Työpajat ovat yhteiskunnalle edullinen keino ehkäistä nuorten syrjäytymistä jo varhaisessa vaiheessa.
Valtakunnallinen työpajayhdistys pitää viimeaikaista keskustelua nuorten pahoinvoinnista ja nuorisotyöttömyydestä erittäin tarpeellisena.
Suomessa on pitkään jatkunut kyseenalainen perinne: EU:n jäsenmaiden joukossa Suomi on edelleen yksi Euroopan vaikeimpia nuorisotyöttömyysalueita. Ilmiöön liittyy myös henkistä pahoinvointia, terveydellisiä ongelmia ja vaikeuksia yhteiskuntaan sopeutumisessa.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastojen mukaan lopullinen syrjäytyminen uhkaa jopa 30 000:ta nuorta. Tämän uhkan torjunnassa ovat osaltaan mukana noin 220 erilaista sosiaalisen työllistämisen toimialaan kuuluvaa työpajaa, joissa vuosittain opiskelee, valmentautuu ja työskentelee lähes 15 000 eri-ikäistä valmentautujaa.
Työpajat ovat paikallisesti yhteisöllisyyden ja moniammatillisen yhteistyön perusyksikköjä, joita myös valtiontalouden tarkastusvirasto on nostanut yhdeksi keskeisimmäksi keinoksi syrjäytymisen ehkäisyssä.
Työpajat ovat yhteiskunnalle edullinen keino ehkäistä syrjäytymistä. Ne tarjoavat myös mahdollisuuden oikean työn tekemiseen ja monenlaiseen ammatilliseen opiskeluun.
Niille, jotka ovat kaikkein heikoimmassa asemassa, työpajat pystyvät tarjoamaan muun muassa räätälöityä starttivalmennusta, jonka avulla pystytään suuntautumaan pidemmille valmennuksen poluille.
Valtakunnallisen työpajayhdistyksen mielestä työpajat ovat parasta syrjäytymisen ja köyhyyden ehkäisyä. Yhdistys katsoo, etteivät säästöjen nimissä tehtävät leikkaukset valtion lisäbudjetissa saa kohdistua nuorten palveluihin.