Vasemmistoliiton puoluesihteeri Sirpa Puhakan mielestä vanhusten oikeus hoivaan on kirjattava lakiin.
Nyt kunnat hoitavat vanhusten palveluja kirjavasti ja harva kunta saa hänen mielestään puhtaat paperit hoivan järjestämisestä.
– On otettava pakko käyttöön, kun palvelut eivät toimi vapaaehtoisuuden pohjalta.
Hoivasta tinkiminen häpeä
Seinäjoella tiistaina puhunut Puhakka pitää vanhusten hoivasta tinkimistä häpeänä suomalaiselle hyvinvointivaltiolle.
– On edesvastuutonta, että hallitus ei ole tuonut vanhuslakia eduskunnalle. Neljä vuotta sitten kaikki puolueet olivat vaalien alla vanhusten asialla. Mutta mitä on tapahtunut palvelujen parantamiseksi? Ei mitään. Useissa kunnissa hoivapalveluista tinkiminen on jatkunut.
Puhakka odottaa ministeri Paula Risikolta (kok.) selkeitä perusteluja siitä, miksi vanhuslakia ei ole tuotu eduskunnalle.
– Tarvittaisiin selkeät lakisääteiset linjaukset hoivaan pääsystä. Samalla on linjattava myös henkilöstön määrä. Tämä on nyt erittäin suuri ongelma. Liian pieni henkilökunta urakoi paljon hoivaa tarvitsevien vanhusten hoidossa.
Lisäeläkemalliin ei kaikilla varaa
Vasemmistoliitto ei Puhakan mukaan hyväksy sitä, että vanhusten hoivaa siirretään huonokuntoisten vanhusten itsensä varaan tai suvulle. Vasemmistoliitto on jättänyt tällä eduskuntakaudella lakialoitteen vanhushoivan säätämisestä lakiin.
Valtiovarainministeriön kaavailema lisäeläkemalli kuvaa Puhakan mukaan hyvin hallituksen linjaa.
– Ihmisille maalaillaan turvallista vanhuutta, jonka voi ostaa 40 000–60 000 eurolla. Kuinka monella tavallisella palkansaajalla on varaa tähän? Lisäeläkemalli on yksi keino murentaa yhteiskunnan vastuuta vanhusten hoivasta.