Eläkeläiset ry kehottaa yhdistyksiään ja jäseniään ryhtymään vanhustenhuollon omavalvojiksi. Järjestön johto arvioi, että tällainen kansalaistoiminta on tarpeen, koska vanhustenhuollon suuria puutteita ja epäkohtia ei muuten saada korjatuksi.
– Kaikki selvitykset ja raportit, tiedotusvälineet ja omaisten kertomukset kertovat yhtäpitävästi, että maamme vanhustenhuollossa on erittäin vakavia puutteita niin palvelujen riittävyydessä kuin laadussakin. Pahimmillaan voidaan puhua jopa vanhusten laiminlyömisestä ja suoranaisesta heitteillejätöstä, sanoo Eläkeläiset ry:n puheenjohtaja, ministeri Kalevi Kivistö.
Kivistö tähdentää, että vanhustenhuollossa on myös laitoksia, yksiköitä ja käytäntöjä, joissa hoito ja hoiva on laadukasta ja asiakkaita arvostetaan yksilöinä. Hänen mukaansa hyvät esimerkit osoittavat, että ongelmat voidaan ratkaista, jos siihen on tahtoa.
Suositukset eivät tehoa
Vanhustenhuollon tilannetta on yritetty korjata laatimalla laatusuosituksia tai laatukriteerejä, joiden avulla palvelujen tuottajat ja käyttäjät voisivat arvioida saamansa palvelun laatua. Suositukset ovat osoittautuneet pehmeäksi keinoksi, eivätkä edes omaiset aina ole tietoisia suositusten olemassa olosta.
Vanhuspalvelut ja niiden valvonta olivat esillä maan vanhimman eläkeläisjärjestön valtuuston kokouksessa Varkaudessa tiistaina. Valtuusto vaati maan hallitusta pitämään kiinni lupauksestaan valmistella vanhuspalvelulaki kuluvan vaalikauden aikana.
Hallituksen lupaamasta vanhuspalvelulaista on Kivistön mielestä tehtävä riittävän vahva ja siihen täytyy sisällyttää vanhusten subjektiiviset oikeudet elämäntilanteen edellyttämiin palveluihin, hoivaan ja hoitoon.
Lakiin on Kivistön mukaan sisällytettävä määrällisten tavoitteiden lisäksi myös laatukriteerit.
– Laatusuositukset ovat vain toivomuksia. Lain normeistakin tulee todellisia normeja vasta, kun niiden noudattamista valvotaan ja niiden rikkomisesta rangaistaan.
Lähetystö ministereiden puheilla
Vanhustenhuollon tilaan ja erityisesti sen valvontaan on puuttunut myös eri eläkeläisliittojen yhteinen etujärjestö EETU. Sen lähetystö kävi huhtikuussa kahden ministerin eli Liisa Hyssälän ja Paula Risikon puheilla.
Lähetystö vaati kaikkien eläkeläisjärjestöjen nimissä vanhusten hoidon laadunvalvonnan tehostamista.