Helsingin Rautatientorille ja myöhemmin Eduskuntatalon eteen kokoontui lauantaina poliisin arvion mukaan yli 3 000 mielenosoittajaa vaatimaan vastuuttomien ydinvoimahakemusten hylkäämistä. Mielenosoittajien joukossa oli myös kansanedustajia.
– Näin suuri osallistujamäärä on tärkeä signaali kansalaisten tahdosta. Tämän päivän sateen uhka tuntui olevan mielenosoitukseen osallistuneille paljon pienempi kuin se millaiseksi ydinvoiman lisärakentaminen koetaan, totesi Janne Björklund Suomen luonnonsuojeluliitosta.
Useat kansanedustajat toivat esiin myös perusteitaan lisäydinvoiman vastustamiselle.
Kansanedustaja Paavo Arhinmäen (vas.) mukaan Suomesta yritetään tehdä ydinvoimareservaattia.
– Kahden uuden voimalaitosyksikön myötä Suomesta tulisi maailman suurin ydinjätteen tuottaja asukasta kohden. Suomalaiset kantavat onnettomuusriskin ja säteilevän ydinjätteen, vaikka sähköstä tuotetaan iso osa vientiin.
Arhimäki muistutti, että kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen on puhunut, ettei tuleville sukupolville saa jättää velkaa.
– Miksi saisimme sitten jättää tuleville sukupolville ydinjätettä?
Kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) totesi, että meillä on kaikki mahdollisuudet toteuttaa kestävää kehitystä ja kestävää energiapolitiikkaa, mutta se edellyttää, että tämä suunnitelma kahdesta uudesta reaktorista torjutaan.
Mielenosoittajien mukaan uusiutuvasta energiasta on mahdollisuus rakentaa menestystä, vientiä ja piristystä teollisuudellemme.
Ydinvoiman suuret riskit
Mielenosoituskulkue jakautui Helsingin ydinkeskustassa kahteen osaan, joista ensimmäinen, vetosi tulevien sukupolvien säästämiseksi ydinvoiman riskeiltä.
Jälkimmäinen, valkovihreä osa vaati uusiutuvien energianlähteiden ja energiaa säästävien ratkaisujen nostamista energiapolitiikan keskiöön.
Mielenosoittajien kantamissa kylteissä ja banderolleissa luki muun muassa ”Turvallista energiaa nyt!”, ”Lisää ydinjätettä lapsille?” ja ”Ydinvoima – vastinetta vaalirahalle?”
Rautatientorilla esiintyivät muun muassa muusikot Siiri Nordin, Mikko Perkoila ja Matti Johannes Koivu.
Mielenosoituksen järjestivät Äänestä ydinvoima historiaan –kampanjaan kuuluvat viisi ympäristöjärjestöä ja seitsemän poliittista nuorisojärjestöä.
Ydinvoima historiaan -päivä jatkui ydinjäte-elokuvalla Into eternity Bio Rexissä ja paneelikeskustelulla. Ydinjätteestä keskustelevat tiedekirjailija Risto Isomäki, kansanedustajat Sanna Lauslahti ja Esko-Juhani Tennilä sekä toimistopäällikkö Risto Paltemaa Säteilyturvakeskuksesta ja tutkimusjohtaja Juhani Vira Posiva Oy:stä.
Kampanja jatkuu edelleen
Äänestä ydinvoima historiaan -kampanjan kautta jo yli 26 000 äänestysikäistä suomalaista on sitoutunut äänestämään vuoden 2011 eduskuntavaaleissa sellaista kansanedustajaa, joka eduskunnassa äänestää lisäydinvoimaa vastaan.
Kampanjaan osallistuvat Keskustanuoret, Keskustan Opiskelijaliitto, Sosiaalidemokraattiset Opiskelijat, Svensk Ungdom, Vasemmistonuoret, Vasemmisto-opiskelijat, Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto, Suomen Luonnonsuojeluliitto, Natur och Miljö, Maan ystävät, Luonto-Liitto ja Greenpeace.
Turvalliset energiaratkaisut riittävät kattamaan suomalaisten sähköntarpeen.
Bioenergialla voidaan tuottaa lisäsähköä yhden ydinreaktorin verran, tuulivoimalla yhden reaktorin verran ja energiansäästötoimilla voidaan sähkön tarvetta vähentää yhden ydinreaktorin tuotannon verran.