KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Nuoret muuttavat maailmaa Bolivian katolla

Taksvärkki ry tukee El Alton laidalla, uudella asuinalueella sijaitsevan kulttuuritalon Casa de la Libertadin eli Vapauden talon toimintaa.

Taksvärkki ry tukee El Alton laidalla, uudella asuinalueella sijaitsevan kulttuuritalon Casa de la Libertadin eli Vapauden talon toimintaa. Kuva: Eeva kemppi

Kulttuurikeskus Compa haastaa vanhat politiikan käytännöt muuttuvassa Boliviassa.

Antti Halonen ja Eeva Kemppi
22.5.2010 13.49

Andien ylätasangon tuulessa ja häikäisevän kirkkaassa auringonpaisteessa kumisevat vaativat rummut. Bolivian väestön enemmistön muodostavat alkuperäiskansat vaativat tilaa ja oikeuksiaan yhteiskunnassa, joka ei vuosisatoihin ole ollut heidän.

Bolivia on yksi Etelä-Amerikan köyhimmistä maista. Luonnonvaroiltaan rikkaan maan köyhyys on vuosisatojen siirtomaavallan, diktatuurien ja vallankaappausten aikaansaannosta. Sen juuret ovat samaan tapaan sitkeässä kuin maanosassa muuallakin: teollisuus ja tuotekehittely ovat syntyneet ja kasvaneet merten takana, ja maan oma tuotanto perustuu raaka-aineiden halpahintaiseen myyntiin.

Alkuperäisväestön ikivanhoja perinteitä ja uskomuksia on väheksytty ja painettu pimentoon, mutta mikään ei ole saanut näitä kulttuureja katoamaan.

Maassa on eletty 1980-luvulta alkaen yhtäjaksoista demokratian kautta. Myös tänä aikana presidenttejä on syösty vallasta ja kadut ovat täyttyneet mielenosoituksista ja tiesuluista, mutta vakaampi aika on mahdollistanut kansalaisyhteiskunnan voimistumisen. Boliviaan on syntynyt runsaasti kansalaisjärjestöjä ja kulttuurikeskuksia.

Kansalaisaktivismia
muutoksen ilmapiirissä

Toisin kuin maailmalla yleensä, Boliviassa rikkaat asuvat alhaalla lämpimässä ja köyhä väestö kansoittaa kovien olojen korkeuksia tarunomaisissa maisemissa.

Bolivian pääkaupunki La Paz sijaitsee keskellä Andien huikeimpia jyrkänteitä. Kun pilvien tasalta astuu vielä askeleen ylemmäs 4 000 metrin korkeuteen, avautuu karulle tasangolle syntynyt El Alto, keskeneräisten punatiilisten talojen ja aimara-intiaanien miljoonakaupunki. El Altossa on jo enemmän asukkaita kuin La Pazissa ja joka päivä maalta muuttaa lisää paremman elämän toivossa.

El Alto on noussut viime vuosina kansalaisaktivismin ja poliittisen liikehdinnän keskukseksi. Muutoksen ilmapiirissä on syntynyt Kulttuurikeskus Compa, Taiteen tekijöiden yhteisö, joka järjestää neljässä kulttuuritalossaan nuorille ja lapsille taidetyöpajoja sekä toimii yhteistyössä koulujen ja sosiaalikeskusten kanssa.

Compan päämääränä on kasvattaa nuorten tietämystä omasta kulttuuristaan ja historiastaan, vahvistaa itsetuntoa ja identiteettiä sekä lisätä heidän osallisuuttaan yhteiskunnassa.

Compa sai alkunsa 20 vuotta sitten, kun nuori sosiologian opiskelija Ivan Nogales työskenteli katunuorten sosiaalikeskuksessa. Hän perusti katupoikien kanssa teatteriryhmän, Teatro Tronon.

Pian ryhmä matkusti ympäri Boliviaa esiintymässä. Myöhemmin teatteri on kiertänyt Latinalaisessa Amerikassa, USA:ssa ja Euroopassa. Teatro Tronon ympärille syntyi Compa ja ensimmäinen kulttuuritalo El Altoon.

Nyt Compalla on toimintaa El Alton lisäksi kahdessa muussa bolivialaisessa kaupungissa, Santa Cruzissa ja Cochabambassa.

Nykyhallitus tukee
samoja päämääriä

Compan johtajan Nogalesin mukaan keskuksella on nyt paremmat toimintamahdollisuudet kuin koskaan, sillä nykyinen hallitus tukee samoja päämääriä. Evo Morales valittiin ensimmäisenä intiaanina maan presidentiksi vuonna 2005. Morales aloitti toisen presidenttikautensa vuoden 2010 tammikuussa ja Evon puolue MAS (Liike kohti sosialismia) pitää valtaa maan parlamentissa.

Moralesin valtaannousun ja yhteiskunnallisten muutosten suhde on elimellinen.

– Evo on vallassa kiitos el altolaisten ja El Alto on voimissaan kiitos kaupungin nuorten. Nuoret puolestaan ovat organisoituneet ja aktivoituneet kiitos taiteen ja kulttuurijärjestöjen, jotka ovat vahvistaneet nuorten itsetuntoa ja rohkeutta toimia. Ilman kulttuurikeskuksia Evo ja MAS eivät olisi vallassa, Nogales sanoo.

Vanhat poliittiset käytännöt ovat väistymässä ja antamassa tilaa politiikan ”estetisoitumiselle”. Vanhalla vasemmistolla on omat juurtuneet tapansa tehdä politiikkaa, oma retoriikkansa ja vahvasti akateemisuuteen ja sosiologian traditioon sitoutunut diskurssinsa.

