KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kulttuuri

Henriette-tädin sianpää pyhäpäivän herkuksi

Sianpää on makoisaa ruokaa.

Sianpää on makoisaa ruokaa. Kuva: Lehtikuva/ WALTRAUD GRUBITZSCH

Vuonna 1844 julkaistussa keittokirjassa kaikki on luomua.

Risto Korhonen
16.1.2011 10.59

Kolmekymmentä vuotta sitten nykyisen Puolan järvialueella, vanhassa Itä-Preussissa, olevassa kyläkaupassa käteeni osui vanha 1 100-sivuinen saksalainen keittokirja, jonka teksti oli vanhaa eteläsaksalaista fraktuuraa. Olin osunut saksalaisen keittiön raamattuun.

Kirja oli Henriette Davidisin Praktisches Kochbuck, jonka ensi painos ilmestyi vuonna 1844. Käteeni osunut teos oli Reutlingenissä painettu 32. painos vuodelta vuodelta 1911. Kirjan perustana on Davidisin keräämät 3 500 reseptiä.

Henrietta Davidis syntyi Westfalenissa Ruhrin alueella vuonna 1801 papin kymmenlapsiseen perheeseen ja kuoli Dortmundissa vuonna 1876. Hän toimi taloudenhoitajana kotitalossaan ja sisarensa perheessä. Äitinsä kuoltua toimi kotitalouskoulun johtajattarena. Hän jäi naimattomaksi, mutta osui aikakauden kultasuoneen. Hänen vuonna 1844 ilmestynyt kirjansa käännettiin heti ranskaksi, englanniksi, tanskaksi ja hollanniksi. Siitä muodostui saksalaisen kielialueen raamattu.

ILMOITUS
ILMOITUS
Henriette keräsi 3 500 ruokareseptiäKeittokirja neuvoo huuhtelemaan sianpään kunnolla.

Davidis loi teoksellaan saksalaisen keittiön. Hänen toinen pääteoksensa Die Hausfrau kertoi kaiken perheenemännän tarvitsemista taidosta, taloushallinnosta ja kirjanpidosta aina kotieläinten hoitoon saakka.

Oma apu, ainoa apu

Keittokirjassaan Davidis kertoo kaiken alusta saakka. Makkaranteossa lähdetään eläinten teurastamisesta ja päädytään makkaroiden savustamiseen. Jäätelöä ei suinkaan osteta kaupasta, vaan se tehdään itse niillä välineillä, jota ennen sähköä oli olemassa.

Lisäaineita ja monia nykyisin välttämättöminä pidettyjä raaka-aineita ei tunnettu. Davidisin ruoka oli mitä puhtainta luomua.

Keittokirjassa on satoja reseptejä eri keitoista, kaloista, liharuuista, jälkiruuista, leivonnaisista ja kaikista muista kuviteltavissa olevista ruokatuotteista. Riistalla oli tärkeä osa aikakauden keittiössä ja kirjoittipa Davidis keittokirjan hevosenlihan käytöstä.

Mukana on myös sellaisia aineita, joita nykyajan saksalainen sanakirja ei tunnista. Myöskään nykyään ei voi toteuttaa Henrietten vinkkiä, että keväällä lintujen muuttoaikana herkkukaupoista saa joutsenen ja muiden muuttolintujen munia. Ne tunnistaa siitä, että kaupan ikkunassa on kaunis asetelma, jossa on täytetty lintu munakorin kanssa.

Kaikki oli luomua

Saksalaisten suosituin liharuoka on edelleen makkara, jota tehdään valtaosin sianlihasta. Saksassa on laskettu olevan yli 1 500 makkaralaatua. Makkaroiden teko-ohjeita on Davidisin kirjassa yhden nykyaikaisen keittokirjan sivumäärän verran.

Vihanneksia ja juureksia käytettiin tuohon aikaan eri tavalla kuin nykyisin. Tomaatit ja muut etelän hedelmät loistavat poissaolollaan, sillä tuolloisten kuljetusolojen takia keittiössä piti tyytyä siihen, mitä kotimaassa kasvoi.

