Vasemmistoliiton 1. varapuheenjohtaja Risto Kalliorinne pitää punavihreää vaaliliittoumaa parhaana mahdollisena vaihtoehtona ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnin kannalta myös Suomessa.
Ruotsissa vasemmistopuolueen, sosialidemokraattien ja ympäristöpuolueen muodostama vaaliliittouma on hyvin todennäköisesti nousemassa hallitusvastuuseen syksyn valtiopäivävaalien jälkeen.
Myös Tanskassa punavihreiden puolueiden yhteiskannatus on kevään gallupeissa ylittänyt 50 prosenttia. Esimerkiksi Vasemmistoliiton sisarpuolueella SF:lla (Sosialistinen Kansanpuolue) on lähes 17 prosentin kannatus. Lisäksi Norjassa ja Islannissa on jo punavihreä hallitus.
– Kohta saattaa olla sellainen tilanne, että Suomi on ainoa Pohjoismaa, jossa ei ole punavihreää hallitusta. Siksi nyt on toimittava. Punavihreän vaaliliittouman muodostaminen tarjoaisi aidon vaihtoehdon porvarihallitukselle, jonka toimet lisäävät koko ajan ihmisten välistä eriarvoisuutta ja rasittavat ympäristöä, Kalliorinne sanoi Oulussa.
Vaalit asioista eikä pääministerin nimestä
Suomessa vastaavanlaista punavihreää vaaliliittoumaa eduskuntavaaleihin ovat esittäneet myös muun muassa SDP:n Antti Kalliomäki ja vihreiden Satu Hassi.
– Vaaliliittouman yhteinen ohjelma toisi ihmisille myös selvän tiedon siitä, millaista politiikkaa sen pohjalta muodostettava hallitus tulisi toteuttamaan. Vaalit käytäisiin asiapohjalta avoimesti, eikä keskustelu nuukahtaisi pääministerin nimeä koskeviin ennakkospekulaatioihin. Ruotsissa punavihreiden puolueiden välinen yhteistyö on toiminut hyvin ja kaikille tärkeitä asioita on sisällytetty allianssin vaaliohjelmaan.
Kalliorinteen mielestä punavihreän vaaliliittouman muodostamisen myötä päästäisiin takaisin politiikan sisältökysymyksien pariin. Hän uskoo vakaasti siihen, että näin myös Vasemmistoliiton kannatus lähtisi selkeään kasvuun.
– Julkkisvetoinen politiikka jäisi taka-alalle asiakysymysten ollessa niille kuuluvalla tavalla keskustelun keskipisteessä, Kalliorinne muistutti.
Perusturvaa paremmaksi
Risto Kalliorinne uskoi, että punavihreän vaaliliittouman myötä Vasemmistoliitto saisi ajettua omia vaatimuksiaan toteutukseen asti.
– Esimerkiksi varallisuusveron palauttaminen, 10 euron suuruisen lakisääteisen minimituntipalkkajärjestelmän luominen, päästövähennyksiin tiukasti sitovan ilmastolain säätäminen ja perusturvan tason nostaminen kautta linjan olisivat tällaisia asioita, jotka voisimme saada tällaisen vaaliliittouman ohjelmaan, Kalliorinne linjasi.
Joensuussa kokoontunut SDP:n puoluekokous kuitenkin torjui varallisuusveron palauttamisen lauantaina.