– Nämä ovat hienoja ja arvokkaita perinteitä, mutta ihmiset ovat väsyneet niihin, Nogales sanoo.

– Ihmiset kaipaavat luovuutta ja he etsivät uusia tapoja vaikuttaa. Uskon, että nuoret rakastavat taiteita ja kulttuuria juuri siksi, että ne edustavat enemmän heitä. Vanhat politiikan muodot eivät edusta nuorisoa, Nogales jatkaa.

– Vanha vasemmistolainen retoriikka ei samassa määrin ulotu perinteisiin ja kulttuuriin, mutta taiteilla on suora yhteys kulttuuriperintöön. Perinteet elävät taiteessa.

Taide voi muuttaa
elinolosuhteita

Compan kantavana ajatuksena on kasvattaa uutta sukupolvea, jotka jatkavat keskuksen työtä ja sosiaalista muutosta yhteiskunnassa. Työpajoihin osallistuneista nuorista koulutetaan uusia ohjaajia, jotka taas kasvattavat nuorempiaan.

Daniela Orellana Comez, 23, on osallistunut Compan toimintaan jo kuuden vuoden ajan ja näkee yhteiskunnan ja nuorten muuttuneen sinä aikana.

– Uskon, että ihmisten kiinnostus kulttuuriaan kohtaan on kasvanut ja he tuntevat paremmin historiaansa. Nyt myös nuoret tuntevat yhteiskunnallisia asioita paremmin.

Compan työpajoissa ja esityksissä käsitellään historian ja kulttuuriperinteen lisäksi sellaisia teemoja kuin ilmastonmuutosta, ihmisoikeuksia, tasa-arvoa ja seksuaalisuutta.

– Monien mielestä vain perinteisellä politiikalla voidaan muuttaa asioita, mutta minä uskon, että taide voi muuttaa elinolosuhteita ja elämää, sanoo Ivan Nogales.

– Yhdessä työskentelemällä me voimme olla pysyvän yhteiskunnallisen muutoksen moottori. Taide tekee meistä humaanimpia ja enemmän ihmisiä. Uskon, että tulevaisuudessa taide tulee olemaan vielä paljon vaikuttavampi muutoksen työkalu kuin se on nyt.

Yhteisten unelmien
kokoelma

Nogales unelmoi, että Compa jatkaa kasvamistaan ja ympäri Boliviaa rakennetaan vastaavia keskuksia. Hän korostaa haaveilun merkitystä ja puhuukin Compasta yhteisten unelmien kokoelmana.

– Kun olin nuori kukaan ei uskonut haaveisiini, mutta nyt katupoikien ryhmästä on kasvanut maailmallakin tunnettu teatteri.

Kun haaveistaan puhuu, ne muuttuvat yhteisiksi ja alkavat toteutua.

Nogalesin johdolla Bolivian paratiisiin, Yungaksen alueelle on syntymässä omavarainen taiteilijoiden yhteisö. Maapala on jo hankittu ja kylän ensimmäinen talo nousee vielä tänä vuonna.

– Meillä tämän polven sosialisteilla on ollut suuria unelmia suurista vallankumouksista ja muutoksista, mutta olemme myöskin turhautunut ja pettynyt sukupolvi, koska muutoksia ei tullut niin nopeasti kuin toivoimme. Kylässä voimme elää kuten uskomme.

Mutta kylä ei ole pakopaikka, vaan Nogalesin mukaan sen on tarkoitus toimia esimerkkinä kaikille, että voimme elää arvojemme mukaista elämää.

Suomalaisjärjestöt
tukevat Compaa

Bolivialainen yhteiskunta elää muutosten aikaa, mutta rikkaudet ovat jakautuneet epätasaisesti ja suurin taloudellinen vaikutusvalta on edelleen pienen eurooppalaisperäisen väestön käsissä. Compalle epävakaan rahoituksen kanssa kamppailu on arkipäivää.

Suomalainen järjestö Taksvärkki tukee Compan toimintaa. Yhteistyöhankkeen tavoitteena on vahvistaa bolivialaisten nuorten itsetuntoa ja identiteettiä sekä samalla lisätä suomalaisten nuorten ymmärrystä Bolivian nuorten arkipäivästä. Kehitysyhteisyön palvelukeskuksen Kepan vapaaehtoisohjelman Etvon kautta Compassa on toiminut suomalaisia vapaaehtoisia vuoden 2010 alusta alkaen.

Kehitysyhteistyön näkökulmasta kulttuuritoiminnan tukemista on astetta vaikeampi ymmärtää kuin esimerkiksi lukutaitokampanjoita. Bolivialaisilla on kokonainen yhteiskunta rakennettavanaan. Yhteiskunta, johon mahtuvat kaikki kansanryhmät ja jossa alkuperäisväestön perinteet, kulttuuri ja ajattelu elävät.

Rakennustyön keskiössä elää Compa, joka opettaa nuoria ajattelemaan itsenäisesti, luottamaan itseensä ja yhteiseen toimintaan, tuntemaan historiaansa, juuriaan ja kulttuuriaan sekä muuttamaan yhteiskuntaa.

Kirjoittajat ovat työskennelleet vuoden 2010 alusta vapaaehtoisina Kulttuurikeskus Compassa.

Lisätietoa sekä Compasta että Boliviasta Taksvärkin nettisivuilla www.taksvarkki.fi.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Uusimmat

Kristiinankaupungin mysteerit jäävät taka-alalle, kun Kaisu Tuokko keskittyy täysillä Eevin ja Matsin hankalaan suhteeseen.

Kaisu Tuokon Valhe ei ole dekkari, vaan suhdepuuroa

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

 
05

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

13.07.2025

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään