Kevätlukukausiaan lopettavissa Suomen kouluissa opitaan paremmin, mutta voidaan huonommin kuin muualla. Jyväskylässä etsitään lääkkeitä pahoinvoinnin vähentämiseksi.
Koulu ei saisi olla vain tiedon jakamisen tyyssija, vaan sen pitäisi myös kyetä tarjoamaan eväitä hyvän ja onnellisen elämän elämiseen. Oppiminen ja hyvinvointi ovat koulujen tehtävinä yhtä tärkeitä haasteita. Niihin haetaan vastauksia Jyväskylän yliopistossa 7.-8. kesäkuuta järjestettävässä kansainvälisessä konferenssissa.
Konferenssiin osallistuu noin 120 asiantuntijaa eri puolilta maailmaa. Yksi konferenssin pääesiintyjiä on yhdysvaltalainen professori Roger Weissberg, joka on tutkinut oppimisen ja tunne-elämän välisiä yhteyksiä. Weissbergin tutkimustulokset valaisevat, miten oppiminen liittyy vahvasti myös ihmisten välisiin tunnesuhteisiin ja vuorovaikutukseen.
Konferenssin painopisteisiin kuuluu myös huoli nuorten opettajien hyvinvoinnista. Tätä tarkastelee pääluennossaan professori Marion Jones, joka työskentelee opettajankouluttajana Englannissa. Konferenssissa esitellään myös monissa eri maissa toteutettuja ratkaisuja nuorten opettajien tukemiseksi.
Useissa Euroopan maissa opettajan työn alkuvaihe on todettu kriittiseksi. Uudet opettajat jäävät usein työssään yksin, eikä heille löydy riittävää ammatillista tukea.
Moni pohtii alan vaihtoa
Nuoret opettajat kokevat työnsä raskaaksi oppilaiden ja vanhempien puristuksessa. Joskus myös työtovereiden kanssa tulee hankaluuksia. Moni pohtiikin alan vaihtamista. Euroopan komissiossa tämä kasvava ongelma on tunnistettu, ja sen vuoksiopetustyön tekijöiden hyvinvoinnista halutaan pitää huolta.
Konferenssissa julkistetaan myös uusi suomalainen kirja, jossa esitellään lääkkeitä työhyvinvoinnin turvaamiseksi kouluissa. Kirjassa esitellään uusi menetelmä ammatillisen kehittymisen tukemiseksi, vertaisryhmämentorointi eli ”verme”. Kirjan ovat toimittaneet dosentti Hannu L. T. Heikkinen, tutkija Hannu Jokinen ja professori Päivi Tynjälä.
Verme-menetelmä on kehitetty Työsuojelurahaston rahoituksella yhteistyössä Jyväskylän, Oulun ja Tampereen yliopistojen kanssa, ja se leviää ensi syksystä alkaen uusien opettajien tueksi kaikkien Suomen opettajankoulutusyksiköiden kautta.