Ruotsissa asuva suomenkielinen, sokea Veikko Virtanen ei saa hoitoa äidinkielellään, vaikka Ruotsin laki velvoittaa järjestämään vanhuksille tarvittaessa suomenkielistä hoitoa.
Kun Ruotsissa asuvan sotaveteraanin puoliso syksyllä kuoli, paljastui, ettei lakia noudateta kaikissa kunnissa. Virtasen kotikunta Vaxholm sijoitti 90-vuotiaan sokean ummikon ruotsinkieliseen hoitokotiin. Siellä hän on syksystä lähtien odottanut pääsyä suomenkieliseen hoitoon.
Suomenkielisten vanhusten määrä kasvaa Ruotsissa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki muistuttaa siitä, että suomenkielisten vanhusten määrä kasvaa Ruotsissa jyrkästi nyt, kun sadat tuhannet Ruotsiin töihin 1960- ja 70-luvuilla lähteneet suomalaiset ovat ikääntyneet pois työelämästä.
– Palveluiden kuntoon saattamisella on kiire, hän sanoo. Arhinmäki on myös Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja.
– Monet Ruotsiin lähteneistä ovat jo työnsä tehneet ja tarvitsevat aiempaa enemmän yhteiskunnalta palveluita. Osa ei oppinut kieltä kunnolla ja osa muistaa vanhuuden vuoksi enää äidinkielensä. Näiden ihmisten pitää saada hoitoa vanhainkodeissa ja sairaaloissa suomen kielellä.
Hirvittävä vanhuus eristyksissä
Arhinmäen mielestä on hirvittävä kohtalo joutua eristyksiin muista ihmisistä siksi, ettei yhteistä kieltä ole.
– Suomen hallituksen on viestitettävä voimakkaasti Ruotsin hallitukselle, että ruotsinsuomalaisten oikeuksia on kunnioitettava, hän vaatii.
–Arhinmäki toteaa Pohjoismaiden neuvoston vuosikymmeniä pyrkineen helpottamaan kansalaisten liikkumista, asumista ja työskentelyä toisissa Pohjoismaissa.
– Vanhusten vaikeus saada hoitoa omalla äidinkielellään osoittaa, että myös Pohjoismaiden neuvostolla on vielä paljon työtä tehtävänä. Esimerkiksi eläkeläisten paluumuuttoa kotimaahansa on helpotettava kohtuullistamalla eläkkeiden verotusta Suomen ja Ruotsin välillä.