Peruna oli tullut Saksaan vajaa sata vuotta aikaisemmin Fredrik Suuren ansiosta. Se oli suosittua jo Davidisin aikana, vaikka erilaiset kaalit, herneet, pavut ja juurekset näyttävät olleen valta-asemassa.

Perunoista tehtiin pääasiassa Knödeleitä. Tunnettu ruokalaji oli Köningsberger Klopse, jonka taikina valmistetaan perunoista, korppujauheesta, munista ja maidosta.

Suosittu oli myös portulakka, joka on nykyään vain koristekasvi. Portulakka on yksivuotinen vihanneskasvi, jonka lehtiä käytetään salaatin tapaan.

Sianpään valmistaminen

Pyhäpäivän kunniaksi voisimme keittää sianpään Henrietta Davidisin ohjeen mukaan.

”Sianpää huuhdellaan kunnolla, jonka jälkeen se keitetään padassa hiljaisella tulella pehmeäksi. Tämä kestää 3–4 tuntia. Sen jälkeen pää otetaan pois vedestä, siitä poistetaan luut ja liha leikataan kauniisiin palasiin. Nämä palaset laitetaan takaisiin keitinliemeen ja annetaan jäähtyä.

Osasta keitinlientä valmistetaan ruskea kapriskastike, jolla lihanpalat valellaan. Nämä tarjoillaan perunamuusin, hapankaalin tai herneitten kera.”

Jäljelle jääneestä lihaliemestä voi valmistaa vielä kuuman keiton. Se tehdään kuten perunakeitto, mutta paistetusta leivästä ja raastetuista vihanneksista.

Davidisin mukaan sianpää voidaan myös täyttää. Se valmistetaan samalla tavalla kuin keitetty sianpää, mutta palojen oheen laitetaan kaalista, herneistä, omenista ja juureksista mössätty täyte.

Läskin jälkeen rehuja

Kevään tullessa voidaan sitten siirtyä kevyempään ruokaan. Nuorista vihanneksista tehty keitto sopii vegetaristeillekin, jos voin jättää pois.

”Jauhotetaan pala voita, jonka annetaan hetki vetäytyä. Kattilaan lisätään voin seuraksi lihalientä tai vettä sen verran kun keittoa halutaan. Kiehuvaan veteen lisätään suola ja pieneksi hakatut tuoreet vihannekset eli keräsalaatti, nuoret juurekset, pinaatti, kaali, portulakka ja nuoret herneet. Keittoon lisätään hienonnettu persilja ja munankeltuainen. Sekoitetaan hyvin, jonka jälkeen keittoon lisätään ruskistettua valkoista leipää. Keiton valmistusaika on 1 1/4 tuntia”

Keitolla voikin sitten aloittaa juhla-aterian kauniisti katetussa pöydässä. Davidisin keittokirjassa on kuvilla varustettuja erilaisia hienoja kattauksia juhlapäivällisistä aina sadan hengen bufeeseen asti.

Mikäli Henriette Davidis kiinnostaa vielä enemmän, hänen kotimuseossaan voi piipahtaa. Se sijaitsee Wetter-Wengernissä Reininmaalla.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Markku Ropposen Kuhalat ovat harvinainen tapaus: sarja vain paranee vanhetessaan.

Kuhalan aina vain surrealistisemmat seikkailut aiheuttavat naurunpyrskähdyksiä Markku Ropposen uusimmassa teoksessa

Antonio Negri (vas.) ja Michael Hardt vuonna 2013.

Väen ja Imperiumin filosofi Antonio Negri – Joulukuussa kuolleen filosofin perintö tulee vaikuttamaan yhteiskunnallisiin liikkeisiin vielä pitkään

Uhkaava kansikuva ei täysin vastaa Mustan linnun tarinaa.

