Pääluottamusmies Veijo Kukkosen mukaan on totta, että työntekijäpuoli on osaltaan ollut joustamaton pitkään kestäneessä työkiistassa.
– Emme ole suostuneet hyväksymään työnantajien vaatimia merkittäviä heikennyksiä työaikoihin ja sen myötä myös isoja palkanalennuksia. Työntekijöiden viesti työnantajapuolelle on ollut selvä: jatketaan nykyisillä työehdoilla ja pyritään myös parantamaan ihmisten työssä jaksamista.
Kukkoselta ei riittänyt ymmärrystä työnantajaliitto ETL:n ja valtakunnansovittelija Esa Lonkan toiminnalle tilanteen ratkaisemiksi.
– Työnantajapuoli heitti jo heti alkumetreillä pyyhkeen kehään ja lopetti neuvottelut. Työnantajat halusivat valtakunnansovittelijan neuvottelevan puolestaan. Tämä on uutta kulttuuria, sillä sovittelijan tehtävän ei pitäisi olla neuvotteleminen kummankaan osapuolen puolesta, vaan neuvotteluosapuolten pitäisi itse hoitaa omat hommansa ja neuvotella sopimus.
Kukkonen kummeksui myös, minkä takia valtakunnansovittelija otti neuvottelut omikseen, työnantajaliiton tahdosta, ennen ensimmäistäkään lakkopäivää, pelkällä 4 500 työntekijää koskevalla kolmen päivän lakkouhalla.
– Nyt kuukautta myöhemmin tämän niin kutsutun sovittelun aikana sovittelija on tehnyt kolme esitystä työehtosopimukseksi, joista jokainen on sisältänyt työnantajapuolen keskeiset heikennysvaatimukset. Jokaisen esityksen osalta työntekijäpuolen hylkäys on ollut selvää.
Työsulku ei ongelma
Hämmästystä työntekijöiden keskuudessa on Kukkosen herättänyt myös se, että työnantajaliiton koko suomalaista elintarviketeollisuutta koskenut työsulku ei sovittelijan mielestä ollut ongelma, mutta työntekijäliiton rajattu lakko sitä oli. Sovittelija halusi, työnantajaliiton julkisuudessa esittämien toiveiden perusteella, siirtää lakkoa kahdella viikolla. Työministeri Anni Sinnemäki (vihr.) päätti asiasta.
– Lakon siirron perusteena yritettiin käyttää eläinten hyvinvointia, vaikka SEL oli jo etukäteen sopinut asiasta elintarviketurvallisuusvirasto Eviraa tyydyttävällä tavalla.
– Myöskään se, että tehty lakon siirto olisi mahdollistanut aikaa neuvotteluille, ei ole voinut olla siirron peruste. Ensimmäisen siirtoviikon aikana sovittelija ei halunnut ainuttakaan tapaamista. Toisen viikon alkuun järjestyi kahden tunnin tapaaminen ja näillä näkymin siirretyn lakon alle on järjestymässä toinen tapaaminen, Kukkonen muistutti.
Kukkosen mukaan elintarviketeollisuuden työehtosopimuskiistaa ratkoessaan valtakunnansovittelija on istunut selvästi työnantajan pöytään. Puolueellisesti toimiva sovittelijaksi valittu virkamies voi Kukkosen mukaan murentaa koko sovitteluinstituutiota.
Lakko uhkaa tiistaina
Kahdella viikolla siirretty lakko uhkaa alkaa nyt maanantain ja tiistain välisenä yönä kello 00. Lakon piirissä olisi koko elintarviketeollisuus meijerialaa lukuunottamatta. Lakkoon osallistuisi noin 16 000 työntekijää puolellatoista sadalla työpaikalla.
Lakon kestoa ei ole määritelty, vaan se päättyy vasta uuden työehtosopimuksen syntyyn.
Lakonuhan sovittelua jatketaan sunnuntaina 23.5. kello 17 valtakunnansovittelijan johdolla.