”Eläkeikää nostettava riittävästi”
Hallitus ja työmarkkinajärjestöt tapasivat Kesärannassa keskiviikkoaamuna ja julkistivat kannanoton kasvu- ja työllisyysohjelman valmistelusta.
Kannanoton myötä hallitus käytännössä perääntyi aloitteestaan nostaa eläkeikää. Osapuolet tyytyivät toteamaan yhteisesti, että keskimääräisen eläköitymisiän on noustava ”riittävästi”.
Hallitus, kolme palkansaajakeskusjärjestöä sekä Elinkeinoelämän keskusliitto totesivat kannanotossaan, että työuraa käsittelevän työryhmän tavoitteeksi otetaan kolme seikkaa.
Näitä ovat työeläke-etuuksien riittävän tason turvaaminen elinikien noustessa, työeläkemaksujen nousun hillitseminen sekä keskimääräisen eläkkeellesiirtymisen nostaminen.
Palkansaajakeskusjärjestöt olivat tyytyväisiä lopputulokseen. Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtajan Mikko Mäenpään mielestä huomio on liian paljon kiinnittynyt eläkeikään, vaikka se on vain yksi keino turvata talouden kasvu väestön ikääntyessä.
– Tämä keskustelu on liian paljon keskittynyt työurakysymykseen. Meidän mielestämme muutkin kasvuun ja työllisyyteen liittyvät kysymykset ovat tärkeitä, Mäenpää sanoo.
– Työurakeskustelu taas on liian paljon keskittynyt eläkekysymykseen. Tämä ohjelman puitteissa vanhuuseläkeiän alarajaa ei nosteta. Meidän on jatkettava työuratyötä ja eläketyötä.
Mäenpään mielestä maininta riittävästä eläköitymisiän nostamisesta viittaa keskimääräisiin eläkeikiin, ei lakisääteiseen vanhuuseläkeikään.
– Meille riittävä tarkoittaa kolmea vuotta, koska meillä on jo yhteinen tavoite siitä, että keskimääräistä eläköitymisikää pitää nostaa kolmella vuodella vuoteen 2025 mennessä, Mäenpää sanoo.
Eteläranta pettyi
Työnantajia ja elinkeinoelämää työryhmässä edustanut Elinkeinoelämän keskusliitto ilmoitti keskiviikkona olevansa pettynyt kompromissiin.
– Sinänsä on pettymys, että ettei eläkeiän nostamisesta ole saatu päätöstä tehdyksi jo tähänastisissa valmisteluissa. Tästä työmarkkinajärjestöt kantavat osaltaan suuren vastuun, EK:n lakiasiainjohtaja Lasse Laatunen sanoo.
Laatusen mielestä ratkaisun lykkääminen tekee sen vain kipeämmäksi. Hänen mielestään julkisen talouden merkittävä kestävyysvaje, väestön elinajan odotteen voimakas kasvu, työeläke-etuuksien tason turvaaminen ja työeläkejärjestelmän rahoituksen kestävyyden varmistaminen eivät jätä vaihtoehtoja yleisen vanhuuseläkeiän nostamiselle Suomessa.