– Nyt ei ole tullut vähään aikaan mitään korotuksia bussilippujen hintatasoon.
– Varmasti käyttäjämäärän nousuun on vaikuttanut myös kaluston paraneminen, arvioi joukkoliikennelautakunnan jäsen Pasi Heikkilä (vas.)
Turun joukkoliikenteen käyttäjämäärä nousi viime vuonna peräti yli 450 000:llä. Bussimatkoja tehtiin yhteensä 20 miljoonaa.
Joukkoliikennelautakunnan jäsen Jorma Jäntti (vihr.) arvioi suurimman syyn hypähdykseen olevan poikkeuksellisen kylmä talvi.
Turun joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte summaa, että lisäksi käyttäjämäärän nousuun on vaikuttanut uusi nettiin perustettu Brahe-reittiopas, joka neuvoo bussin käyttäjää löytämään sopivimman matkustusreitin. Osoitteessa reittiopas.turku.fi voi tarkistaa luontevimman bussireitin, matkaan käytetyn ajan kävelyosuudet mukaan lukien sekä tarkistaa, millä pysäkillä jää linja-autosta.
Nettiosoitteeseen on kirjautunut kuukausittain 30 000 käyntiä.
Korte muistuttaa, että matkustajamääriin on vaikuttanut myös joidenkin linjojen lisääminen.
Joukkoliikennejohtaja on pannut merkille, että asenteet maan nopeimmin autoistuneessa maakunnassa ovat muuttuneet joukkoliikenneystävällisemmiksi. On saavutettu kyllästymispiste, jossa joukkoliikenne on havaittu yksityisautoilua halvemmaksi ja ympäristöystävällisemmäksi vaihtoehdoksi.
Ilmastointi tulee busseihin
Korte arvioi, että suunnilleen kymmenen vuoden päästä kaikki Turun bussit ovat ilmastoituja. Tämä palvelee etenkin vanhuksia, jotka kärsivät kuumuudesta.
– Linjojen viime kilpailutuksissa on vaadittu ilmastointia ja vaaditaan myös uusissa kilpailuissa, Korte kertoo.
Turun joukkoliikenteen ilme yhtenäistyy Kortteen mukaan muutaman vuoden sisällä, kun kaikkien liikennöitsijöiden bussien väri on muuttunut heleän keltaiseksi. Turun kaupungin liikennelaitoksen ”keltsuiksi” kutsutut vanhat bussit ovat ikävähkön tumman keltaisia.
Mikäli virkamiesehdotus menee joukkoliikennelautakunnassa läpi, myös bussinkuljettajien asustus alkaa yhtenäistyä ensi vuoden puolella kilpailutuksen myötä.
Yhtenäistä pukeutumista on perusteltu muun muassa sillä, että puku lisää kuljettajan arvovaltaa. Näin voitaisiin hillitä nuorison häiriköintiä varsinkin myöhäisbusseissa.
Biokaasua jätevedestä
Jäntin mukaan Turun kaupungilla on meneillään hanke käyttää bussien polttoaineena biokaasua, jota syntyy mädättämällä seudullisen Kakolan jätevedenpuhdistamon lietettä. Syntyvä metaanikaasu on verrattavissa nestekaasuun.
Myös Topinojan kaatopaikan metaanipäästöjen hyödyntämisestä on ollut keskustelua.
Jäntti pitää tärkeänä, että käyttöhäiriöriskin eliminoimiseksi on saatavilla oltava varajärjestelmä. Jäntti esittää varakapasiteetiksi nesteytetyn maakaasun eli LNG:n käyttöä.
Nesteytettyä kaasua on saatavilla Ruotsin Nynäshamnista, josta Viking Linen uuden aluksen on määrä ottaa polttoaineensa.
Jäntti muistuttaa, että varojärjestelmä ei edellytä maakaasuputken vetämistä Lounais-Suomeen.
Viking Linen STX:n Turun telakalta tilaama alus on lajissaan ainoa. Se voi käyttää polttoaineenaan myös öljyä.