Keskimääräisiä päästöjä henkeä kohti 2005
Yhdysvallat 23,5 tonnia CO2
Suomi 13,0
Ruotsi 7,2
Kiina 5,5
Intia 1,7
Mosambik 0,1
Suomalaisen hiilijalanjälki on lähes kaksinkertainen verrattuna ruotsalaisen jälkeen. Yhdysvallat on niihin verrattuna omassa sarjassaan, sillä sikäläinen keskimäärin triplaa ruotsalaisen ja lähes tuplaa suomalasien jalanjäljen. Omassa sarjassaan on myös burundilainen. Hänen jalanjälkensä on muutaman prosentin siitä, mitä suomalaisen.
Sen näkee selvästi Maan ystävien hiilikuutioista, jotka kuvastavat eri maiden kansalaisten keskimääräistä osuutta maapallon hiilidioksidipäästöistä.
Postia kansanedustajille
Viikonvaihteessa Sosiaalifoorumin yhteydessä tamperelaiset jo näkivät konkreettisesti, miten kulutuksen erot vaikuttavat eri maista lähteviin päästöihin. Tiistaina samat hiilikuutiot olivat nähtävillä Helsingissä osana Polttava Kysymys -ilmastolakikampanjaa ja ilmastovastuuseminaaria, joka pidetään illalla
– Suomen ja Ruotsin ero johtuu pitkälti Suomen laiskasta ilmastopolitiikasta, ennen kaikkea ilmasto-ohjauksen riittämättömyydestä, sanoo Maan ystävien aktiivi Katja Hintikainen, joka keräsi osallistujia Polttava kysymys -kampanjaan, joko lähettämään kortin tai allekirjoittamaan vaatimuksen netissä.
– Ruotsi on satsannut merkittävästi enemmän uusiutuviin energialähteisiin, esimerkiksi tuulivoimaan.
Kampanjalla painostetaan kansanedustajia ilmastolain taakse. Tähän mennessä vajaat 59 kahdesta sadasta kansanedustajasta on lupautunut tukemaan lakia.
Ilmastolailla vältetään kallis hätäratkaisu
Ilmastolaki veloittaisi hallituksen vuosittaisiin, ilmastotieteen mukaisiin päästövähennyksiin.
Suomen hallituksen ilmastostrategia johtaa 5-10 prosenttiin kotimaisiin päästövähennyksiin vuoteen 2020 mennessä, vaikka teollisuusmaiden olisi siihen mennessä vähennettävä päästöjään vähintään 40 prosenttia ilmastokatastrofin estämiseksi.
– Ilmastolain avulla tavoitteeseen päästäisiin hallitusti ja edullisesti. Ei jouduttaisi hätäratkaisuun, joka tulisi kalliiksi, toteaa Maan ystävien Eveliina Laurila.
– Älykäs ilmastopolitiikka muuttaa arkielämää tavalla, joka lisää hyvinvointia. Melu, ilmansaasteet ja kulutuskeskeisyys vähenevät, kun taas hyötyliikunta ja vapaa-aika lisääntyvät.
Polttava Kysymys on Maan ystävien vetämä, 27 eri yhteisön ilmastolakikampanja vuosittaisten, laillisesti sitovien ja ilmastokatastrofin torjumiseksi tarvittavien päästövähennysten puolesta.
Ilmastovastuuta pohtimaan
Ilmastovastuuseminaarissa puhuvat kansanedustajat Paavo Arhinmäki (vas.), Kimmo Kiljunen (sd.) ja Sanna Lauslahti (kok.) sekä Polttava Kysymys -kampanjan asiantuntija Laura Jäättelä. Seminaarissa pohditaan, mitä tarkoittavat ilmastovastuu ja ilmasto-oikeudenmukaisuus, mikä on Suomen osuus ilmastokatastrofin estämisessä ja pitäisikö Suomen ja EU:n nostaa päästövähennystavoitettaan.
Seminaari on Eurooppasalissa (Eurooppatalo, Pohjoisesplanadi 31, Helsinki) kello 18.
Kansanedustajille voi lähettää ilmastolakiterveisiä osoitteessa www.maanystavat.fi/poltkys-kortti/index.html
Keskimääräisiä päästöjä henkeä kohti 2005
Yhdysvallat 23,5 tonnia CO2
Suomi 13,0
Ruotsi 7,2
Kiina 5,5
Intia 1,7
Mosambik 0,1