Vantaan ja Helsingin yhdistämistä vastustava rintama oli Vantaan kaupunginhallituksessa jopa odotettua suurempi. Se hyväksyi äänin 12 – 5 kaupunginjohtaja Juhani Paajasen (sd.) esityksen siitä, että Vantaa ei käynnistä kuntajakolain mukaista menettelyä Helsingin ja Vantaan kaupunkien yhdistämiseksi.
Kaupunginhallituksen käsittelyssä oli selvitys Helsingin ja Vantaan kaupunkien mahdollisen yhdistämisen eduista ja haitoista. Selvitystyön loppuraportti valmistui vuoden 2010 lopussa. Kaupunginhallituksen enemmistö katsoi selvitystyön nyt riittävän, eikä se yhtynyt yhdistymistä ajavan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapani Mäkisen esitykseen työn jatkamisesta.
Kaupunginjohtajan kannalla olivat sdp:n, vihreiden, perussuomalaisten, keskustan ja vasemmistoliiton edustajat sekä yksi kokoomuslainen.
Helsingin ja Vantaan liitosta vastustivat demarit Jukka Hako, Matti Aittakallio, Mari Niemi-Saari, Tiina-Maaria Päivinen ja Taisto Mäntynen, vihreät Petteri Niskanen ja Sirpa Pajunen sekä Jaakko Niinistö (perus), Arja Niemelä (perus), Matti Holopainen (vas), Arja Wallenius (kesk) ja Anitta Orpana (kok).
Lopullinen päätös
valtuustossa
Vantaan kannan päättää lopullisesti kahden viikon kuluttua kokoontuva kaupunginvaltuusto. Valtuuston päättäessä viime keväänä selvitystyöhön ryhtymisestä esiintyi valtuustoryhmissä hajontaa suhtautumisessa yhdistymiseen. Nähtäväksi jää onko mielipiteissä tapahtunut muutoksi.
Yhdistymishankkeen etenemisen on katsottu olevan muutaman vantaalaisvaltuutetun käsissä. Hankkeen kannattajat ja vastustajat ovat valtuustossa hyvin tasavahvoja. Ainakin vihreiden joukossa uskotaan löytyvän kahtalaista kantaa. Hajontaa uskotaan syntyvän myös kokoomuksessa ja keskustassa.
Vasemmistoliittoa kaupunginhallituksessa edustava Matti Holopainen näkee yhdistämiskysymyksessä olevan ennen kaikkea kysymys kansanvallasta.
– Vantaa ja Helsinki ovat jo nykyisellään isoja. Jo ne yhdistettäisiin, ei enää voitaisi puhua kunnallisesta itsehallinnosta, hän katsoo.
Kauppakamari kokoomusta
rehellisempi
Yhdistämisprosessi onkin Holopaisen mielestä käynnistetty aivan toisenlaisista lähtökohdista, ei kuntalaisten vaikutusmahdollisuuksien parantamisesta.
Ne lähtökohdat kertoo Helsingin seudun kauppakamari kannanotossaan kokoomuspoliitikkoja rehellisemmän ja avomielisemmin.
– Yksityistämispyrkimykset ja halu helpottaa yritysten pääsyä kunnalliseen toimintaan takana ovat. Helsingin kaupunki on kauppakamarin mielestä ollut liian hidas yksityistämisessä ja kuntaliitoksella halutaan vauhdittaa palvelumarkkinoita.
Holopainen korostaa, että seudullisen päätöksenteon ja kuntalaisten vaikuttamismahdollisuuksien parantamiseen tähtäävää työtä pitäisi jatkaa. Nykyisen seudullisen yhteistyön ongelma on sen epädemokraattisuus. Päätökset tehdään johtohenkilöiden kuppikunnissa.