Intian ympäristöministeri Jaimar Ramesh ilmoitti tiistaina, ettei Vedanta-kaivosyhtiö saa lupaa bauksiitin louhimiseen Niyamgirin kukkuloilla Orissan osavaltiossa. Ministeri perusteli päätöstä hankkeen ympäristö- ja sosiaalisilla vaikutuksilla.
Kiistaa kaivoksista on käyty vuodesta 2004 lähtien. Niyamgirin suojeleminen on noussut paikallisesta kysymyksestä asiaksi, joka on kerännyt sekä valtakunnallista että kansainvälistä huomiota.
Silti Niyamgirin puolesta kamppailleet olivat tiistaina kuin puulla päähän lyötyjä. Kukaan ei oikeastaan ollut jaksanut uskoa voiton mahdollisuuteen, sillä suuryhtiöiden edut ovat yleensä ajaneet Intiassa etusijalle.
Bauksiittia jalostamoon
Niyamgirin metsäiset kukkulat ovat Intian pieniin alkuperäiskansoihin kuuluvan Dongria Kondh -heimon koti. Heimon 10 000 jäsentä pitävät kukkuloita jumalanaan ja harjoittavat niillä pienviljelyä ja metsästystä.
Lontoon pörssiin listattu, Anil Agarwalin omistama Vedanta-yhtiö pyörittää Niyamgirin lähistöllä alumiinijalostamoa. Siellä käytettävää bauksiittia saadaan muista kaivoksista Orissan osavaltiosta, mutta yhtiö halusi aloittaa louhinnan lähempänä sijaitsevassa Niyamgirissa.
Intian ympäristölakien perusteella tällainen hanke vaatii luvan maan hallitukselta. Monia käänteitä saaneessa jutussa viimeinen vaihe alkoi viime viikolla, kun hallituksen asettaman asiantuntijaryhmän raportin mukaan kaivos rikkoisi metsiensuojelu- ja muita ympäristölakeja sekä lakeja alkuperäiskansojen oikeuksista.
Vedanta-yhtiö lobbasi raivokkaasti, ja sillä oli Orissan osavaltion tuki. Osavaltiopääministeri Naveen Patnaik vetosi vielä viime hetkellä Intian pääministeriin Manmohan Singhiin.
Uhattu elinympäristö
Kaivoshanke olisi ollut Vedantalle miljardien arvoinen. Silti sen kaatuminen ei vie koko yhtiötä turmioon. Yhtiön kurssi laski vain viisi prosenttia päätöksen jälkeen. Dongria Kondh -heimolle sen sijaan kyse on koko heidän elämänmuodostaan.
Mutta Vedantalla on myös muita huolia. Kiistan myötä ovat nousseet tapetille yhtiön nykyisetkin kaivokset. Ainakin yhdentoista niistä epäillään toimivan ilman ympäristölupia.
Vedantan mukaan Niyamgirin kaivoshankkeessa oli pyrkimyksenä saada köyhät heimokansat mukaan kehityksen valtavirtaan.
Dongria Kondh -heimon tukijoiden mukaan vastaavat aikaisemmat hankkeet eivät koskaan ole toimineet paikallisten asukkaiden eduksi. Päin vastoin, alkuperäiskansoilta on tuhoutunut sekä elinympäristö että elinkeinot, eikä korvaukseksi ole tullut mitään.
Niyamgirin suojelun puolesta kampanjoineet ovat sanoneet Vedantan uhkailleen heitä.
Kaivoskiista on saanut useat institutionaaliset sijoittajat kuten Norjan hallituksen ja Englannin kirkon luopumaan Vedantan osakkeista.
Politiikan käänne?
Kaivosyhtiöiden vaikutusvalta on Intiassa suuri. Siksi tiistain päätöstä pidetäänkin ennenkuulumattomana. Jaimar Rameshia ylistetään ensimmäiseksi ympäristöministeriksi, joka ottaa tehtävänsä tosissaan.
Mutta ehkä politiikassa on tapahtumassa vähittäinen käänne. Niyamgirin kukkuloiden suojelu sai pari vuotta sitten tuekseen kongressipuolueen dynastian nousevan tähden Rahul Gandhin, jota veikkaillaan tulevaksi pääministeriksi. Paikalla vierailleen Gandhin mukaan bauksiittikaivos tuhoaisi sekä Niyamgirin ympäristön että alkuperäiskansan kulttuurin.
Orastavaan muutoksen saattaa vaikuttaa Intian syrjäseuduilla jatkuvasti leviävä maolaiskapinakin. Niyamgirin hanketta käsitellyt asiantuntijaryhmä viittasi siihen suoraan todetessaan, että kaivosluvan antaminen antaisi lisäsytykkeitä kapinalle. Maolaiset ovat houkutelleet riveihinsä sekä maaseutuväestöä että alkuperäiskansoja.
Niyamgirin suojelemisen puolesta kamppailleet eivät uskalla vieläkään aivan hengähtää helpotuksesta. Intian oikeusjärjestelmä on mutkikas ja hidasliikkeinen. Vedanta-yhtiö saattaa yhä valittaa hallituksen päätöksestä.