harvemman mielestä kaupunkiympäristön valaistuksessa on jo edetty liiallisuuksiin. Sen sijaan kolme neljästä uskoi energiankulutuksen vähentämismahdollisuuksiin valaistustekniikan kehittymisen myötä.
Kyselytutkimus on osa Jyväskylän yliopiston opiskelijan Anne-Marjut Rauhalan pro gradu-työtä, jossa on tutkittu valaistusta kaupunkitilan tekijänä sekä Jyväskylän kehitystä pimeästä maalaiskylästä urbaanin valon kaupungiksi.
Jyväskylässä järjestetään jälleen tämän vuoden syksyllä Valon kaupunki -tapahtuma, jonka ajaksi kaupunkiin pystytetään myös erillisiä koevalaistuskohteita sekä valoinstallaatioita. Syksystä kevääseen asti Jyväskylän keskustassa esitetään iltaisin Valotrilogia-teosta, joka erikoisella tavalla yhdistää valoa, ääntä ja kuvaa.
Valo on yhtenä teemana myös Jyväskylässä 3. helmikuuta alkaneilla Sähkö, Tele, Valo ja AV 2010 -messuilla, joille järjestäjät odottavat kolmen päivän aikana noin 15 000 kävijää.