Pääministeri Viktor Orbanin oikeistolaisen uhitteleva ”Trianon 4.6.” saattaa muodostua uusien riitojen aiheeksi Unkarin rajoilla.
Ranskassa 4.6.1920 allekirjoitettu rauhansopimus oli päätepiste ensimmäisen maailmansodan loppuselvittelyille. Nyt 2010 Orbanin Unkari luonnehtii sitä ”unkarilaisuuden suurimmaksi tragediaksi”.
Uuden lain mukaan unkarilaiset, unkarilaisuuden yhteisöt ja yksittäiset jäsenet ovat Unkarin yhtenäisen kansan osia yli rajojen. ”Tämä yhteenkuuluvuus on heidän yksilöllisen ja yhteisöllisen identiteettinsä määräävä rakenneosa”, säätää laki.
Jännitystä ja
epäluottamusta
Vaaleihin valmistuvassa Slovakiassa Unkarin yksipuoliset, nationalismia nostattavat hankkeet ärsyttävät eniten. Vasemmiston ja oikeiston puolueet – slovakianunkarilaisten radikaaleja lukuunottamatta – pyrkivät vastatoimin mitätöimään Orbanin teot.
Slovakian sosiaalidemokraattinen pääministeri Robert Fico pitää Trianon-lakia erityisen vaarallisena. Se luo alueelle jännitystä ja epäluottamusta, vaarantaa Keski-Euroopan vakautta ja rauhaa, sanoo Fico.
Myös Slovakian preidentti Ivan Gasparovic pitää Unkarin toimia Slovakian turvallisuuden uhkana.
Kun ei leipää, niin
ainakin sirkushuveja
Kaksoiskansalaisuuslaista ja uudesta Trianon-laista käytävä kiista usein unohtaa vaalivoittaja Orbanin omat, maan sisäiset poliittiset tarpeet.
Orban puhuu Unkarin nyt astuvan vallankumousaskeleita.
Orbanille lähes yksinvaltiaan valtuudet luovuttaneet äänestäjät ymmärrettävästi odottavat pikaisia käytännön tekoja, politiikan ”leipää”. Unkarin on kuitenkin pakko edetä tiukan säästökuurin sanelun alaisena.
Kansallisen ylimielinen ”Me teemme mitä tahdomme” -leiskutus korvaa tässä tilanteessa sirkushuvina arkielämän leivät.
Nationalististen lakien kiirehtiminen selittyy myös perjantaihin osuvasta Trianonin rauhansopimuksen pyöreästä 90-vuotispäivästä.
Ylevät päämäärät
kompuroivat
Nepszabadsag-lehden kirjoittaja myöntää, että Unkarilla on täysi oikeus yksipuolisiin toimiin. Mutta esimerkiksi kaksoiskansalaisuuteen tarvitaan kaksi osapuolta. Slovakialla on täysin sama oikeus yksipuolisesti torjua kaksoiskansalaisuus.
Näin myös kävi. Pääministeri Fico kuitenkin valvoi tarkasti, että Slovakia tarjoaa joka hetki neuvotteluja kaikilla tasoilla ja ryhtyy vastatoimiin vasta Unkarin päätösten tultua jo hyväksytyiksi.
Orban epäilemättä on laskenut Slovakian reagoivan tiukoin vastaottein. Hän ymmärtää toimiensa kasvattavan Slovakian vaaleissa juuri kansallismielisten suosiota.
Verkkolehti Aktualne.sk:n päätoimittaja kysyikin, pyrkiikö Orban tahallaan lisäämään alueen jännitystä ja pelastamaan Slovakian kansallispuolueen ja sen johtajan, rivopuheisen Jan Slotan, joka Slovakian omassa politiikassa oli jo putoamassa äänikynnyksen alle.
Tilanteet vaihtelevat
eri naapurimaissa
Unkarin ulkoministeri Janos Martonyi puolustelee Unkarin toimia sillä että kaksoiskansalaisuuslakia vastustaa vain Slovakia.
Slovakian tiukka asenne selittyy tietysti vaalitilanteesta, mutta myös slovakianunkarilaisen vähemmistön suhteellisesti suurimmasta, noin kymmenen prosentin osuudesta maan koko väestössä.
Unkarin jokaisessa naapurimaassa tilanteet ovat erilaisia.
Ukrainan lait periaatteessa kieltävät kaksoiskansalaisuuden, mutta käytännössä asiaa katsotaan sormien läpi. Monilla on myös Venäjän kansalaisuus ja passi, mutta ne pysyvät yksityisasiana, virallisesti niitä ei huomioida.
Romanian oikeistohallituksessa maan unkarilaisvähemmistön edustajat ovat tällä hetkellä vaa’ankielenä. Taloudellisissa ja lakkoliikkeiden paineissa rämpivällä hallituksella ei ymmärrettävästi ole halua nostaa lisäriitoja.
Lisäksi Romania itse jakaa omia passejaan moldovanromanialaisile. Hallitus tuskin voi kieltää yhdet kaksoiskansalaisuudet, kun se toisaalla kannustaa niihin.
Kiinnostusta EU:n
ulkopuolisissa
Serbia joutuu juuri nyt liikkumaan diplomatiassa varpaisillaan. Se pyrkii Euroopan unioniin, ja herkimmällä hetkillä ensi vuoden alussa Unkari ja Viktor Orban ottavat käsiinsä EU:n puheenjohtajuuden.
Kroatiassa, Sloveniassa ja Itävallassa unkarilaisvähemmistöjen osuus väestöstä on lähes merkityksetön.
Potentiaalisia Unkarin kaksoiskansalaisia lienee eri maissa yhteensä parisen miljoonaa. Eniten kiinnostusta syntynee Ukrainassa ja Serbiassa. EU:n ulkopuolisissa maissa kaksoiskansalaisiksi ilmoittautuvat pääsisivät muun muassa matkustelemaan Euroopan rajojen yli Unkarin passin turvin.
Yhdysvaltain ja Kanadan viranomaiset ovat jo ”yksityisesti” ilmaisseet pelkonsa Itä-Euroopan passikaaoksesta.
”En halua Suur-Venäjää
enkä Suur-Unkaria”
Prahassa pidetyssä Trianon-sopimukselle omistetussa tutkijatapaamisessa puheenjohtajana toiminut presidentti Vaclav Klaus ilmaisi pelkonsa, että Unkarin toimista on nyt muodostumassa ennakkotapaus, joka horjuttaa koko kansainvälisen politiikan kenttää.
Historian uudeksikirjoittaminen ja ”korjaaminen, revisio” merkitsee yritystä 90 vuoden jälkeen muuttaa ensimmäisen maailmansodan tuloksia, loukata Unkarin naapureiden valtiollista ja alueellista koskemattomuutta sekä järjestää Karpaattien kattilan voimasuhteet uudelleen, todetaan presidentin kansliapäällikön laajassa kirjallisessa esitelmässä.
Tämä avaa tilaa Euroopan ja koko maailman monien alueiden horjuttamiseen. Miksi vain Trianon pitäisi korjata? Saako myös Venäjä oikeuden laajentaa kansalaisuutensa koskemaan kaikkia etnisiä tai heiksi ilmoittautuvia venäläisiä. Entä miljoonat ulkokiinalaiset, kysyy esitelmä.
”En halua joutuvani kokemaan Suur-Albaniaa, Suur-Venäjää enkä myöskään Suur-Unkaria”, totesi Tshekin presidentti.