Ranskan kommunistipuolue on pitänyt sinnikkäästi kiinni nimestään. Se on viimeisiä puolueita, jotka yhä ainakin nimellisesti tähtäävät kommunismiin.
Puolue piti viime viikonlopulla järjestyksessä 35. puoluekokouksensa Pariisin esikaupungissa, La Défensen bisneskorttelissa. Merkittävin päätös oli puoluejohtajan vaihdos.
Yli kymmenen vuotta puheenjohtajana toiminut Marie-George Buffet on jo vuosikausia halunnut löytää työlleen jatkajan. Paikalle valittiin Pierre Laurent , 52, joka on toiminut puolueen lehden l’Humanitén päätoimittajana. Hänet valittiin yli 80 prosentin kannatuksella.
Pierre Laurent on edesmenneen Paul Laurentin poika. Paul Laurent kuului puolueen historiallisiin hahmoihin: hän oli kansanedustaja, ja etenkin puoluejohtaja Georges Marchais’n oikea käsi.
Marchais oli kommunistipuolueen nykyhistorian vaikutusvaltaisin ja karismaattisin johtaja 1970- ja -80-luvuilla. Marchais oli televisiostudioissa kuin kotonaan, hän osasi käyttää huumoria ja välttää kapulakieltä.
Marchaisin aikana kommunistipuolueen kannatus oli huipussaan, jopa 30 prosentissa. Hän oli myös mukana luomassa eurokommunismia Italian ja Espanjan kommunistien kanssa.
Kannatus yhä
alamäessä
Ranskassa Marchais onnistui luomaan yhdessä sosialistien ja radikaalivasemmiston kanssa vasemmiston yhteisohjelman, jonka ansiosta yhteinen presidenttiehdokas, François Mitterrand, valittiin Ranskan presidentiksi vuonna 1981. Ensimmäiseen vasemmistohallitukseen otettiin kolme kommunistia.
Mutta kommunistiministerit erosivat vain muutaman kuukauden kuluttua ja siitä alkoi kommunistien alamäki. Mitterrandin kavala suunnitelma oli tuhota kommunistipuolue. Siinä hän melkein onnistuikin, vahvistamalla omaa sosialistipuoluettaan. Kommunistipuolueen kannatus hiipui ja sosialistipuolueesta tuli maan suurin vasemmistopuolue.
Nykyisin kommunistipuolueen kannatus on yhä alamäessä, viimeisimmissä euro- ja paikallisvaaleissa puolue oli vaaliliitossa muiden vasemmistopuolueiden kanssa. Presidentinvaaleissa kommunistipuolueella oli oma ehdokas viime kerralla eli vuonna 2007. Marie-George Buffetin äänimäärä jäi tuolloin alle kahden prosentin.
Buffet oli tuoreimmissa euro- ja paikallisvaaleissa uudessa Front de gauche (vasemmistorintama) -vaaliliitossa. Sitä johtaa Jean-Luc Mélenchon, joka haluaa vasemmiston yhteisehdokkaaksi vuoden 2012 presidentinvaaleissa. Buffet aikoo jatkaa Mélenchonin aisaparina.
Presidentinvaalien
kuvioita mietitään
Vasemmisto on miettimässä tiiviimpää yhteistyötä juuri presidentinvaaleja ajatellen. Suositun Buffet’n jättäessä puheenjohtajan paikkansa, ei hymyilevästä yhteiskuvasta puuttunut ketään: sosialistipuolueen puheenjohtaja Martine Aubry, jo eläkkeelle siirtynyt tulinen trotskilainen Arlette Laguiller, uuden antikapitalistisen puolueen perustanut Olivier Besançenot, vihreiden Cécile Duflot.
Keskustelu pyörii ehdokasasettelun ympärillä. Sosialistipuolue valitsee riitaisissa tunnelmissa omaa ehdokastaan. Pienemmät vasemmistopuolueet joutuvat päättämään, hajottaako vasemmiston voimaa asettamalla omat ehdokkaansa vai päätyäkö kompromisseihin sosialistien kanssa.
Sillä oikeistokin on hajallaan nykyisen presidentin Nicolas Sarkozyn kannatuksen laskettua 34 prosenttiin.
Uusi kommunistipuolueen puheenjohtaja Pierre Laurent ilmoitti kantansa puoluekokouksen päätöspuheessaan: ”Sanokaamme selkeästi, ennen vuotta 2012: ei, Sarkozy ei jatka”.
Laurent jatkaa Buffet’n linjalla ehdottamalla eräänlaista uudentyyppistä vasemmiston yhteissopimusta uuden vasemmistorintaman puitteissa.