Sosiaaliturvaa koskevien valitusten käsittelyajat tulisi lyhentää kertatalkoilla, professori Pentti Arajärvi esittää.
Valitussuma voitaisiin hänen mukaansa purkaa samaan tapaan kuin sairaanhoidon leikkausjonot. Reilut viisi vuotta sitten alkanut hoitotakuu purki leikkausjonoja alkuun tehokkaasti.
Arajärvi huomautti Köyhä ja osaton lainsäädännössä -seminaarissa maanantaina, että suurimman osan aikaa kansalaisen valituspaperi makaa muiden valituspapereiden joukossa.
– Tarvittaisiin kertarykäys sosiaalivalitusten purkamiseksi. Sitten pitäisi pitää huolta, että jonot eivät kasva uudelleen, Arajärvi linjasi.
Vuosi sitten Sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunta Somla lupasi, että valitusaika Kelan päätöksistä pyritään lyhentämään vuoteen. Ideaaliaikana pidettiin kuutta kuukautta. Valituksia oli tuolloin jonossa 30 000. Tänä keväänä valituksen käsittely on venynyt keskimäärin 16 kuukauteen.
Samankaltaiset jonojen purkutalkoot tarvittaisiin Arajärven mukaan myös työttömyysturvaa, tapaturmavakuutuksia ja vakuutuksia koskeviin valituksiin.
Valtakunnallinen sosiaaliasiamies tarpeen
Arajärvi on huolissaan etenkin heikoimmassa asemassa olevien kansalaisten oikeusturvasta. Kansalaisen oletetaan tuntevan oikeutensa ja osaavan perätä niitä tarvittaessa valituksin ja oikeustoimin.
Käytännössä vajaavaltaisten ja vajaakuntoisten avunsaanti vaihtelee. Esimerkiksi masennuspotilas ei kykene ajamaan asiaansa, saati valittamaan sosiaali- tai terveystoimen päätöksestä.
Kansanedustaja Jacob Söderman (sd.) sanaili, että ministerin pestin jättänyt Liisa Hyssälä (kesk.) voi Kelan pääjohtajana vaikuttaa siihen, ettei kansalaisilla ole syytä valittaa Kelan päätöksistä.
Södermanin mukaan suurin osa vääristä päätöksistä voitaisiin oikaista jo kunnassa itseoikaisuna, jos lainsäädäntöä hieman muutettaisiin.
– Toimeentulotukipäätöksen toteaminen vääräksi 1,5 vuoden kuluttua ei auta, kun sitä tukea olisi tarvittu heti, Söderman tähdensi.
Hän kaipasi kansalaisten tueksi valtakunnallista sosiaaliasiamiestä, joka voisi ottaa nopeasti kantaa asioihin ja ohjeistaa viranomaisia.
– Meillä päätökset tehdään byrokratian mukaan. Tarvittaisiin jokin välivaihe, johon ihmiset voisivat soittaa ja joka neuvoisi sosiaaliasioissa. Osa oikeuskanslerille tulleista valituksista voitaisiin siirtää sille.
Vertailuksi Söderman kertoi Espanjan oikeusasiamiehestä, joka voi puuttua ajankohtaiseen epäkohtaan puhelinsoitolla. Huomautus viranomaiselle oikeasta menettelytavasta korjaa tilanteen saman tien.