Kulttuurin ja taiteen tehtävä on tuottaa elämyksiä ja edistää kilpailukykyä. Näin viestitti eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Raija Vahasalo (kok.) Teoston Kiasmassa järjestämässä seminaarissa ”Kulttuurilla on itseisarvo”. Kiasman teatteri oli tupaten täynnä yleisöä.
Vahasalon mukaan kasvavan kulttuuri- ja innovaatioteollisuuden päämääränä on vahvistaa kulttuurin vientiä ja yrittäjyyttä.
– Vanhus- ja lastensuojelutyössä kulttuurilla on valtava tilaus: Kulttuuri on saatava osaksi sosiaali- ja terveydenhuoltoa. EU:ssa on nähty kulttuurin merkitys kansainväliselle kilpailukyvylle, Vahasalo listasi.
Kirjailija ja tutkija Virpi Hämeen-Anttila ei ottanut Vahasalon kutsua vastaan. Hän ankeutti ja synkisti hallituksen maalailemaa pilvetöntä ja aurinkoista kulttuuritaivasta. Hämeen-Anttilan mukaan hallitus ja eduskunta sälyttävät kulttuurille ja taiteelle tehtäviä ja velvollisuuksia liian runsaasti.
– Kulttuuriin ujutetaan yritysmaailman malleja samoin kuin yliopistomaailmaan viimeiset 20 vuotta. Nämä kulttuuri- ja taidenäkemykset tulevat taiteen ytimen ulkopuolelta. Ohjeistajat eivät ole itse taiteilijoita. Heillä on kulttuurin ja taiteen kuluttajan näkemys taiteesta kulutushyödykkeinä talouden palveluksessa.
– Taloudellisen hyödyntämisen ohjeistusohjelmista puuttuu enää kriisinhallinta. Taiteilijoita kutsutaan kauniiseen mieltäylentävään kutsumustehtävään ankarilla ehdoilla. Taiteen tekeminen mystifioidaan vaatimalla, että kohta tenorin pitää mennä jokaisen kansalaisen kotiovelle pizzakuskin tavoin. Kulttuurille osoitetun katulähetystehtävän paikka on aika ahdas, kun kuluttaja on astunut yleisön paikalle.
Toimittaja, dosentti Heikki Hellmanin mukaan taiteilijat ja kriitikot ovat nyt samalla puolella vastustamassa rahakkaita lehtitaloja ja viihteellistyvää kulttuuri- ja taidejulkisuutta. Kulttuuritoimittajilla ei ole enää valtaa määritellä ja arvottaa kulttuuria.
– Perinteisesti kulttuuritoimittaja edusti taidetta journalismissa. Nyt hän edustaa journalismia taiteessa. Kulttuuritoimittaja ei ole enää vanhan ajan makutuomari.
Säveltäjä, musiikkitoimittaja Olli Virtaperkon mielestä taiteen tekijän ja taiteilijan ruoan suuhun panijan välillä on vallinnut aikojen alusta henkisen väkivallan suhde.
– Taide on tarjonnut hyödyttömyyden mahdollisuuden samaan aikaan kun se on luonut olemassaolon oikeutuksen vallanpitäjille luomalla heille uskottavuussepitteitä.
Opetusministeriön kulttuurin vientiraportin nimi vuodelta 2008 onkin osuvasti ”Näin suomalaista kulttuuria viedään”.
Paneelikeskustelussa säveltäjä ja muusikko Aija Puurtinen ja tuottaja Alex Nieminen pohdiskelivat toimittaja Minna Lindgrenin johdolla kulttuurin itseisarvoa.
Taiteen tekemisen katsottiin onnistuakseen vaativan pitemmän kuin sukupolven mittaisen ajan. Niemisen mielestä kaikenlaiset kulttuurin ja taiteen vientihankkeet ovat ajan ja rahan hukkaa. Tästä eivät kaikki olleet samaa mieltä. Mitään konkreettista asian suhteen ei kuitenkaan osattu sanoa.