Misteekki-intiaani Veronica Morales on ollut perustamassa kyläänsä yhteisöradiota. Oaxacan osavaltion kuivimmalla Mixtecon alueella sijaitsevaa Tepejilloa leimaa vahvasti siirtolaisuus.
– Tepejillossa eletään 90-prosenttisesti siirtolaisten Yhdysvalloista lähettämillä rahalähetyksillä. Suuri osa asukkaista on naisia ja vanhuksia tai kouluikäisiä.
– Meille tuo toivoa, että yhteisöradion kautta voimme saada äänemme esille ja kommunikoida. On tärkeää, että voimme käyttää omaa kieltämme, koska kyliin eivät media ja uutiset yllä, sanoo Morales.
– Minulle misteekin kieli merkitsee elämäntapaa ja maailmankatsomusta. Jos en puhuisi misteekkiä, en olisi minä.
Meksikon kaupallisessa mediassa intiaanit ovat käytännössä näkymättömiä. Yhteisöradio tuo intiaanit median toimijoiksi. Radiolla kyläläiset voivat tiedottaa oikeuksista, ylläpitää kieltä ja kulttuuria, kehittää uusia toimeentulomahdollisuuksia tai vaikkapa ilmoittaa kadonneesta lammaslaumasta. Alueilla, joilla on laajaa lukutaidottomuutta, radio on toimivin viestintäväline.
Veronica Morales tekee radiossa erityisesti naisille suunnattua ohjelmaa.
– Jos haluamme, että naiset pääsevät yhteiskunnassa eteenpäin, on työ aloitettava kotoa lasten ja erityisesti poikien kasvatuksesta, hän sanoo.
Mixtecon alueella jyllää vahva macho-kulttuuri ja tytöt menevät naimisiin 13–16-vuotiaina. Morales itsekin meni naimisiin 16-vuotiaana ja nyt 31-vuotiaana hänellä on kolme lasta, joista vanhin on jo teini-ikäinen.
Morales on myös arkipäivän feministi, joka opettaa pojalleen, että hänenkin tehtävänsä on lakaista ja tiskata, kannustaa nuoria tyttöjä mukaan yhteisöradioon ja käsittelee ohjelmassaan tasa-arvokysymyksiä. Nämä ovat ehkä suomalaiselle itsestäänselvyyksiä, mutta intiaanikylässä jokapäiväinen vallankumous.
Ääni intiaanikylille -hanke ja Tampereen Oaxaca-ryhmä järjestävät maanantaina 10.5. kello 18 Annikinkatu 11:ssä Korttelin koillisnurkassa Tampereella tilaisuuden, jonka aiheena on alkuperäisväestön asema ja yhteisöradioiden toiminta Etelä-Meksikossa Oaxacassa.
Tilaisuudessa Veronica Morales kertoo millaisia haasteita on kylällä, josta suurin osa aikuisväestöstä on lähtenyt siirtolaisiksi Yhdysvaltoihin.
Ääni intiaanikylille on Ulkoministeriön kehitysyhteistyöosaston tukema hanke, jota toteuttavat Kansan Radioliitto Suomessa ja Ojo de Agua Meksikossa.
Hankkeessa kehitetään Oaxacan vuoristoalueiden intiaanikyliä yhteisöradioiden avulla. Kyliin perustetaan radioasemia ja kyläläisille annetaan teknistä ja journalistista koulutusta.