Viikon kysymys
Koululaisten esitelmien käytetyin lähde eli verkkosanakirja Wikipedia täyttää tällä viikolla kymmenen vuotta.
Englanninkielinen versio aloitti toimintansa 15. tammikuuta 2001 osoitteessa www.wikipedia.org. Sanakirjasta on olemassa myös suomenkielinen versio osoitteessa www.wikipedia.fi. Wikipedia on ei-kaupallinen Internet-tietosanakirja. Sen sisältö on vapaaehtoisten kirjoittamaa.
Mihin Wikipedian suosio perustuu, Wikipedia-aktivisti Timo Jyränki?
– Suosio perustuu siihen, että Wikipedia on kaikkien saatavilla, kattava ja ajan tasalla. Wikipedia on ilmainen tietosanakirja, ja sellaisenaan se on onnistunut syrjäyttämään käytännössä kaiken kilpailun, niin kaupallisen kuin epäkaupallisenkin.
Ketkä käyttävät Wikipediaa eniten?
– Sitä käyttävät käytännössä kaikki, jotka hakevat tietoa netistä. Melkein kaikki Internetin käyttäjät lukevat Wikipediaa. Ennemmin on hankalaa löytää sellaista nettikäyttäjää, joka ei käyttäisi Wikipediaa mihinkään.
Wikipediaa arvosteltiin alkuvuosina epäluotettavuudesta. Ovatko Wikipediasta löytyvät artikkelit nykyisin enemmän luotettavia?
– Kysymys luotettavuudesta on siirtynyt lukijan harteille. Wikipedian käyttäjät ymmärtävät nykyisin yhä paremmin palvelun erityisluonteen. Ihmiset ovat oppineet katsomaan artikkelista, milloin sitä on muokattu ja mikä artikkelin ”historia” on. Tämän pohjalta he pystyvät entistä paremmin arvioimaan itse, kuinka luotettava artikkeli on. Tietysti täytyy muistaa, että tietosanakirja on aina vain toissijainen tietolähde, joka ohjaa tarkempien lähteiden kuten tieteellisten artikkeleiden pariin.
Voisiko joku taho ostaa Wikipedian ja kaupallistaa sen?
– Sen voisi kaupallistaa kuka tahansa jo nyt, koska sisältö on täysin ilmaista ja käytettävissä. Ainoa, mitä voitaisiin myydä pois, olisi Wikipedian tuotemerkki eli nimi. Tuotemerkin omistaa yhdysvaltalainen Wikimedia Foundation -säätiö. Tuotemerkin ostaja voisi siinä tapauksessa rahastaa Wikipedia-nimellä, mutta vain niin kauan, kunnes nettiyhteisö pyöräyttäisi toisen, vastaavan palvelun jollain toisella nimellä ja saisi sille tunnettavuutta. Käytännössä Wikipediaa ei siksi voi kaupallistaa.
Miltä Wikipedia näyttää kymmenen vuoden kuluttua?
– Wikipedia jatkaa samoilla linjoilla kuin tähänkin saakka. Tietosanakirjana Wikipedia on aikalailla valmis, vaikka se ei tietenkään voi koskaan olla täysin valmis. Uskoisin, että Wikipedian sisarhankkeet saavat seuraavan kymmenen vuoden aikana enemmän tuulta. Tietosanakirjojen tavoin tulevaisuudessa myös muu tietokirjallisuus muuttaa muotoaan ja siirtyy verkkoon. Etenkin oppikirjat voivat muuttua paljonkin. Kehityssuunta on perinteisistä kouluista ja oppikirjoista kohti ”Wiki-opistoa”.
Kuva: UP