KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Sarmatian paimenet

Pirjo Hämäläinen
14.11.2010 16.00

Euroopassa idän ja lännen raja on piirretty Triestestä Wieniä sivuten Oderille ja siitä edelleen kohti koillista. Suomen on ajateltu jäävän rajan länsipuolelle, mutta läpi syksyn mielipidekirjoituksissa on esitetty, että ilman ruotsin kieltä Suomikin kuuluisi Itä-Eurooppaan.

Itse olen ruotsin osaamisesta kosolti hyötynyt ja maan kaksikielisyyttä aina kannattanut, mutta kysyn silti: sikiääkö kaikki hyvä väistämättä lännestä? Onko Itä-Eurooppa kirottu Sarmatia, jossa rumat ja likaiset paimenet lampaiden perässä vaeltavat?

Novgorod sai parhaimmillaankin Suomenniemestä vain puolikkaan, joten vuosisatoja meitä hoivasi Svea-mamma, vanha valkyyria, jonka roolia maailman sivistämisessä on tietysti hankala vähätellä.

ILMOITUS
ILMOITUS
Ruotsin valta vei suomalaiset loputtomiin sotiin eivätkä kaikki olleet kohtaloonsa yhtä tyytyväisiä kuin hakkapeliitat.

Delaware-intiaanien jokivarsille perustetun Uuden Ruotsin lisäksi mammalla oli siirtomaita Afrikan Kultarannikolla ja Karibianmerellä, missä on yhä Gustavian kaupunki ja Gustave III:n lentoasema. Guadeloupen orjasaarten menetyksestä Ruotsille maksettiin viimeinen korvauserä 1980-luvulla.

Sivistyksen valoa vietiin myös itään. Laiska-Jaakoksi suotta haukuttu Jakob De la Gardie onnistui siinä missä Napoleon ja Hitler epäonnistuivat eli valtasi vuonna 1610 Moskovan. Kun vastassa oli niinkin epämääräinen henkilö kuin keskimmäinen Vale-Dmitri, ruotsalaiset olivat kaapata koko Venäjän valtaistuimen.

Sekaantumisesta Venäjän sisäisiin asioihin Ruotsille luvattiin palkaksi Käkisalmen lääni. Koska karjalaiset eivät ideaa lainkaan kannattaneet, Ruotsi miehitti alueen ja sai kuin saikin tilaisuuden opettaa läntisiä arvoja.

Valitettavasti oppilaat pistivät kontin selkäänsä, pakenivat niin pitkälle kuin tietä riitti ja saapuivat vihdoin kohtaan, jossa Volga leikkaa Tvertsan. Ja siellä he elävät tänä päivänäkin tverinkarjalaisten arviolta sadantuhannen hengen joukkiona.

Ruotsilla oli paljon intressejä Baltiassa, mutta mahtava Liettua oli kytköksissä vielä mahtavampaan Puolaan. Puolasta alaspäin mentäessä kartalla tulee vastaan Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan, Unkarin vuonna 1000 syntyneen kuningaskunnan ja Rooman valtakunnan entisiä alueita.

Rooman jako sekä ortodoksisen ja katolisen kirkon ero olivat mullistuksia, jotka kiskoivat itää ja länttä eri suuntiin, mutta kaikesta huolimatta Eurooppa voidaan jakaa edelleen myös etelään ja pohjoiseen sen mukaan, pääsivätkö maat koskaan antiikin sivistyksestä osallisiksi.

Rooman pohjoisimpia provinsseja olivat Britannia, Germania, Balkanille ja Unkariin sijoittuva Pannonia ja Daakia, joka on yhtä kuin Romania ja Moldova. Tilapäisesti Rooma hipoi jopa Tanskan nykyisiä rajoja, mutta loppujen lopuksi koko Pohjola pysyi barbaarien temmellyskenttänä.

Ja hehän temmelsivät. Vielä tuhat vuotta sen jälkeen, kun Ovidius riimitteli Romaniassa elegioita, ruotsalaiset uhrasivat lehtojuhlissaan miehiä ja koiraita, kutakin lajia aina yhdeksän. Tanskalaisille tämäkään ei riittänyt, vaan he silpoivat samaan läjään 99 miestä, oria, pässiä, karjua ja kukkoa.

