Suomalaiset eivät hyväksy eläkkeiden ja sosiaalietuuksien leikkaamista keinona turvata julkisen sektorin talous, kertoo TNS Gallupin tekemä palkansaajakeskusjärjestöjen tilaama tutkimus.
Vastaajista 94 prosenttia on sitä mieltä, että eläkkeitä ei pidä leikata. Useampi kuin neljä viidestä vastustaa sosiaalietuuksien leikkauksia. Eläkeiän nostamista vastustaa kolme neljästä.
Eläkkeiden ja sosiaalietuuksien leikkauksien lisäksi enemmistö kansasta tyrmää valtion ja kuntien henkilöstön palkkojen alentamisen ja lisävelan oton. Tätä mieltä on useampi kuin kolme neljästä.
Käyttömaksut ja verojen kiristykset julkisen talouden turvaamiseksi jakavat kansaa. Käyttömaksujen korotuksen hyväksyy 47 prosenttia ja verojen kiristyksen 43 prosenttia.
Työurien pidentämisen hyväksyy lähes kolme neljästä suomalaisesta, jos se tehdään parantamalla työhyvinvointia tai nopeuttamalla opiskeluun hakeutumista ja lyhentämällä opiskeluaikoja.
Suurin osa järjestäytyy
Järjestäytymistä pidetään Suomessa edelleen vähintään melko tärkeänä. Tätä mieltä on lähes yhdeksän kymmenestä vastaajasta.
– Tulos on kutakuinkin sama kuin edellisessä tutkimuksessa kaksi vuotta sitten, kertoi TNS Gallupin toimialajohtaja Juhani Pehkonen kyselyn julkistamistilaisuudessa Helsingissä tiistaina.
Hänen mukaansa ihmiset hakevat liitoista edelleen turvaa muuttuvilla työmarkkinoilla. Liittoon kertoi kuuluvansa palkka- ja työsuhdeturvan takia runsaat puolet ja ansiosidonnaisen työttömyysturvan takia runsas neljännes palkansaajista.
Näpit irti lakko-oikeudesta
Viime aikoina keskusteluun nousseesta palkansaajien lakko-oikeudesta suurin osa vastaajista (65%) on sitä mieltä, että oikeus pitäisi säilyttää nykyisellään. Oikeutta kasvattaisi kymmenesosa ja rajoittaisi runsas neljännes.
Suhtautuminen lakkosakkoihin laittomissa työtaisteluissa on ristiriitainen. Sakkojen korottamisehdotus saa taakseen enemmistön (54%). Samaan aikaan yli puolet vastaajista on kuitenkin sitä mieltä, että lakkosakkoihin ei ole syytä puuttua.