Etelä-Suomen junaliikenteen avaaminen kilpailulle on sekä taloudellisesti että laadullisesti huono vaihtoehto. Näin arvioi Vasemmistoliiton johto.
Puoluesihteeri Sirpa Puhakka ja varapuheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen totesivat lauantaina Lahdessa, että junaliikenteen tilaa Suomessa on syytä parantaa, mutta kilpailuttamisen sijaan se tulee tehdä julkisena palveluna.
Lahdessa Vasemmistoliiton ilmastoseminaarissa puhuneet Puhakka ja Pekonen pitävät liikenne- ja viestintäministeriöstä tiistaina tullutta esitystä avata Etelä-Suomen junaliikenne kilpailulle sekä taloudellisesti että laadullisesti huonona vaihtoehtona.
Ministeriöltä kilpailutusidea
Liikenne- ja viestintäministeriön työryhmä esitti Helsingin seudun lähijunaliikenteen avaamista kilpailulle. Samalla se ehdotti, että henkilöliikenteen kilpailuttamisessa edettäisiin vaiheittain myös muualle maahan.
Helsingin seudun lähiliikenteen jälkeen kilpailutus voisi laajeta Helsingin ja Tampereen taajamajuniin, Lahti-Kotka-Kouvola, Hanko-Karjaa-, Ylivieska-Iisalmi- ja Nurmes-Joensuu-Pieksämäki -liikenneosuuksille. Viimeisenä työryhmä kilpailuttaisi kaukojunaliikenteen.
Kilpailu pääkaupunkiseudun lähiliikenteessä olisi mahdollista vuoden 2018 alusta.
Etelän radoille ei sovi lisää junia
Pekonen totesi, että Etelä-Suomen rataverkko on suurelta osin jo maksimaalisessa käytössä.
– Kilpailuttamisella ei voida saada lisää vuoroja ainakaan pääkaupunkiseudulle. Juuri sinne yritykset kuitenkin haluavat, koska vain siellä junaliikenteestä voidaan tehdä kannattava bisnes, hän sanoi.
Hän pelkäsi, että ylikansallisten suuryritysten päästämisen tuottavimmille ratayhteyksille vähentäisi VR:n mahdollisuuksia tuottaa koko maahan toimivaa junaliikennettä.
– Junaliikenne on peruspalvelu ja valtakunnallinen kokonaisuus, jonka merkitys tulee kasvamaan rajusti tulevaisuudessa. Jos ylikansalliset yritykset päästetään kuorimaan kerma järjestelmän päältä jo valmiiksi täysillä radoilla, on odotettavissa entistä huonompaa laatua ja kustannusten nousua, Pekonen sanoi.
Hinnat halvemmiksi, laatu paremmaksi
Puhakan ja Pekosen mukaan rautateillä ei ole sellaisia ongelmia, jotka ratkeaisivat yksityistämällä junaliikennettä. He korostivat, että ratojen rappeutumisesta on vastuussa hallitus, koska se ei ole osoittanut ratojen kunnossapitoon riittävästi resursseja
– Junaliikenteestä pitää tehdä selvästi nykyistä houkuttelevampaa lippujen hintoja laskemalla, vuorojen määrää lisäämällä ja laatua parantamalla, Puhakka listasi.
– Ne kaikki voidaan toteuttaa, jos valtio alkaa jälleen ottaa vastuuta junaliikenteestä
Hänestä vähimmäisvaatimus on olla vaatimatta VR:ltä vaadita suuria tuottoja.
Puhakka otti esille junaliikenteen laadun.
– Laadun, luotettavuuden ja täsmällisyyden heikkeneminen on suurelta osin seurausta radanpidon riittämättömistä resursseista, hän totesi.
– Suomen olosuhteissa ei voida tinkiä lumenpoistosta ja muusta huoltohenkilökunnasta ilman seurauksia. Näistä seurauksista tuhannet työmatkalaiset kärsivät viime talvena. Pieni säästö tuli kalliiksi.
Seminaarin järjestivät Hämeen Vasemmistoliiton, Vasemmistoliiton Lahden Kunnallisjärjestön ja KSL:n Lahden Opintojärjestön.