Ranskassa juhlittiin koko kansan voimalla vuonna 1998, jolloin Ranska voitti jalkapallon maailmanmestaruuden. Voitonjuhlaa kesti monta vuotta, kansa palvoi sankareitaan, päävalmentajaa Aimé Jacquet’ia ja tietysti Zinédine Zidanea, josta tuli hetkessä kansallinen ikoni.
Mutta nyt kaikki on toisin. Ranskan joukkueen käyttäytyminen, täydellinen epäonnistuminen ja kaikki muukin Etelä-Afrikan maailmanmestaruuskisoissa tapahtunut kohelointi on järkyttänyt paitsi koko maailmaa, ennen kaikkea ranskalaisia. Tasavallan presidenttiä myöten.
Ympäri maailmaa Ranskaa on mollattu ja sille naurettu pitkän kohelointitapahtumasarjan takia. ”Maineemme on menetetty. Koko maailma pilkkaa meitä”, painottavat filosofit, jotka on kutsuttu selvittämään kansallista traumaa.
”Joukkueessa on petturi”,
sanoi Domenech
Jalkapallon maailmanmestaruuskisat Etelä-Afrikassa ovat olleet Ranskalle yhtä painajaista. Ensin hävittiin Meksikolle. Tiistaina Ranskalla on viimeinen mahdollisuus päästä jatkoon, jos se selviää ottelustaan Etelä-Afrikkaa vastaan. Sekään ei yksin riitä, vaan Ranskan on tehtävä reippaasti maaleja ja lisäksi Meksikon ja Uruguayn on pelattava keskenään Ranskan kannalta sopiva tulos.
Harva enää uskoo Ranskan mahdollisuuksiin. Joukkue joutuneekin palaamaan kotiin pää painuksissa.
Tunnelmat joukkueen piirissä kiristyivät siihen pisteeseen, että tähtipelaaja Nicolas Anelka heitti päävalmentajalle Raymond Domenechille suihkuhuoneessa sellaisia räävittömyyksiä, että lehdistö ei ole uskaltanut niitä julkaista. Suomeksi se olisi jotain tyyliin ”vedä perseeseen paskainen huoranpenska”.
Mutta miten tämä valmentajan ja äkkipikaisena tunnetun tähtipelaajan välinen lyhyt riita pääsi Ranskan suurimman urheilulehden L’Equipen etusivulle? ”Joukkueessa on petturi, vasikka”, ilmoitti päävalmentaja Domenech lehdistötilaisuudessa. Nyt tätä petturia etsitään, vaan eipä hän ole ilmoittautunut.
Anelka kotiutettiin
Lontooseen
Domenechin mukaan tällaisia riitoja kriisitilanteessa syntyy monesti. Mutta koska tällä kertaa asiasta syntyi niin iso meteli, Anelka lähetettiin välittömästi takaisin luksuskotiinsa Lontooseen.
Muu joukkue suuttui niin, että teki jalkapallohistorian ensimmäisen harjoittelulakon. Tässä vaiheessa jopa presidentti Nicolas Sarkozy huolestui asiasta ja pyysi urheiluministeriä, Roselyne Bachelota, jäämään paikalle joukkuetta lohduttamaan loppuun saakka. Naispuolinen ministeri on kasvanut jalkapalloperheessä.
Ranskalaisia järkyttää eniten Anelkan kielenkäyttö. Ovathan kaikki joukkueessa pelaavat nuorison ihanteita ja malliesimerkkejä sekä urheilussa että yksityiselämässä. Paras esimerkki on ollut juuri Zidane, jota ei ole näkynyt huorissa, ei juovuksissa, pelkästään korkeatasoisissa mainoksissa. Ostihan Zidane köyhille vanhemmilleenkin ensimmäisillä palkkioillaan oman talon.
Isoja egoja ja
huippupalkkioita
Jalkapallolla ei näytä olevan enää mitään tekemistä ihanteiden kanssa. Jokainen maajoukkueeseen valittu ajattelee nykyään vain omaa egoaan, mainosarvoaan ja varsinkin huippupalkkiotaan. Joukkuesolidaarisuutta ei enää ole, jokainen ajattelee vain itseään.
Toista oli Ranskan viimeisen maailmanmestaruuden vuonna 1998, jolloin kansansankareiksi kohonneet päävalmentaja Aimé Jacquet ja ujo huippufutaaja Zidane tekivät yhteistyötä hyvän yhteishengen puolesta.
Domenech, Ranskan
vihatuin mies
Päävalmentaja Raymond Domenech on ollut koko nykyisen joukkueensa valmennuskauden ajan julman kritiikin kohteena. Huippusopimuksen tehnyttä valmentajaa ei saa pois paikaltaan arvosteluista huolimatta millään.
Kun pankkitilille virtaa valtavat summat euroja, teki Domenech mitä tahansa, on helppo ymmärtää, ettei hän jatkuvasta arvostelusta huolimatta halua erota tehtävistään. Vaikka tulos on katastrofaalinen.
”Domenech, 20 vuotta huijausta”, otsikoi Le Journal du Dimanche viime sunnuntaina. Domenech on ollut jo pitkään Ranskan vihatuin mies, joka tuntuu vähät välittävän itseensä kohdistuvasta arvostelusta.
Poliitikkojen suosio
menee joukkueen myötä
Kun Ranska voitti jalkapallon maailmanmestaruuden vuonna 1998, Ranskan presidenttinä oli Jacques Chirac. Juuri tästä syystä Chirac lienee pysynyt maan kaikkien aikojen suosituimpana presidenttinä.
Chiracin seuraaja, nykyinen presidentti Nicolas Sarkozy taas joutuu kärsimään pitkään Ranskan töppäilyistä Etelä-Afrikassa. Niihin liittyy kahden naisministerin liimautuminen jo muutenkin ärsyyntyneen joukkueen kylkeen.
Ranskan suosituimpiin kuulunut mustaihoinen naispuolinen urheilun valtiosihteeri Rama Yade tuhosi suosionsa arvostelemalla ensin maajoukkueen sijoittamista luksushotelliin, jossa oli yksityinen harjoittelukenttä.
Sitten hän sijoittui itse seurueineen vielä kalliimpaan hotelliin.