Venäjän ikeessä huokailleista suomensukuisista kansoista vain suomalaiset ja virolaiset saavuttivat itsenäisyyden, sillä molemmilla oli takanaan sivistävä ruotsalaisaika. Näin sanotaan ja näin asia on, mutta valtakunnan reunoilla itsenäistyminen on toki helpompaa kuin keskellä ydinalueita ja tuhansien kilometrien päässä rajoista.

Ruotsi ei ole kuitenkaan ainut isäntämaa, jonka herruudessa opitut hyvät tavat ja kaunis käytös kantoivat elämässä eteenpäin. Latvia, Liettua, Valko-Venäjä ja Ukraina ovat kaikki olleet Puolan alamaisia ja nyt ne ovat itsenäisiä.

Vaasa-suvun aikoina Puolan ja Ruotsin henkisestä tasosta ei voinut puhua samana päivänäkään. Renessanssikauden Puolassa tehtiin upeaa arkkitehtuuria ja ajateltiin suuria ajatuksia, kuten Nikolaus Kopernikuksesta tiedetään. Suomen herttua Juhana ei sen sijaan osannut syödä edes haarukalla, vaan tämän jalon taidon hänelle opetti puolalainen vaimo Katariina Jagellonica.

Juhanalla ja Katariinalla oli poika, Ruotsin ja Puolan kuningas Sigismund eli Zygmunt Waza. Jos Kaarle-setä ei olisi Sigismundia nuijasodassa nujertanut, tuloksena olisi voinut olla katolinen Suur-Puola, jossa ruotsalainen ja suomalainen eliitti olisi vähitellen puolalaistunut.

Ruotsin valta vei suomalaiset loputtomiin sotiin eivätkä kaikki olleet kohtaloonsa yhtä tyytyväisiä kuin hakkapeliitat, jotka pääsivät ryöstämään ja raiskaamaan keskieurooppalaisia.

Pax Russicaa häirinnyt Turkin sota sujui vähän siistimmin. Suomen kaarti otti, sivumennen sanoen, paluukuormaansa myös nuorukaisen, jonka väkevät balkanilaisgeenit näkyvät yhä tyttäreni paksussa mustassa tukassa ja oliiviin vivahtavassa hipiässä.

Autonomian kaudella fennomaanit veljeilivät Venäjän hallintoherrojen kanssa ja takasivat näin kansalle karttuvan hyvinvoinnin. Mikäli Pietarin tietä ei olisi niin tiuhaan tallattu, keisarit olisivat keksineet paljon aiemmin, että Suomi, ”syöpäläinen Venäjän turkissa”, kuten Paavo Haavikko sanoi, nautti tyrmistyttävistä etuoikeuksista.

Toisaalta ruotsinkielisillä suvuilla oli runsaasti yhteyksiä Venäjälle, poikia armeijassa ja isiä bisneksessä. Osa vallankumousta paenneista emigranteista sulautui yllättävän nopeasti Suomen ruotsia puhuvaan väestöön.

Lämpimiä idänsuhteita voi tietysti pitää syntinä ja häpeänä, mutta sodan jälkeenkään ulkopolitiikka ei ollut kielipolitiikkaa.

Vielä silloin kun Neuvostoliitto sätki henkitoreissaan, RKP:n puolueohjelmassa kehuttiin, miten ystävyys-, yhteistyö- ja avunantosopimus luo vakaan pohjan myös tulevaisuuden vaatimuksia vastaavalle yhteistyölle ja miten se auttaa ylläpitämään tasapainoa koko Pohjois-Euroopassa ja edistää näin työtä maailmanrauhan hyväksi.

Kiinnostavaa kyllä, suomen mitätöijät ovat itse suomenkielisiä. Volgan mutkat, mongolit ja vogulit väikkyvät alitajunnassamme ja niiden päälle on kasaantunut vastenmielisyyttä valtakulttuurin eri ilmiöitä ja kaikenlaisia enemmistöjä kohtaan.

Erityisen outoa oli lukea lahjakkaan kolumnistin tekstiä, jossa 1800-luvun kamppailu suomen kielen ”yhdenmoisista” oikeuksista nähtiin nationalistisena kiihkoiluna ja suomenruotsalaisten sortona. Esimerkkinä sorretuista mainittiin Jean Sibelius.

Kirjoittaja on hyvinkääläinen tietokirjailija, taidehistorioitsija ja kunnallispoliitikko.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
05

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään