Kansainvälinen tutkimusryhmä on havainnut ilmastonmuutoksen uhkaavan ajaa maailman liskolajit sukupuuttoon.
Tutkimuskoordinaattori Tuula Oksanen Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitoksesta on mukana kansainvälisessä tutkimusryhmässä, joka on havainnut huolestuttavan yhteyden liskopopulaatioiden sukupuuttoriskin ja ilmaston lämpenemisen välillä.
Tutkimusryhmän tekemän ennusteen mukaan jopa viidesosa kaikista maailman liskolajeista ajautuu sukupuuttoon vuoteen 2080 mennessä, mikäli ilmaston lämpenemisen nykyinen kehitys jatkuu. Tutkimuksen tulokset julkaistiin arvostetussa Science-lehdessä.
Tulokset osoittavat, että lämpötilojen kohotessa vaihtolämpöisillä liskoilla on päivittäin käytettävissä yhä vähemmän aikaa ruoan etsimiseen. Populaatiot katoavat, koska ilmastonmuutos tapahtuu niin nopeasti, etteivät liskot pysty vastaamaan siihen sopeutumalla korkeampiin ruumin lämpötiloihin.
Merkittävimmän kasvihuonekaasun hiilidioksidin päästöjen rajoittaminen on ensiarvoisen tärkeää lajien säilymisessä, koska nykyiset sukupuutot ovat suorassa yhteydessä ilmastonmuutokseen.
Oksanen johti Jyväskylän yliopiston evoluutiotutkimuksen huippuyksikköön kuuluvaa tutkimusryhmää, joka keräsi aineistoa suomalaisista ja ruotsalaisista sisiliskopopulaatioista. Suomen osalta sukupuuttoriski arvioidaan tutkimuksessa vähäiseksi, mutta sen sijaan Etelä-Euroopassa sisiliskot ovat vaarantuneet. Tunnetuista populaatioista on hävinnyt jo kolmannes.
Tutkimuksessa kartoitettiin liskopopulaatioiden tilaa maailmanlaajuisesti. Tutkimusryhmää johti professori Barry Sinervo Kalifornian yliopistosta Santa Cruzista.