Suomen elintarviketyöläisten liiton SEL:n ja Elintarviketeollisuusliiton sopimuskiistaa sovitellaan seuraavan kerran maanantaina 17.5. valtakunnansovittelija Esa Lonkan johdolla. Sovittelussa pyritään saamaan aikaan alalla työehtosopimus ja siten välttämään 25. toukokuuta uhkaava koko alaa koskeva lakko. Vain meijeriala jäisi lakon ulkopuolelle.
Lakkoa siirrettiin kahdella viikolla työministeri Anni Sinnemäen (vihr.) päätöksellä. Lain mukaan työministeri voi siirtää lakkoa valtakunnansovittelijan esityksestä.
SEL:n puheenjohtajan Veli-Matti Kuntosen mukaan lakon siirtämiseen ei kuitenkaan ollut perusteita. Hänen mukaansa siirtäminen vain pitkittää ratkaisun aikaansaamista.
Siirtämistä perusteltiin sikatilojen ahdingolla, mutta Kuntosen mukaan SEL oli kuitenkin jo sopinut hätäteurastuksen menettelytavoista elintarviketarkastusviraston Eviran kanssa. Myöskään lisäajan saaminen sovittelulle ei ollut Kuntosen mukaan tarpeellista, koska sovittelu on kestänyt jo viikkoja.
Rikkureita ei löytynyt
SEL:n osittainen lakko päättyi maanantain ja tiistain välisenä yönä. Lakkoa kuitenkaan jatkettiin vuorokaudella useissa yrityksissä, joissa työnantaja oli yrittänyt käyttää rikkurityövoimaa.
Lakon aikana työnantaja yritti tehdä kymmenillä työpaikoilla erillissopimuksia siinä kuitenkaan onnistumatta. Altialla erillissopimus meni läpi osaston johtokunnassa, mutta osaston kokous päätti erottaa koko johtokunnan ja palata yhteiseen rintamaan.
Meijerialalla erillissopimuksia kuitenkin syntyi SEL:n keskuslakkotoimikunnan luvalla. Nämä työhönpaluusopimukset merkitsevät sitä, että sen tehneet yritykset jäävät myös totaalilakon ulkopuolelle. Meijerialalla työnantajat suostuvat SEL:n vaatimuksiin. Varsinainen työehtosopimus tehdään myöhemmin.
Poikkeuksellisen rajun työkiistan takana on työnantajan pyrkimys heikentää alan työaikamääräyksiä. SEL:n mukaan työnantaja tavoittelee jopa 6-päiväistä työviikkoa ja 10-tuntista työpäivää. SEL:n mukaan uusi sopimus syntyy, kun työnantaja vetää heikennysesityksensä pois.