Pitkän linjan ympäristö- ja kehitysaktivisti Jyri Jaakkola kuoli Meksikon Oaxacassa tehdyssä hyökkäyksessä tiistaina. Hän toimi alueella ihmisoikeustarkkailijana. Jaakkola toimi muun muassa maailmankauppaliikkeessä, Uusi Tuuli ry:ssä ja Hyökyaalto-ryhmässä.
Jyri Jaakkolaa muistetaan torstaina kello 15 Meksikon lähetystöllä järjestettävässä mielenilmauksessa Helsingissä. Turussa samaan aikaan häntä muistetaan Estelle-laivalla.
Jyri Jaakkola oli Meksikossa Uusi Tuuli ry:n ja SIPAZin tehtävissä. Hän oli matkalla autonomiseen, paikallishallinnon tukemien puolisotilaallisten joukkojen ahdistelemaan San Juan Copalan kylään ihmisoikeustarkkailijan ominaisuudessa. Karavaaniin osallistui paikallisten järjestöjen ja liikkeiden edustajia kansainvälisten tarkkailijoiden tukemana.
Viimeisessä viestissä Zapatan murha
Jyri Jaakkola piti blogia. Viimeiseksi jääneessä tekstissään hän kirjoitti lauantaina 10.4. tulleen kuluneeksi 81 vuotta Emiliano Zapatan murhasta.
”Zapatan ja vallankumouksen aikaiset kysymykset puhuttavat yhä. Maata ja vapautta! -iskulauseen tunnetuksi tehneen vallankumousjohtajan muistoa kunnioittaen maan ja asuinalueen puolustaminen oli lauantain keskeisimpiä teemoja Oaxacassa järjestetyssä Encuentro por una vida autónoma-tapahtumassa eli Tapaamisessa itsehallinnollisen elämän puolesta.”
Kylä elää piirityksessä
Jyri Jaakkolan ystävien tiedotteen mukaan San Juan Copalan kunta elää puolisotilaallisten joukkojen piirityksessä. Paikallishallinto tukee joukkoja. Kunnan lapset eivät tammikuun jälkeen ole päässeet kouluun. Lisäksi valot on katkaistu, eikä yhteisöllä ole juomavettä eikä terveydenhoitajia. Sitä ahdistelevat jatkuvasti puolisotilaalliset joukot, jotka ovat pystyttäneet tiesulun aivan kaupungin ulkopuolelle.
Tällaiseen tiesulkuun suomalaisten ja meksikolaisten ihmisoikeustarkkailijoiden saattue joutui tiistaina. Puolisotilaalliset joukot hyökkäsivät karavaanin kimppuun ja ampuivat kaksi ihmistä, Jyri Jaakkolan ja meksikolaisen Beatriz Alberta Carino Trujillon. Ihmisiä myös haavoittui ja katosi hyökkäyksessä.
Tatjana Markus Sipaz-järjestöstä painottaa iskun olleen vain oire laajoista yhteiskunnallisista ongelmista Etelä-Meksikossa.
– Valtio ei yhtäältä pysty takaamaan ihmisille elämisen perusteita. Toisaalta erityisen heikossa asemassa olevien alkuperäiskansojen autonomiapyrkimykset, tahto päättää itse omista asioistaan, halutaan tukahduttaa, hän toteaa Uusi tuuli -järjestön tiedotteen mukaan.
Aiheesta muualla verkossa
Meksikolaisen VOCAL-järjestön tiedote iskusta ja konfliktin taustoista on luettavissa suomeksi osoitteessa takku.net/article.php/20100429003617763