Tavoitteena kohtuulliset työehdot joka paikkaan
Kansainvälinen metallityöväenliitto IMF hakee pelisääntöjä työntekijöiden kohtelussa maailmanlaajuisesti. Tavoitteena on laajentaa eurooppalaisia yritysneuvostoja koko maailmaan.
Parhaillaan järjestö yrittää yhdessä suomalaisten alan liittojen kanssa rakentaa yhteistyötä Nokian suuntaan.
IMF:n pääsihteeri Jyrki Raina kertoi liittojen tiedotustilaisuudessa Helsingissä tiistaina, että järjestöllä on jo 19 sopimusta muun muassa ranskalaisten ja saksalaisten autofirmojen kanssa.
– Viime torstaina teimme sopimuksen Peugeotin ja Citroenin kanssa. Ne näkevät sopimuksen myös oman imagonsa kohottamisena.
Nokia lupasi yhteistyötä
Tällä viikolla Raina ja suomalaiset liittojohtajat tapasivat Nokian Olli-Pekka Kallasvuon ja Esko Ahon.
– Keskustelun aiheena oli, miten vuoropuhelua IMF:n, suomalaisten ammattiliittojen ja Nokian välillä voisi kehittää. Sovimme, että keskustelua jatketaan. Tavoitteena on, että joka paikassa olisi kohtuulliset työehdot, Raina kertoi.
Hänen mukaansa Nokia toimii ”maassa maan tavalla” -periaatteella, mutta kannattaa myös työmarkkinaoikeuksia joka paikassa.
Raina kertoi toivovansa, että Nokia jonakin päivänä kirjoittaisi sopimuksen yritysneuvostoista IMF:n kanssa.
Rainan mukaan Nokialla sekä työntekijät että johto ovat sitä mieltä, että työntekijöille pitää tarjota riittävä palkka.
– On kuitenkin vaikea laskea, millä palkalla missäkin elää kohtuullisesti. Salossa tienaa tällä hetkellä Nokialla noin 2 500 euroa ja Intiassa sata euroa.
Raina muistuttaa, että kehittyvissä maissa kuukausipalkka ei ole koko totuus. Yritykset tarjoavat myös sosiaaliturvaa ja terveyspalveluita, joita yhteiskunta ei näissä maissa tarjoa.
Maailmanjärjestöt yhdistymässä
IMF edustaa tällä hetkellä noin 25 miljoonaa metallityöntekijää yli 200 ammattiliitossa yli sadassa maassa.
Jyrki Rainan mukaan työmarkkinamaailma on kuitenkin muuttumassa, koska firmat eivät enää toimi alakohtaisesti. Tämä vaikuttaa myös järjestöihin.
– Teollisuuden maailmanjärjestöt ovat yhdistymässä. Seuraavien parin vuoden aikana syntyy 50 miljoonan jäsenen yhteinen teollisuusjärjestö.