Frida Skybäckin ihmissuhdedekkari Musta lintu osoittaa, että jännitys on tiheämpää ilman väkivaltaa

Vladimir Putinin valtakauden alusta tulee vuoden lopulla kuluneeksi 25 vuotta. Sinä aikana Venäjälle on luotu fasistisella kasvatustyöllä Hitlerjugendin kaltainen uusi sukupolvi.

Vaikka Putinista joskus päästään, fasismista Venäjällä ehkä ei, koska Z-sukupolvea on aivopesty siihen yli 20 vuotta

Uusimmat

Minja Koskela ja Aino-Kaisa Pekonen kuvailivat sosiaaliturvan leikkauksia järkyttäviksi ja julmiksi.

”Järkyttävää, hirveää, julmaa” – eduskunnassa käynnissä viimeinen erä sosiaaliturvan leikkauksista

Gashaw Bibani on Vasemmistonaisten uusi puhenainen.

Naisvihan ja äärioikeiston nousu on pysäytettävä, vaatii Vasemmistonaiset

Yksi stalinilainen tappotanner oli Petroskoin lähellä sijaitseva Krasnyi bor eli Punakangas. Siellä teloitettiin noin 1¿200 ihmistä, joista suomalaisiksi tiedetään 582.

Nyt se on tutkittu: Stalinin vainoissa tapettiin ainakin 4700 suomalaista, mikä on vähemmän kuin on yleensä ajateltu

Minja Koskela.

Koskela vaatii puuttumaan nuorten työntekijöiden kaltoinkohteluun – ”Oikeistohallituksen politiikka pahentaa tilannetta”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Hallitus vie 50000 työttömältä kuntouttavan työtoiminnan 1,6 miljoonan säästön takia

 
02

Linnan juhlien katsominen teki pahaa

 
03

Useita hallituksen köyhyyttä lisääviä esityksiä loppusuoralla eduskunnassa

 
04

”Näemme joka kuukausi nälkää” – näin Suomessa eletään vuonna 2025

 
05

Yhdysvallat on koko ajan tiennyt Israelin sotarikoksista

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Hallituspuolueet tuomitsevat perussuomalaisten rasistiset kuvat, vastuu seurauksista jää persuille itselleen

16.12.2025

Tuloerot kasvoivat, ja juuri nyt niitä kasvatetaan eduskunnassa lisää

16.12.2025

Köyhyys lisääntyi ja syveni viime vuonna, samaan aikaan suurituloisimpien tulot kasvoivat

16.12.2025

Vasemmistoliiton Jokelainen analysoi Orpon hallituksen taloudenpitoa: Ei tullut 100 000 työpaikkaa, tuli ennätystyöttömyys

15.12.2025

Rasismiskandaalin tulos: Purra uhriutuu, Orpo pakenee vastuuta, RKP komppaa

15.12.2025

Yhdysvallat on koko ajan tiennyt Israelin sotarikoksista

15.12.2025

Linnan juhlien katsominen teki pahaa

14.12.2025

Kiina kiristi otettaan Hongkongista

13.12.2025

Sundarbansin kansanviisaus katoaa nuorison vaeltaessa kylistä kaupunkeihin

12.12.2025

Orpon uusin nollatoleranssi rasismille täytti äsken kolme kuukautta, pian nähdään, oliko se tälläkin kertaa pelkkää sanahelinää

12.12.2025

Asekauppa Israelin kanssa lopetettava, vaativat Koskela ja Honkasalo

12.12.2025

Nälkä vähenee Latinalaisessa Amerikassa ja lisääntyy Afrikassa

12.12.2025

Useita hallituksen köyhyyttä lisääviä esityksiä loppusuoralla eduskunnassa

12.12.2025

Kansainvälisille opiskelijoille lupaillaan liikaa: Jopa 40 prosenttia päätyy leipäjonoon

12.12.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Eurooppa on digitaalisesti riippuvainen

24.11.2025

Velkajarru sementoi kurjistamisen tien

15.10.2025

On aika keskustella siitä, mitä tapahtuu Palestiinan valtion tunnustamisen jälkeen

26.09.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään