Suomen merkittävin työnantajaliitto Teknologiateollisuus ry. hallitsee työnantajien sopimuslinjaa ja yhä useampi yritys on siirtynyt sen jäseneksi. Tämän seurauksena yrityksissä on ryhdytty noudattamaan Teknologiateollisuus ry:n ja Metallityöväen liiton solmimaa työehtosopimusta.
Tämä on aiheuttanut rajariitoja muun muassa Kemianliiton ja Sähköliiton sekä toisaalta Metallityöväen liiton välillä. Viimeisin tapaus tulee Tampereelta, jossa Tamfeltin ostanut Metso ilmoitti noudattavansa maaliskuusta lähtien teknologiateollisuuden sopimusta vanhan TEAM-liiton tekstiilialan sopimukseen sijaan.
Tällä viikolla Tamfelt ilmoitti, että Tamfeltin luottamusmiesjärjestelmä puretaan ja yhtiö lopettaa TEAM-liiton jäsenmaksujen perimisen. Työntekijät protestoivat vuorokauden lakolla, koska he katsovat palkka- ja sopimusehtojensa heikentyvän sopimusvaihdoksen myötä.
– Luottamusmiesjärjestelmän purku hipoo järjestämisoikeuden rajoittamista. Erikoinen toimenpide yhtiöltä, jossa valtio on omistajana, sanoo Tamfeltin pääluottamusmies Jarmo Järviö.
TEAM-liitto on viemässä asiaa työtuomioistuimeen, joka on ainoa laillinen tapa yrittää estää asia.
Iso TEAM
olisi tarpeen
TEAM-liiton kehittämispäällikkö Hannu Siltala (vas.) perää nyt SAK:laista solidaarisuutta. Hänen mukaansa työnantajan peliin lähteminen tulee jossain vaiheessa kolahtamaan jokaisen liiton nilkkaan.
– Tässä on kyse teollisuusalojen järjestämisen uusjaosta. Teknologiateollisuus johtaa sitä ja vie ammattiyhdistysliikettä kuin pässiä narusta. Jos Metalliliitto antaisi nyt meille tukensa, niin se olisi kova sana.
Ongelmaa ei olisi, jos TEAM-liitto olisi syntynyt alkuperäisessä laajuudessaan. Metalliliiton edustajakokous kuitenkin kaatoi hankkeen ja TEAM syntyi Kemianliiton ja Viestintäliiton perustamana tynkä-TEAMina.
– Jos iso TEAM olisi syntynyt, niin asia olisi liiton sisällä pystytty hallitsemaan toisella tavalla. Muutokset eivät olisi heikentäneet liittoa, pohtii Siltala.
Yksi TEAM-liiton perusajatuksista oli estää nykyisten liittojen rajariidat.
Tamfeltin tapauksessa on kyse liittojen kannalta myös merkittävistä jäsenmaksutuloista, sillä Tamfeltin Suomen tehtailla Tampereella ja Juankoskella työskentelee noin 900 henkeä.